اعتراضات رانندگان شرکت واحد به انتخابات اجباری شورای اسلامی کار، اعتراضات متوالی کارگران شهرداری اهواز ودستگیری ٢٤ نفر از آنان، تجمع اعتراضی کارگران معدن طرزه همراه با خانواده ها، ادامه کارزار علیه احکام قرون وسطایی شلاق زنی، آمار تکان دهنده از درصد کارخانجات و معادن تعطیل شده و ادامه کارزار در دفاع از خواستهای جعفر عظیم زاده و حمایت از همه کارگران زندانی و زندانیان سیاسی از جمله سرتیترهای مهم اخبار از محیط های کارگری و اعتراضات کارگران در هفته گذشته است.
رانندگان شرکت واحد در اعتراض به انتخابات برای شورای اسلامی کار
رانندگان شرکت واحد اتوبوسرنی تهران و حومه در اعتراض به انتخابات شورای اسلامی کار و جمع آوری رای اجباری از رانندگان، در این هفته تجمعاتی اعتراضی بر پا کردند. این اعتراضات ادامه دارد. در این رابطه کارگران شرکت واحد در سالهای گذشته نیز اعتراضاتی داشتند. جدال این کارگران با شوراهای اسلامی، این نهادهای دست ساز حکومتی جدالی قدیمی است. تاریخ آن به مقطع پاگیری سندیکای شرکت واحد و اعتراضات این کارگران در سال ٨٤ بر میگردد که در جریان آن دارو دسته های چماق بدست شوراهای اسلامی به مجمع عمومی سندیکای واحد حمله ور شدند، تا جلوی جمع شدن و متشکل شدن این کارگران را بگیرند. اما کارگران واحد با بازسازی سندیکای خود و مبارزات با شکوهشان در آن سال جواب اوباشان شورای اسلامی و دارودسته هایشان را دادند. بعد از اتفاقات سال ٨٤ و اعتصاب با شکوه کارگران سندیکای واحد در آن سال که نقطه عطفی در جنبش اعتراضی کارگری در آن مقطع بود، رژیم اسلامی که خود را بازنده میدید، با دستگیری رهبران سندیکای واحد و فشار بر روی کارگران معترض تلاش کرد، مبارزات آنان را عقب براند و سندیکای کارگران را به انحلال بکشاند، اما نتوانست.
بدنبال این ماجراها انتخابات شوراهای فرمایشی کارفرمایی شرکت واحد که دست ساز حکومتی است، هر دوسال یکبار و آنهم با هزار کلک و توطئه با هماهنگی مدیریت و حراست انجام میشود، و همه تلاششان اینست که رانندگان و کارگران شرکت واحد را مجبور به شرکت در این انتخابات فرمایشی کنند. اما کارگران در برابر این تشبثات ایستاده و به تشکیل این نهادهای جاسوسی در محیط کار خود اعتراض دارند. اعتراضات این هفته کارگران شرکت واحد در برابر انتخابات برای شورای اسلامی کار و جمع آوری رای اجباری از رانندگان، حرکتی در ادامه این کشاکشها ست. از جمله کارگران توانستند انتخابات ضدکارگری شورای های اسلامی در سامانه های یک و نه را به انحلال بکشانند.
در جریان این اعتراضات مرتضی کمساری از اعضای این اتحادیه در روز ٢٤ خرداد در سامانه ۳ شرکت واحد که در حال برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی بودند، توسط نیروهای انتظامی دستگیر شد و همچنان در بازداشت قرار دارد. سندیکای شرکت واحد طی اطلاعیه ای دستگیری و برگزاری انتخابات شوراهای اسلامی کار فرمایشی را تخلف اعلام کرده و خواستار تحت پیگرد قرار گرفتن عوامل دستگیر کننده مرتضی کمساری شده است. بساط شوراهای اسلامی و تمامی ارگانهای سرکوب حکومت باید از تمام مراکز کار جارو شود.
در محکومیت عمل شنیع شلاق زنی کارگران آق دره
در ادامه کارزار علیه اجرای حکم قرون وسطایی شلاق زنی علیه کارگران معدن آق دره تشکلهای انجمن صنفی کارگران چادرملو (آسفالت طوس)، انجمن صنفی کارگران ساختمانی مریوان، انجمن صنفی کارگران خبازی های سنندج و حومه، انجمن صنفی کارگران خبازی های مریوان و سروآباد طی بیانیه ای این عمل شنیع را که بنا بر قوانین جزای اسلامی و حامی سرمایه داران به اجرا در آمد، محکوم کرده اند. در بخشی از این بیانیه چنین آمده است: “ما کارگران و تشکلهای کارگری امضا کنده این بیانیه ضمن اینکه همه کارگران را به اتحاد و همبستگی برای ایجاد تشکل مستقل سراسری کارگران فرامی خوانیم، صدور و اجرای احکام زندان و شلاق را برای فعالین کارگری و معلمان را قویا محکوم می کنیم و خواستار لغو هر چه سریع تر این احکام می باشیم و همراه و همسو با دیگر فعالین کارگری و معلمین خواهان برداشته شدن اتهامات امنیتی از پرونده فعالین صنفی هستیم.”
اعتراض علیه احکام شلاق هم اکنون به کارزاری علیه این قوانین ارتجاعی اسلامی تبدیل شده است. کارگران و مردم معترض به این بردگی تن نمیدهند.
اعتراضات کارگران شهرداری اهواز و بازداشت ٢٤ کارگر
روز ٢٧ خرداد کارگران پیمانکاری شهرداری اهواز با تجمع اعتراضی در مقابل ساختمان شهرداری خواستار آزادی همکاران بازداشتی خود شد. در پی تجمع اعتراضی ٧٠ کارگر پیمانکاری شهرداری منطقه ٤ اهواز در ٢٤ خرداد ماه، ٢٤ نفر از کارگران بازداشت شدند و بنا بر آخرین خبر به زندان سپیدار منتقل شده اند. اعتراضی این کارگر به تعویق سه ماه دستمزدشان است. این کارگران بارها و بارها در وسط شهر اهواز تجمع کرده اند. اعتراضات پی در پی کارگران شهرداری اهواز در کنار دیگر اعتراضات کارگری در این منطقه آنچنان فضایی ایجاد کرده است که حکومت اسلامی از منطقه خوزستان و ازجمله شهر اهواز به عنوان یکی از مناطق “بحرانی” کارگری سخن میگوید. در رابطه با این موضوع صدها جلسه بحران تشکیل داده اند، ابلاغیه داده و اعتصاب را ممنوع اعلام کرده اند، کارگران را به اخراج و دستگیری تهدید کرده اند، اما نتیجه آن گسترده شدن اعتراضات کارگری بوده است. و اکنون از سر استیصال ٢٤ کارگر شهرداری اهواز را دستگیر کرده اند. دستگیری ٢٤ کارگر شهرداری اهواز مورد دیگری از دستگیری کارگران تحت عنوان “اخلال در نظم” است. پاسخ این دستگیری ها گسترش اعتراضات کارگران و پیوستن به کارزار اعتراض علیه امنیتی کردن مبارزات کارگران، معلمان و مردم جامعه در دفاع از معیشت و زندگیشان و برای یک زندگی بهتر است. به دستگیری ٢٤ کارگری شهرداری اهواز وسیعا اعتراض کنیم.
اسامی ١٩ نفر از کارگران بازداشت شده به قرار زیر است: ١- منصور طرفى ٢- طاها عفراوى ٣- کاظم عفراوى ۴ ـ حسن حیادر ۵ـ حمید هویش ۶- کاظم مزرعه ٧- موسى سوارى ٨- على احمدى فر ٩- عدنان مجدم ١٠- حسین منصورى ١١- ناصر دحیمى ١٢-على بچیه ١٣- جاسم پور احمدى ١۴- عبدالکریم ثعلبى ١۵- سید عدنان موسوى ١۶- عبدالله سلیمانى ١٧- کاظم عفرى ١٨- حسن مجدم ١٩- جواد سوارى
همچنین مطلع شدیم که با کمال تاسف اسماعیل شاوردى (خنافره)، ۳۰ ساله، متأهل، کارگر شهردارى شادگان در استان خوزستان در بخش خدمات شهردارى روز جمعه ۷ خردادماه ۱۳۹۵ به دلیل عدم دریافت حدود ۶ ماه حقوق از شهرداری، اقدام به خودسوزی نمود و جان خود را از دست داد. جانباختن وی را به خانواده اش و به همگان تسلیت میگویم.
جانباختن اسماعیل شاوردی و دستگیری ٢٤ کارگر و آنچه بر سر کارگران شهرداری اهواز آمده است، نتیجه آن بهشت امنی است که میکوشند برای سرمایه داران برپا کنند. وقتی کارگر اعتراض میکند و حق و حقوقش را میخواهد تحت عنوان “اخلال در نظم و امنیت ” دستگیر و زندانی میشود. و این موضوع اعتراض کارگران و کل جامعه است.
اعتراضات کارگران معدن طرزه و خانواده هایشان
تجمع اعتراضی کارگران معدن طرزه و خانواده هایشان بخاطر واگذاری مالکیت زمین های کوی سازمانی کارگران این مجتمع معدنی از خبر های داغ این هفته است. مساله به مسکن و معیشت این کارگران مربوط است و اعتراض کارگران به همراه خانواده هایشان انعکاس بسیاری به این حرکت داده است. البته پیشتر نیز از سوی شهرداری شاهرود برای گروهی از ساکنان این منطقه اخطاریه تخلیه فرستاده شده بود. اما بدنبال بلند شدن زمزمه های اعتراضی موقتا متوقف شده بود.
در ادامه این اعتراضات است که صبح روز ٢٥ خرداد، کارگران معدن طرزه برای دومین روز متوالی تجمعی در مقابل دفتر اداری معدن البرز شرقی داشتند و علاوه بر موضوع فروش زمین های کوی سازمانی به تعویق پرداخت ٢ ماه دستمزد و حق عیدی خود اعتراض کردند. در جریان این اعتراضات سه نفر از کارگران توسط نیروهای انتظامی بازداشت شدند. اما با ادامه اعتراض ١٤٠٠ کارگر این معدن آنهم با وارد قضیه شدن خانواد ها و شرکت آنان در تجمع اعتراضی کارگران در روز ٢٣ خرداد، ناگزیر شدند که این سه کارگر را البته با قید وثیقه آزاد کنند. بعلاوه اینکه کارفرما وعده رسیدگی به خواستهای کارگران را داد. بدین ترتیب کارگران با خاتمه موقت تجمع اعتراضی خود اعلام داشتند که اگر پاسخ نگیرند به همراه خانواده هایشان در اشکالی گسترده تر به اعتراضاتشان ادامه خواهند داد. این اولین بار نیست که خانواده ها همراه با کارگران در دفاع از زندگی و معیشتشان وارد اعتراض میشوند و این اتفاقی است که هر روز بر مواردش اضافه میشود و خود یک پیشروی مهم در جنبش اعتراضی کارگری است. ١٤٠٠ کارگر معدن طرزه به همراه خانواده هایشان نیروی بزرگی هستند که میتوانند جلوی تعرضات کارفرما رابگیرند و پیگیر دیگر خواستهایشان چون افزایش سطح نازل دستمزدها و ایمنی محیط کارشان شوند و اجازه ندهند که برای کارگران معترض تحت عنوان “اخلال” پرونده قضایی تشکیل دهند و آنها را تحت پیگرد قرار دهند. پرونده های تشکیل شده برای سه کارگر بازداشتی باید فورا لغو شود.
کارگران و تعطیلی بیش از ٦٠ درصد از صنایع و ٨٠ درصد از معادن
بنا بر آماری دولتی بیش از ٦٠ درصد از صنایع و ٨٠ درصد از معادن در ایران به دلیل به گل نشستن اقتصاد جامعه به تعطیلی کشیده شده است. و این تعطیل شدنها موجی از بیکارسازی ها همراه با پرداخت نکردن دستمزدها را در پی داشته است. در برابر این وضعیت، کارگران ساکت ننشته و محیط های کار پر از اعتراض و مبارزه است. از همین رو اعتراض علیه بیکار سازیها و علیه تعویق پرداخت دستمزدها دو محور مهم اعتراضات کارگری است. اعتراضاتی که گسترده است و کارگران با اعلام اینکه کوتاه نمی آیند، حق و حقوقشان را میخواهند. اعتراضاتی که هر روز در اشکال تعرضی تری اتفاق می افتد و بطور واقعی بر فضای سیاسی شهر ها تاثیر میگذارند. از جمله در هفته ای که گذشت اعتراضات کارگران همراه با خانواده هایشان در معدن طرزه، تجمع اعتراضی کارگران اخراجی فولاد زاگرس در مقابل وزارت کار در تهران ، تجمع اعتراضی کارگران اخراجی ارج مقابل درب کارخانه ، تجمع اعتراضی کارگران در صنایع غذای خاوین در سنندج ، و بیش از دو هفته تحصن کارگران بازنشسته کارخانه صنایع مخابراتی شیراز بخاطر طلبهایشان که در پی قول بازگشایی دو باره کارخانه و رسیدگی به خواستهایشان در “شورای تامین استان فارس” موقتا خاتمه یافت، از جمله خبرهای داغ اعتراضی در هفته گذشته است.
کارزار علیه امنیتی کردن مبارزات کارگران و مردم و یک همبستگی پر شور
کارزار علیه امنیتی کردن مبارزات مردم در عرصه های مختلف با خواست مشخص لغو پرونده های مفتوحه برای کارگران، معلمان و کلیه فعالین سیاسی که با انتشار بیانیه ای از سوی جعفر عظیم زاده از رهبران کارگری و اسماعیل عبدی از رهبران اعتراضات معلمان به راه افتاد، همچنان در جریان است. این کارزار با حمایت نسبتا خوبی در ایران و در سطح جهان روبرو شده است. در ادامه حمایت های تا کنونی، در این هفته نیز شاهد تجمعاتی از سوی جمع هایی از کارگران، معلمان به همراه خانواده جعفر عظیم زاده در حمایت از خواستهای وی در مقابل زندان اوین بودیم. همچنین جمعی از هیات دبیران واعضا کانون نویسندگان ایران به نشانه همبستگی با جعفر عظیم زاده و خواستهایش با خانواده وی دیدار کردند.
در خارج کشور نیز کارزار برای جلب حمایت از جعفر عظیم زاده و خواستهایش ادامه دارد. یک نمونه پرشور از این همبستگی، را در ٢١ خرداد استرالیا داشتیم. در این روز نمایندگان اتحادیه های کارگری استان New south Wales در استرالیا در نشستی که در سالن اتحادیه های کارگری در سیدنی داشتند، حمایت و پشتیبانی خود را از جعفر عظیم زاده و کارگران زندانی در ایران اعلام داشتند. شرکت کنندگان در این اجلاس با سر دادن شعارهای جعفر عظیم زاده آزاد باید گردد، کارگر زندانی آزاد باید گردد، جمهوری اسلامی از سازمان جهانی کار اخراج باید گردد صحنه پر شوری از همبستگی را به نمایش گذاشتند و در حالیکه عکس جعفر عظیم زاده را در دست داشتند، به نشانه همبستگی با وی و کارگران ایران عکس گرفتند. در سوئد نیز هیاتی از سوی کمپین برای آزادی کارگران زندانی مرکب از فرامرز قربانی و هوشیار سروش با سازمان عفو بین المللی در استکهلم سوئد نشست داشته و در مورد وضعیت اضطراری جعفر عظیم زاده و خواستهای برحق وی اطلاع رسانی کردند. تماس هایی نیز از سوی داود آرام و مسعود ارژنگ اعضای این کمپین با اتحادیه کارگران پست در کانادا و با شورای اتحادیه های کارگری ونکور و حومه برقرار شده است که متن ترجمه شده نامه های حمایتی آنان به زودی منتشر خواهد شد. بعلاوه سازمان سراسری کارگران سوئد، ال.او ، سندیکای کارگران حمل و نقل سوئد و اتحایده کارگران خدمات کانادا در حمایت از جعفر عظیم زاده و… طی نامه هایی حمایت خود از جعفر عظیم زاده و خواستهایش و کارگران زندانی و زندانیان سیاسی در ایران اعلام داشتند. بعلاوه یک موضوع اعتراض اتحادیه های کارگری، اعتراض به اجرای احکام وحشیانه و قرون وسطایی شلاق بوده است. حمایت از این کارزار ادامه دارد.