دو نظر سنجی این روزها منتشر شده که بسیار سمبولیک و امید بخش است. نظرسنجی انجام شده توسط بیبیسی نشان میدهد که در برخی از کشورهای جهان، اکثر مردم به جای تعصب در مورد تابعیت ملی و محدود کردن روابطشان به هموطنان خود، خودرا شهروندان جهانی میدانند. این نظرسنجی با شرکت بیش از بیست هزار پرسششونده در هجده کشور جهان انجام شد.
این وضعیت به خصوص در میان شهروندان برخی کشورهای در حال توسعه جهان بسیار چشمگیر است. در نظرسنجی بیبیسی در نیجریه، ٧٣ درصد پرسش شوندگان خود را شهروند جهانی دانستند و این رقم برای کشور چین به ٧١ درصد، پرو ٧٠ درصد و هند ٦٧ درصد رسید.
یک نظر سنجی دیگر نشان میدهد که حتی اکثر کسانی که خودرا مسلمان میدانند نیز به این نتیجه رسیده اند که اسلام نباید در دولت و در قوانین دخالت کند. اخیرا یک موسسه نظر سنجی آمریکائی بنام پیو رسرچ سنتر “Pew Reserach centre” یک نظر سنجی در کشورهای موسوم به کشورهای اسلامی انجام داد. پاسخ شرکت کنندگان که اکثرا خودرا مسلمان میدانستند جالب بود. اکثرا مخالف دخالت دادن قرآن و قوانین اسلامی در قوانین بودند و جوابهایشان به دسته دوم یا سوم تعلق داشت یعنی مخالفت بار دخالت مذهب و قرآن در قوانین بودند. بورکینا فاسو و ترکیه در صدر مخالفت با دخالت مذهب در قوانین قرار داشتند. مسلمانان پاکستانی اما در قعر جدول اکثرا موافق تعیین قوانین بر اساس قرآن بودند.
نتایج هردو نظر سنجی در دنیای امروز بسیار سمبولیک است. این ها روند حرکت جهان امروز را نشان میدهد. کنار زدن تعصبات ملی و مذهبی واقعیت امید بخش دنیای امروز است. تعصباتی که تمام ناهنجاریهای جامعه بشری حتی ستم و سرکوب طبقاتی نیز از دریچه آن ها وارد میشوند. بشر نه به ناسیونالیسم نیاز دارد نه به مذهب و نه به طبقات مفتخور حاکم. بشر به انسانیت و مناسباتی بر اساس برابری و آزادی و رفاه یعنی منطق انسانی نیاز دارد نه قومیت و ملیت و مذهب. این جوهر پایه ای جامعه بشری است که طی قرون و اعصار با مذهب و تعصبات ملی لوث شده است. رشد آگاهی انسانی این ارزشها را دارد به جوامع بازمیگرداند. و این زیبا و امید بخش است.