تحولات سیاسی اخیر و جنبش بر سر معیشت- شهلا دانشفر

جنبش بر سر معیشت، مبارزه علیه فقر و گرانی و علیه کل بساط چپاول و سرکوب حاکم، ارکان به‌هم‌بافته اعتراضات کارگران و کل جامعه هستند. جنبش بر سر معیشت یک رکن مهم جنبش سرنگونی برای پایان‌دادن به بساط توحش و بربریت حاکم است و یک‌پایه مهم آن کارگران و بخش‌های مختلف طبقه کارگر هستند. جنبشی در ابعاد گسترده اجتماعی که خود را در انقلاب زن زندگی آزادی با شعار “فقر فساد گرونی، میریم تا سرنگونی ” بازتاب داد.

 این جنبش نقش مهمی در تحولات سیاسی جامعه و کشیده‌شدن اوضاع به انقلاب زن زندگی آزادی داشته و درعین‌حال از آن تأثیر گرفته و شاهد حرکت قدرتمند هر روزه‌اش به جلو هستیم. جنبشی که به فضای مبارزاتی جامعه عمق بخشیده و راه تداوم انقلاب را پیموده است.

 امروز در متن تحولات سیاسی اخیر در منطقه، تضعیف حکومت در پی شکست‌هایش و در فضای انقلابی جامعه با تغییر کیفی این جنش روبروییم. نگاهی گذرا به این تحولات داشته باشیم.

ضربات مهلک پی‌درپی بر پیکر جمهوری اسلامی در منطقه به‌ویژه سقوط بشار اسد، این ستون اصلی حکومت در خاورمیانه شکستی استراتژیک برای جمهوری اسلامی بود که صفوفش را در هم ریخته‌تر کرد و کل حاکمیت را با بحرانی علاج‌ناپذیر در منطقه و در داخل ایران روبرو ساخت.  

این اتفاقات، سیر فروپاشی حکومت و موقعیت تضعیف شده‌ای که در آن گیر افتاده و تنگ‌تر شدن حلقه محاصره اعتراضات مردمی تحولی جدید در اوضاع سیاسی جامعه است.

 این اتفاقات آن‌هم به دنبال انقلاب زن زندگی آزادی و در شرایطی که جامعه هر روزه ادامه انقلابش را فریاد می‌زند، موقعیت جدیدی برای اوج‌گیری بیشتر اعتراضات مردمی ایجاد کرده و جنبش بر سر معیشت را کیفیتاً متحول ساخته است. ضمن اینکه فلج اقتصادی حکومت و مختل‌شدن چرخ‌های حرکت جامعه باروتی بر گسترش اعتراضات مردمی شده است. این‌چنین است که امروز با جنبشی گسترده و اجتماعی بر سر معیشت در سطح جامعه روبروییم که دامنه‌اش هر روز گسترده‌تر می‌شود. 

به‌علاوه اینکه فلج اقتصادی، قدرت اداره جامعه را از حکومت گرفته است و بروزات آن را در بحران برق و انرژی و به تعطیلی کشیده‌شدن بسیاری از مراکز تولیدی به‌ویژه در شهرک‌های صنعتی و در پی همه اینها در قطع‌شدن برق و گاز و آب و بریده شدن هوای سالم از مردم به‌خاطر سوخت مازوت شاهد هستیم. شرایطی که طی آن در بسیاری از شهرها خط‌قرمز اعلام شده و با تعطیلی متناوب مدارس، دانشگاه‌ها و ادارات روبروییم و این وضعیت دارد کل جامعه را به تعطیلی می‌کشاند.

خودشان دارند از سونامی بیکارسازی‌ها و از اینکه اگر به وضعیت کارگران رسیدگی نشود امنیت ملی به خطر خواهد افتاد سخن می‌گویند و در دل نزاع‌هایشان بر سر بحران‌های عمیقی که در آن دست‌وپا می‌زنند دزدی‌هایشان را به رخ یکدیگر می‌کشند. طرح‌ها و سیاست‌های یکدیگر را وتو می‌کنند، شکست‌هایشان را در منطقه به رخ خامنه‌ای می‌کشند و علیه یکدیگر رجزخوانی می‌کنند.

از سوی دیگر سقوط ارزش ریال و افزایش صعودی و سرسام‌آور قیمت‌ها زندگی و معیشت مردم را به‌شدت به تلاطم انداخته و کل جامعه را به نقطه انفجار رسانده است.

 در برابر این شرایط، مردم به‌جان‌آمده از فقر و بردگی خشمگین و معترض ایستاده‌اند و تداوم انقلابشان را فریاد می‌زنند و جنبش بر سر معیشت با قدم‌هایی سنگین به جلو گام بر می‌دارد و لرزه بر اندام حکومت انداخته است.

اعتراضات کارگران در نفت، این مرکز کلیدی اقتصادی حکومت، هر روز گسترده‌تر شده و کارگران ارکان ثالث یک کانون داغ آن هستند. در این هفته چندین هزار کارگر ارکان ثالث در مجتمع گاز پارس جنوبی و در مراکز نفت و گاز گچساران و شرکت پالایش گاز فجر جم، تجمعات بزرگ و باشکوهی داشتند. یک نمونه برجسته تجمع پنج هزار کارگر ارکان ثالث از پالایشگاه‌های دوازده‌گانه مجتمع پارس جنوبی همراه خانواده‌هایشان در بیستم آذرماه بود که با فریاد “این آخرین پیام است بدون ما کار شما تمام است”، اولتیماتوم محکمی به حکومت دادند. اعتراضات پرستاران و بازنشستگان نیز ادامه دارد و بازنشستگان فریاد اعتراض کل جامعه علیه فقر، بی‌تامینی و ستم و تبعیض هستند و در دو سال بعد از انقلاب زن زندگی آزادی نقش مهمی در داغ نگاه‌داشتن فضای اعتراضی در کل جامعه داشته‌اند. به‌علاوه اعتراضات در دانشگاه‌ها، شهرک‌های صنعتی و در سطح جامعه گسترده است.

اعتراضاتی چنین گسترده و قدرتمند بر سر معیشت که مهر انقلاب زن زندگی آزادی را بر خود دارد، بازتاب‌دهنده فضای متحول سیاسی جدیدی است که اشاره شد. این اعتراضات همراه با گسترش جنبش بی‌حجابی در سطح جامعه و اعتراض عریان آهو دریایی و کنسرت بدون حجاب پرستو احمدی که زلزله‌ای در حاکمیت آپارتاید جنسی بود و نیز در کنار جنبش علیه اعدام و زندان که ابعادش جهانی است فضای انقلابی امروز جامعه را رقم می‌زند و در بستر چنین شرایطی است که جامعه و در پیشاپیش آن مراکز نفتی به‌سوی اعتصابات سراسری حرکت می‌کنند.  

این‌چنین است که جنبش بر سر معیشت در اتصال مستقیم با انقلاب زن زندگی آزادی هر روز سازمان‌یافته‌تر و قدرتمندتر به جلو گام بر می‌دارد.

تلاش برای ایجاد شوراهای سازماندهی با بهره‌گیری از تجربه تشکل‌هایی چون شورای هماهنگی تشکل‌های صنفی فرهنگیان و شوراهای سازماندهی در نفت، درس‌گیری از تجربه کارگران نفت و حضور فعال خانواده‌های کارگری در اعتراضات، گسترش اعتراضات در شهرک‌های صنعتی در همراهی کارگران و مردم ساکن این شهرک‌ها و اتحاد اکتیویست‌ها و فعالین کارگری و اجتماعی حول خواست‌های رادیکال و سراسری برای تدارک اعتصابات و تجمعات سراسری گام‌هایی مهم برای پیشروی بیشتر جنبش بر سر معیشت است. درعین‌حال ما همواره بر اتحاد مبارزاتی کارگران و کل جامعه علیه سرکوب و اعدام و پیوستن به سه‌شنبه‌های نه به اعدام و نیز بر هم‌صدا شدن بخش‌های مختلف جامعه علیه آپارتاید جنسی و بلندکردن فریاد دادخواهی در سطح جهان تأکید داشته و همه اینها را گامی مهم در تعمیق اعتراضات معیشتی و فضای انقلابی جامعه می‌دانیم.

زنده‌باد انقلاب.  

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *