8mars1

روز جهانی زن در دل انقلاب زنانه گفتگو با  شهلا دانشفر

انترناسیونال: زن زندگی آزادی بیش از ٥ماه است نماد انقلاب جاری است. در مدارس،  دانشگاه ها، مراکز کارگری و در جنبش معلمان زنان نقش پیشتازی داشته اند و خیلی جا ها لیدرهای اعتراضات هستند.  امسال بنظر شما هشت مارس چه ویژگی های معینی دارد؟.

شهلا دانشفر: ویژگی روز جهانی زن، هشت مارس امسال گرامیداشت آن در دل یک انقلاب است. انقلاب زن، زندگی، آزادی.  از همین رو هشت مارس که اساسا روز آزادیخواهی و اعتراض علیه تبعیض جنسیتی در تمام وجوه آن در سطح جهان است، به لحاظ مضمونی پیوندی نا گسستنی با انقلاب جاری در ایران دارد. انقلابی که یک خصیصه مهم آن اعتراض علیه تبعیض جنسیتی است و  همگان آنرا زنانه میخوانند. در متن چنین انقلابی قابل تصور است که روز جهانی زن به یک روز اعتراض گسترده، توده ای و سراسری در سطح جامعه تبدیل شود. بنابراین باید با چنین رویکردی به تدارک گرامیداشت هشت مارس برویم و تمام محلات و خیابانهای شهرها را به رنگ این روز مهم اعتراضی در آوریم. به این معنا که هشت مارس باید یک روز اعتراض قدرتمند و سراسری مردمی علیه جمهوری اسلامی و بساط آپارتاید جنسی اش در ادامه انقلاب باشد.  روزی فراموش نشدنی که در تاریخ ثبت شود .

همه میدانیم که جرقه های انقلاب جاری با قتل مهسا امینی تنها و تنها به جرم نداشتن حجاب زده شد و  آتشی بر خشم و نفرت ۴۴ ساله مردم علیه حاکمیت آپارتاید جنسی حاکم و کل بساط چپاول و سرکوب و جنایتش زد و این چنین بود که مهسا به نماد انقلاب تبدیل شد. روز جهانی زن را  باید به روز  دادخواهی مردم  علیه ۴۴ سال حاکمیت آپارتاید جنسی در ایران و علیه قتل مهسا امینی و مهسا ها و سارینا ها و حدیثها و نیکاها و همه جانباختگان انقلاب زن، زندگی، آزادی تبدیل کنیم. 

از سوی دیگر حجاب سوزان و به چالش کشاندن  تمامی نمادهای مذهب و خرافه و زن ستیری حکومت یک چهره عیان و آشکار انقلاب جاری است که  زنان بازیگران صف اول آن هستند. از همین رو امروز همگان از زنانه بودن انقلاب در ایران سخن میگویند.  از جمله عکس مهسا و  شعار زن ، زندگی، آزادی به نوشته های بیلبوردهای خیابانها در بسیاری از کشورهای جهانی تبدیل شده و در کنار آن همخوانی ترانه تاریخی “برای” به زبانهای مختلف بازتاب و جذابیت جهانی انقلاب ایران را به نمایش میگذارد. چون این گفتمان ها در عین حال نقبی  به دردهای عمیق مردم به ستوه آمده از سرمایه داری در سطح جهان  است  که امروز فریاد اعتراضش از ایران این کانون داغ انقلاب که در آن مردم  تحت سیطره یکی از وحشی ترین حکومت های سرمایه داری جهان بسر میبرند، چنین رسا  پر آوازه شده است. ضمن اینکه  این انقلاب تا همین جا به نقطه امیدی در برابر ارتجاع اسلامی در منطقه و از جمله در همسایگی خود در جایی مثل افغانستان که تحت حاکمیت طالبان که نسخه ای دیگر از جنس جمهوری اسلامی است، تبدیل شده است و تاثیرات مستقیم آن قابل مشاهده و عیان است. از همین رو به باور من هشت مارس امسال در ایران و شاید بهتر است بگویم در جهان جایگاه بسیار مهمی دارد. به این اعتبار روز جهانی زن فرصتی است که علاوه بر گرامیداشت با شکوه سراسری آن در ایران، در این روز صدای انقلاب زن، زندگی، آزادی هر چه رساتر در منطقه و در جهان پژواک پیدا کند و تداوم قدرتمند آنرا به نمایش بگذارد.

آخرین نکته در مورد هشت مارس امسال، انتشار مهم منشور خواستهای حداقلی است که از سوی بیست تشکل از معلمان، کارگران، بازنشستگان، فعالین دفاع از حقوق زن، دانشجویان و بخش های مختلف جامعه منتشر شده و انعکاس وسیع اجتماعی پیدا کرده است. منشوری که تاکیدش بر نقطه پایان گذاشتن بر تاریخ یکصد سال عقب‌ماندگی و در حاشیه ماندن آرمان بر پایی جامعه ای مدرن و مرفه و آزاد در ایران است. منشوری که بطور واقعی کیفرخواستی علیه زن ستیزی و تبعیض جنسیتی، ناامنی پایان ناپذیر اقتصادی، بردگی نیروی کار، فقر و فلاکت و ستم طبقاتی، ستم ملی و مذهبی، و علیه هر شکلی از استبداد مذهبی و غیر مذهبی است که در طول بیش از یک قرن گذشته، بر جامعه تحمیل شده است. و با اعلام خواستهایی که حداقلی خوانده شده اما فرامین اولیه انقلاب هستند با صدای رسا اعلام میکند که میخواهد به   شکل‌گیری هرگونه قدرت از بالا پایان دهد و سر آغاز انقلابی اجتماعی و مدرن و انسانی برای رهائی مردم از همه اشکال ستم و تبعیض و استثمار و استبداد و دیکتاتوری باشد. این منشور پرچم مبارزه صفوف انقلاب است و باید مهر  خود را به قطعنامه های روز جهانی زن هشت مارس نیز بزند. به این اعتبار هشت مارس مناسبتی است که در آن بیشترین حمایت ها از این منشور که بطور واقعی منشور انقلاب زن، زندگی ، آزادی است صورت گیرد.

انترناسیونال: چه تدارکات و تحرکاتی بطور واقعی در سطح جامعه در رابطه با هشت مارس جریان دارد و فراخوان شما چیست؟

شهلا دانشفر:‌جنب و جوش برای گرامیداشت هشت مارس روز جهانی زن  گسترده تر از هر سال است. اما روشن است که هر برنامه ریزی به مناسبت این روز کاملا به شرایط انقلابی جامعه وصل است.  هم اکنون تحرکات در سطح جامعه در دو سطح است یکی از نوع فراخوان به  اعتراضات سراسری نظیر آنچه  در ۲۷ بهمن شاهدش بودیم که با فراخوانی از سوی  ۵۰ تشکل دانشجویی، جوانان، دانش آموزان، فعالین حقوق زن پزشکان و پزشکان شکل گرفت و پاسخ گسترده ای هم به آن داده شد و دیگری در سطح منشور ۲۰ تشکل که جلوتر اشاره کردم و بطور واقعی پلاتفرمی برای پیشبرد متحدانه اعتراضات و پیشروی انقلاب بدست میدهد.   فعالین دفاع از حقوق زن، اکتیویست های جنبش های اجتماعی مختلف و دختران و پسران جوانی که طی انقلاب جاری بعنوان اکتیویست های این دو سطح از سازماندهی انقلاب نقش ایفا کرده و میکنند، و همین امروز نیز یک دغدغه مهم آنها برگزاری یک هشت مارس قدرتمند در دل این اوضاع است. به عبارتی روشنتر امروز تحرکات برای برگزاری روزجهانی زن جدا  از تحرکات برای تعمیق و گسترش انقلاب نیست. تدارک برای اعتراضات سراسری، بیانیه ها و قطعنامه ها ویژه این روز،  به راه افتادن گفتمان وسیع بر سر هشت مارس و جایگاه آن در شرایط کنونی گوشه هایی از این تحرکات را نشان میدهد. در همین راستا بیدار زنی یکی از نهادهای امضا کننده منشور بیست تشکل به عنوان جمعی از فعالان زنان گیلان مجموعه پوسترهایی را با عنوان زن ، زندگی، آزادی  و با تاکید بر برخی شعارها تهیه و انتشار داده است. نکات برجسته مورد تاکید آنها در این پوستر ها عبارتند از: “ازدواج کودکان محروم کردن آن‌ها از دنیای شاد کودکی است”، “دستمزد مکفی و برابر، حق زنان است”، “دسترسی عمومی و رایگان به خدمات مرتبط با پیشگیری از بارداری، حق زنان است”، “حقوق برابر و کرامت انسانی، حق مسلم زنان است”، “حمایت قانونی از زن‌کشی و ناموس‌انگاریِ زنان باید متوقف شود”، .بدین ترتیب فعالین دفاع از حقوق زن با خواست های مشخص تری به  این مناسبت بیرون آمده و تلاش میکنند بر گفتمان های هشت مارس غنا بخشند. طبعا حزب کمونیست کارگری در داخل و خارج کشوری و نهادی چون انقلاب زنانه برنامه های مشخص خود را به مناسبت روز جهانی زن خواهد داشت  و تا فاصله ای که به این روز باقی مانده این برنامه ها رسانه ای خواهند شد.

