یک هفته پر هیجان در اسلو
هواپیمای من در فرودگاه کوچک و پر سر و صدای اسلو بر زمین می نشیند و من نگران چندین برنامه مهم هستم که در این شهر و در فاصله بین ١٧ تا ٢٤ ماه ژوئن قرار است در اسلو برگزار شود و ما هم در این برنامه ها حضور داریم و باید در برخی از این برنامه ها سخنرانی بکنم.
هوای اسلو سردتر از کلن آلمان است و من به دوستان مهربانی که میزبان ما در این یک هفته هستند، میگویم با وجود اینکه بارها به این شهر سفر کرده ام، فقط چند منظره از خیابانهایی که در آنجا در تظاهرات شرکت کرده و یا سالن هایی که سخنرانی کرده ام، را بخاطر دارم و این بار قرار است که کمی شهر و زیباییهایش را نیز ببینم.
١٨ ژوئن برنامه مهم کمیته مبارزه برای آزادی زندانیان سیاسی است. در این برنامه ایران و خارج یکبار دیگر بهم وصل میشوند. رهبران جنبش های اجتماعی ، کارگران مبارز و دانشجویانی که بدلیل فعالیت در دفاع از آزادی بیان و حقوق انسانی در معرض دستگیری و خطر هستند با مادران علیه اعدام دست در دست هم داده و در یک همایش مهم علیه زندان و شکنجه و اعدام و در دفاع از حقوق و حرمت انسانی ، سخنرانی کرده و راه حل نشان میدهند.
سخنرانانی از احزاب و سازمانهای اپوزیسیون حکومت اسلامی و زندانیان سیاسی، سازمان دهندگان تریبونال مهم علیه جنایات حکومت اسلامی ، همه و همه فعالینی هستند که سالها پرچم مقاومت علیه حکومت داعشیان در ایران را بر افراشته نگاه داشته اند.
در این برنامه از مقاومت و قهرمانیهای نسلی حرف زده میشود که در سالهای سیاه شصت و شصت و هفت ، در مقابل جلادان اسلامی ایستاده و جان باختند. در این برنامه در مورد جعفر عظیم زاده و کارگران و رهبران کارگری صحبت میشود که با مبارزاتشان توجه دنیا را به جنبش عظیم کارگری در ایران جلب کرده و همبستگی جهانی گسترده ای را در دفاع از کارگران ایران جلب کرده اند. در این برنامه بیانیه هایی در دفاع از جنبش کارگری ایران و در محکومیت جنایات حکومت اسلامی به تایید حاضرین میرسد و برنامه با موفقیت به پایان میرسد.
یکی از دوستان بسیار قدیمی و عزیزم، ناهید را در این کنفرانس می بینم، کارها و شعرها و نوشته هایش را سالها است که با علاقه تعقیب میکنم. ناهید و من پیشمرگ بودیم و سالها در کردستان در دفاع از حقوق مردم و زنان در ایران فعالیت میکردیم. دیداری بعد از حدود ٣٠ سال. ما اکنون هر دو فرزندان بالغی داریم و هر دو حرفهای زیادی برای گفتن.
از روز ٢١ ژوئن کنگره جهانی علیه اعدام شروع میشود. این یکی از مهمترین برنامه هایی است که برای شرکت در آن به اسلو آمده ام. این ششمین کنگره جهانی است که برگزار میشود. از سال ٢٠٠١ هر سه سال یکبار فعالین علیه اعدام و مخالفین این جنایت بیشرمانه علیه بشریت، از همه جا گرد هم می آیند و در مورد مبارزه علیه اعدام در کشورها و چگونگی پایان دادن فوری به اعدام بحث و گفتگو میکنند.
من در عین حال روز ٢١ ماه ژوئن در یک کنفرانس جهت معرفی نهاد و جنبش اکس مسلم مهمان سکولار فوروم نروژ هستم.
کنفرانسی در مورد دست کشیدن از اسلام و نقد سیاست دولتهای غربی در همراهی و مماشات با جنبش اسلامی !
ساعت پنج بعد از ظهر قرار است در محل کنفرانس باشیم. روز قبل از برنامه با دو تن از مسئولین سکولار فوروم نشستی داشته و با آنها در مورد مضمون سخنرانی خودم تبادل نظر کرده ایم.
جمال کنودسل یوسل مرد جوان و فعالی است که خانواده اش از ترکیه به نروژ آمده اند، او با شور و حرارت در سخنرانی اش ، قران را نقد میکند و فعالانه در دفاع از موروثی نبودن مذهب و اسلام سخن میگوید. او مسئول نهاد اکس مسلم در نروژ است.
در ابتدای برنامه ، امام یک مسجد از فرقه احمدیان که سخنران این برنامه هست را با سه نفر همراهش به من معرفی میکنند، با آنها دست میدهم و منتظر عکس العمل آنها هستم، ظاهرا مشکلی نیست. یکی از همراهان این امام پسر جوانی است که سخنران است و مدافع اسلام اصلاح شده و تفسیر ملایم تر از قران، در طول سخنرانیش و بحثهای داغی که بین ما چهار سخنران در می گیرد، این دو نفر یعنی امام و مدافع اسلام رام شده، بارها زبانشان به لکنت افتاده و حرفی برای گفتن ندارند.
در پایان این برنامه، امام از من دعوت میکند برای یک سخنرانی به مسجد آنها بروم، میپرسم بدون جدا کردن زن و مرد آیا میتوانید تحمل کنید در آن مسجد سخنرانی کنم. پاسخ میدهد آری فقط متن سخنرانی اتان را باید قبلا بفرستید.
در بخش پرسش و پاسخ در این جلسه مباحثات جالب و داغی در میگیرد و یک نویسنده و استاد دانشگاه که در این جلسه حضور دارد ، اظهار نظر کوتاهی میکند و دوستان میگویند که ایشان مقاله نویس دائمی برخی رسانه ها است و خوب است با او بیشتر حرف بزنم. در برنامه صرف شام که با هم هستیم با این سرمقاله نویس معروف کارمان به جدل میکشد. به خودش هم میگویم که این تفکر چپ سنتی که جنبش اسلامی را نتیجه حمله اسرائیل به فلسطین میداند و جنبش کثیف و سرکوبگر اسلامی را آه مظلومان قلمداد کرده و مشروعیت برای آن میخرد، خود بخشی از صورت مسئله است و نه پاسخ.
متاسفانه در همه جا در اروپا و در بین الیتی که در رسانه های رسمی امکاناتی دارند، این تفکر رایج است و یک مانع بزرگ در مطرح کردن نقد به اسلام و اسلام سیاسی است.
کنگره جهانی علیه اعدام ، همایش بزرگ نه به اعدام !
در برنامه افتتاحیه کنگره جهانی علیه اعدام مسئولان حقوق بشر اتحادیه اروپا و سازمان ملل، چند وزیر امور خارجه و پاپ و نمایندگان پارلمان از کشورهایی همچون مالزی و ایتالیا و استرالیا و .. سخنرانی میکنند. در این کنگره صحبت از ممنوعیت اعدام در مالزی میشود و با کمال تعجب روز بعد در رسانه های حکومت اسلامی می بینم نوشته اند، اگر مالزی اعدام را ممنوع کند، این باعث نجات ایرانیان محکوم به اعدام در این کشور خواهد شد!! و خود مقامات حکومت اسلامی که جرات آفتابی شدن در این کنگره ها را ندارند، از امکان ممنوع شدن اعدام در مالزی ابراز خرسندی میکنند و همزمان روزانه تعداد زیادی از جوانان را اعدام میکنند و با پررویی اینرا دفاع از حقوق بشر و کمک به اروپا قلمداد میکنند. چنانچه وزیر امور خارجه داعشیان حاکم بر ایران، ظریف، در اسلو در جریان دیدار اخیرش چنین کرد. او با وقاحت تمام از همه جنایات حکومت اسلامی دفاع کرد و اینرا آموزش سی ساله حقوق بشر توسط حکومت اسلامی نام نهاد، و با اشاره به حضور تعداد زیادی از مردم در پای صندوقهای رای گفت، مردم حکومت را قبول دارند!! زهی وقاحت و بیشرمی !
در کنگره علیه اعدام قرار است با یک هیئت از وکلا و مسئولین کنگره ملاقات کنیم و برای بررسی و پیگیری پرونده ، زینب جلالیان، سامان نسیم، ریحانه جباری و رضا حسینی با آنها گفتگو کنیم.
روز ٢٢ ژوئن در چند برنامه سخنرانی شرکت میکنیم که در مورد مبارزه علیه اعدام در کشورهای دیگر و یا در مورد رابطه شریعه و اعدام هست. ساعت دو بعد از ظهر سخنرانی در مورد اعدام در ایران است.
سالن محل برگزاری کنفرانس میزبان تعداد کمی است. سخنرانها در مورد اعدامها در ایران گزارش میدهند و آمارهایی در مورد اعدام متهمین مواد مخدری و عطف توجه به سازمان لگام در ایران و یک سخنران که ظاهرا از همین تشکل است ، به جلسه نمیرسد. بعد از سخنرانی سه نفر، سوالات شروع میشود.
چند نفر سوال میکنند در مورد مقابله با حکومت اسلامی، جنبش اسلامی و رابطه اسلام با اعدام ها و در مورد چگونگی مبارزه علیه اعدام در ایران .
یکی از حاضرین با اعلام یک دقیقه سکوت به یاد همه جان باختگان در زندانهای حکومت اسلامی و اعدام شدگان در راه دفاع از حقوق انسانی از جمعیت میخواهد به احترام این عزیزان از جا بلند شوند، همه این کار را میکنند و سپس در دور بعدی صحبت ها منهم حرف میزنم. در چند دقیقه میگویم که مسئول کمیته بین المللی علیه اعدام در ایران هستم و ادامه میدهم که شعله پاکروان برای دادخواهی فرزندش ریحانه جباری نامه ای به این کنگره داده که در اختیار عموم قرار خواهیم داد و میگویم که در ایران یک جنبش گسترده علیه اعدام وجود دارد که علیه کلیت حکومت اسلامی و همه اعدام ها است، متاسفانه در این کنگره نماینده ای از سوی این جنبش سخنرانی نمیکند ، میتوان سالهای متوالی آمد و آمار ارائه داد، و از رفع گام به گام اعدامها حرف زد، اما جنبشی در ایران هست که باید صدای آنرا به گوش دنیا رساند. و از همه نهادها و مردم دنیا خواست از این جنبش که در راس آن مادرانی همچون شعله پاکروان هستند، دفاع کنند.
بعد از این جلسه مصاحبه ای با تلویزیون برگزار کنندگان کنگره به زبان آلمانی انجام میدهم . در آنجا در مورد نوع کار کمیته علیه اعدام در ایران و رابطه مستقیم ما با زندانها و دادن چهره به اعدامیها و جنبش بزرگ علیه اعدام در ایران حرف میزنم، در مورد انتقاداتم به نحوه سازماندهی جلسات در رابطه با ایران که در جلسه هم به نوعی مطرح کرده بودم ، مفصل تر حرف میزنم.
در طول این چند روز بارها آقای بادینتر را می بینم، یک چهره علیه اعدام از فرانسه که در همه کنگره های جهانی شرکت میکند. روبرت بادینتر همسر الیزابت بادینتر فیلسوف و شاگرد سیمون دبوار و یکی از چهره های مبارزه علیه اعدام در فرانسه و اروپا است. روبرت بادینتراز سال ١٩٨٦ تا ١٩٩٥ ریاست شورای قانون اساسی فرانسه را به عهده داشت. شهرت او در مورد پذیرفتن مجرمین بعد از زندان از طرف جامعه و لغو مجازات اعدام در فرانسه است او در تاریخ ٩ اکتبر ١٩٨١ در سمت وزیر دادگستری فرانسه موفق به لغو مجازات اعدام در فرانسه شد.
روبرت بادینتررا در جریان این کنفرانس ملاقات میکنم. بعد از سلام و احوالپرسی ، از او در مورد اعدامها در ایران می پرسم . میگوید ایران در راس اعدامها در دنیا است، البته به همراه چین. و بعد از صحبت کوتاهی لبخند میزند و میگوید امیدوارم کنگره بعدی علیه اعدام را در ایران برگزار کنیم و با شیطنت می خندد و میگوید البته بعد از سرنگونی حکومت اسلامی ! به او قول میدهم که چنین کنیم و با این چهره سرشناس علیه اعدام وداع میکنیم.
بعد از ظهر باز هم در نشست های دیگری شرکت میکنیم و روز بعد ٢٣ ماه ژوئن دو قرار ملاقات داریم.
دادخواهی و مطرح کردن چهار پرونده در کنگره جهانی علیه اعدام!
از چند ماه قبل درخواست بررسی پرونده ریحانه جباری، سامان نسیم، زینب جلالیان و رضا حسینی را کرده ایم. به ما پاسخ مثبت داده اند و این واقعه برایمان مهم است. چرا که باید همزمان با اعتراض علیه اعدامها در ایران، در عین حال خواهان محاکمه و مجازات سران حکومت اسلامی شد و باید بحث دادخواهی را در همه نهادهای معتبر بین المللی مطرح کرد. اولین نشست ما با یکی از مقامات دولت نروژ و با حضور چهار سازمان بین المللی مخالف اعدام است.
در ابتدای نشست با دو نفر از امریکا آشنا میشویم که هر دو ١٦ و ١٧ سال بی گناه در زندان بوده اند محکوم به اعدام و سپس معلوم میشود بی گناه هستند. این دو که اکنون یک زوج هستند نهادی در دفاع از آزاد شدگان و رها یافتگان از اعدام و زندان درست کرده اند. میگویند این نهاد منحصر بفرد است و در دنیا به زندانی آزاد شده ای کمک میکند که بعد از سالها زندگی در یک محدوده کوچک، در مواجه با دنیا ی تازه بتواند زندگی را از نو آغاز کند، و با پیشداوری ها و ایزوله شدن مقابله کند. یاد کبری رحمانپورها و افسانه نوروزی ها می افتم که بعد از زندان بشدت به کمک احتیاج داشتند و همین حرفها را بمن میزدند که باید کمکشان کنیم با این دنیای جدید و با پیشدارویها و فقر و نداری زندگی نویی را آغاز کنند!
در این نشست با فعالینی از ایتالیا که روزنامه ای به زبان ایتالیایی و انگلیسی در مورد اخبار اعدامها ، هر روز منتشر میکنند، آشنا میشویم و یا با فعالین علیه اعدام از تایوان و با وکلا و نمایندگان سازمانی که به کودکانی که والدین آنها اعدام شده اند کمک میکنند. ما در اینجا خود را معرفی میکنیم و در مورد کیس چهار نفر ریحانه جباری و زینب جلالیان، سامان نسیم و رضا حسینی صحبت میکنیم.
همه چیز از یک دادگاه ناعادلانه، از سیستم قضایی سرکوبگرانه و مخوف و از نبود عدالت و کمترین استاندارد به رسمیت شناخته جهانی حکایت میکند. همه میدانند که باید حکومت اسلامی را محکوم کرد و همه ما میدانیم که باید فشارها را زیاد کنیم تا این مهم میسر شود و این نشست ها همگی گامی مهم در این جهت هستند.
نشست بعدی با نماینده وکلا در این کنگره است. وکیلی که با شنیدن جزییات پرونده ها بما میگوید که در مورد تک تک این پرونده ها چه باید کرد. قبل از ملاقات با این وکیل کنگره علیه اعدام، با آقای مصطفایی وکیل سکینه محمدی آشتیانی و بسیاری از محکومین به اعدام در ایران، که در کنگره حضور داشت، در مورد این ملاقاتها حرف زده بودم و ایشان قول هر نوع کمک و همکاری در این پروسه را به ما داده بود. ما بر اساس پیشنهادات این وکلا، فعالیتهای خود را پیگیری خواهیم کرد.
در برنامه اختتامیه این کنگره که در سالن بزرگ شهرداری است، سخنرانها از نمایندگان دولتها، نمایندگان پارلمانها و شخصیت های مهم علیه اعدام و از مسئولین برگزار کننده هستند.
بعد از آن راهپیمایی علیه اعدام هست که صدای مخالفین علیه اعدام در ایران در این راهپیمایی بسیار بلند است.
به همت سیروان قادری رپرتاژی در مورد این کنگره تهیه شده است که میتوانید آنرا درفیسبوک ببینید.
کنگره جهانی علیه اعدام یک مجمع جهانی بسیار مهم هست که باید سعی کنیم در نشست های بعدی در آن نقش بیشتری بازی کرده و این نهاد را به اعتراض بیشتر علیه اعدامها در ایران تشویق کنیم.
سرور کاردار، نوشین قادری، زری صمدی، رضا شیبانی، صبری امیر حسینی، سیروان قادری، سحر، تیم کمیته بین المللی علیه اعدام در این کنگره بودند.
در تمام این یک هفته دوستان بسیار عزیزی در اسلو زحمات فراوان متقبل شده و امکان این یک هفته پرکار را فراهم کردند، شخصا از همه این رفقا و دوستان صمیمانه تشکر میکنم.
مینا احدی
٢٦ ژوئن ٢٠١٦