ضمن اینکه  یک ابزار مهم برای گرامیداشت هشت مارس تلویزیون کانال جدید است و فراخوان من به همکان اینست که در تماسی تنگاتنگ با کانال جدید از فعالیت ها و برنامه هایشان برای این روز مهم اعتراضی ما را  مطلع کنند. کانال جدید صدای انقلاب زن، زندگی، آزدی است.

انترناسیونال : اشاراتی کردید اما بطور مشخصتر فراخوان شما در مورد هشت مارس امسال چیست؟

شهلا دانشفر: فراخوان من به مناسبت هشت مارس در واقع جمعبندی ای از تاکیداتی است که جلوتر اشاره کردم. فراخوان من بر برگزاری توده ای و گسترده هشت مارس در تمام شهرها به عنوان یک روز مهم اعتراضی و برای به زیر کشیدن حکومت ضد زن در ادامه انقلاب است. از جمله  این روز را باید در تمام محلات و میادین شهرها و در تمام محیط های کار گرامیداشت. بعلاوه فراخوان من بر تبدیل این روز به یک روز دادخواهی و جلو آوردن اسامی و چهره های جانباختگان انقلاب زن، زندگی، آزادی و همه زنانی است که بخاطر حجاب و قوانین ارتجاعی اسلامی جان خود را از دست دادند و قربانی شدند با پوسترهایی از تصاویر و حرفها و گفته های آنان است.

فراخوان دیگر من بازتاب پرصدای انقلاب و فریاد رسای جنبش رهایی و قطعنامه ها و بیانیه های ویژه روز جهانی زن درایران در سطح جهان با برگزاری مراسم های بزرگ است. و بالاخره و بعنوان یک نکته مهم فراخوان من به پیوستن وسیع همه جامعه به منشور بیست تشکل در دفاع از انقلاب زن، زندگی، آزادی است . منشوری که تک تک بندهای آن در خدمت رهایی از جهنم جمهوری اسلامی است و بند ۴ آن مشخصا به موضوع رهایی زن اختصاص داشته و در آن خواستار اعلام بلادرنگ برابری کامل حقوق زنان با مردان در تمامی عرصه‌های سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و خانوادگی، امحا و لغو بی قید و شرط قوانین و فرم‌های تبعیض آمیزعلیه تعلقات و گرایشهای جنسی و جنسیتی، به رسمیت شناختن جامعه‌ی رنگین کمانیِ “ال‌جی‌بی‌تی‌کیوآی‌ای‌پلاس”، و  جرم زدایی از همه تعلقات و گرایشات جنسیتی‌ و پایبندی بدون قید و شرط به تمامی حقوق زنان بر بدن و سرنوشت خود و جلوگیری از اعمال کنترل‌ مردسالارانه شده است.

روشن است که علاوه بر خواستهای سراسری عمومی جامعه که رئوس فوری آن در منشور بیست تشکل تبلور پیدا کرده است. و هشت مارس فرصتی است که در همان راستا  لازمست بر خواستهای مشخص و فوری جنبش رهایی زن  تاکید داشت.  زنده باد هشت مارس، زنده باد انقلاب زن، زندگی، آزادی !*

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *