رویدادهای برجسته:
ادامه کارزار در حمایت از جعفر عظیم زاده و خواستهایش،
ادامه کارزار در اعتراض به اجرای احکام قرون وسطایی شلاق در قبال کارگران معدن طلای آق دره،
کارزار برای اخراج رژیم اسلامی از سازمان جهانی کار وحمایت های بین المللی
نگاهی به اعتراضات مهم کارگری در هفته ای که گذشت
***
ادامه کارزار در حمایت جعفر عظیم زاده و خواستهایش
کارزار در حمایت از جعفر عظیم زاده و خواستهایش ادامه دارد. آخرین خبرها از وضعیت وی حاکی از اینست که اعتصاب غذای وی که از ١٠ اردیبهشت شروع شده است، ادامه دارد. این موضوع موجب نگرانی خانواده و همگان شده است. در رابطه با این موضوع بهنام ابراهیم زاده و محمد جراحی دو تن از فعالین کارگری سرشناس در زندان، طی نامه ای تحت عنوان “در همبستگی با جعفر عظیم زاده و خواستهایش، با ابراز نگرانی از وضعیت جعفر عظیم زاده، ضمن اعلام حمایت از خواستهای او، خواستار پایان دادن به اعتصاب غذای وی شده اند. در بخشی از این نامه چنین آمده است: “بیانیه جعفر عظیم زاده و اسماعیل عبدی علیه فقر، علیه بی تامینی و برای یک زندگی انسانی بود و یک خواست مهم آن لغو پرونده های مفتوحه برای کارگران، معلمان و همه فعالین سیاسی با اتهاماتی چون “اخلال در نظم و امنیت ملی” بود و اینها خواستهای کارگران، معلمان و همه مردم است. تحت چنین اتهاماتی بسیاری از فعالین کارگری، معلمان معترض و کسانی چون ما تحت پیگرد قرار گرفته و احکام سنگین زندان گرفته اند. از همین رو این بیانیه حرف دل همه ماست و تا هم اکنون نیز با موجی از حمایت پاسخ گرفته و به یک حرکت مهم اجتماعی تبدیل شده است. ما با تمام قوا همراه این کارزار هستیم و از همگان میخواهیم که به حمایت وسیع خود از این بیانیه و از جعفر عظیم زاده و خواستهایش تداوم دهند. و فراخوانمان اینست که همه جانبه تر و وسیع تر از آنچه کرده ایم، برای تحقق این خواستها بکوشیم و به این شکل حمایت قاطع و عملی خود را از جعفر عظیم زاده و خواستهایش اعلام کنیم. نکته مهم آخر ما خطاب به جعفر عزیمان است. ما نگران حالش هستیم و اکیدا میخواهیم که با اتکا به ابعاد قدرتمندی که این کارزار پیدا کرده است و با اتکاء به حمایت هایی که از سوی کارگران در ایران و در سطح جهانی از او و از خواستهایش شده است، به اعتصاب غذایش پایان دهد. به او قول میدهیم که با اتکاء با این نیرو میتوانیم همه با هم قدرتمند این کارزار را جلو بریم.”
بهنام ابراهیم زاده و محمد جراحی در این نامه با تاکید بر حمایت از خواستهای جعفر عظیم زاده و بطور مشخص خواست لغو پرونده های مفتوحه برای کارگران، معلمان و فعالین سیاسی تحت عنوان “اخلال در نظم و امنیت ملی، و کارزاری وسیعی که حول آن شکل گرفته است، خواستار پایان دادن به اعتصاب غذای جعفر و ادامه این اعتراضات در اشکالی دیگر و با صفی قدرتمندتر شده اند. درخواست این دو فعال کارگری از جعفر عظیم زاده، هم به لحاظ حفظ سلامت جعفر و هم به لحاظ تداوم قدرتمند این کارزار راه درستی را در مقابل قرار میدهد.
از سوی دیگر در این هفته در روز ١٦ خرداد جمعی از فعالین معلم و اعضاء کانون صنفی معلمان به دیدار خانواده جعفر عظیم زاده رفتند و با خانواده وی و تعدادی از اعضاء اتحادیه آزاد کارگران ایران که در آنجا حضور داشتند به بحث پیرامون وضعیت جعفر عظیم زاده و جنبشی که به دنبال بیانیه مشترک رهبران زندانی جنبش کارگری و معلمان حول اعتراض به امنیتی کردن فعالیتهای صنفی و اجتماعی شکل گرفته است، پرداختند. در این دیدار، حاضرین بر اهمیت پیوند خوردن مبارزات بخشهای مختلف طبقه کارگر و تلاش برای ناکام کردن جریاناتی که با اشاعه افکار تفرقه افکنانه برای خدمت گذاری به طبقه حاکم سرمایه دار سعی می کنند این بخشها، بخصوص معلمان و کارگران را از هم تفکیک نمایند، هشدار داده و به عنوان موضوع عاجل جنبش، بر ادامه مبارزه متحدانه برای آزادی جعفر عظیم زاده تأکید نمودند.
در سطح بین المللی نیز در این هفته نامه هایی حمایتی از سوی اتحادیه های کارگری از جمله اتحادیه کارگران کشتیرانی و ساختمانی در استرالیا، جان کلارک رهبر ائتلاف علیه فقر در کانادا، و شورای اتحادیه های کارگری در ونکوور در کانادا منتشر گردید. موضوع این نامه ها، حمایت از جعفر عظیم زاده و خواستهایش، حمابت از کارگران زندانی و خواست آزادی آنها و همه زندانیان سیاسی ، محکوم کردن جمهوری اسلامی بخاطر اجرای احکام عصر حجری شلاق در قبال کارگران آق دره و اعتراض به عضویت رژیم اسلامی در سازمان جهنی کار بود. از جمله ، پل مک لی رئیس واحد سیدنی اتحادیه کشتیرانی در این کشور طی نامه ای شدید الحن به سازمان جهانی کار انزجار خود را از سکوت این سازمان در قبال توحش و بربریت رژیم اسلامی نسبت به کارگران و نقض پایه ای ترین حقوق آنان اعلام داشته و ضمن حمایت از کارگران زندانی و زندانیان سیاسی در ایران، خواستار لغو عضویت جمهوری اسلامی در سازمانی جهانی کار شده است. همچنین جان کلارک طی سخنرانی ای پر شور در آکسیون اعتراضی در تورنتو در کانادا در حمایت از جعفر عظیم زاده و تمامی کارگران زندانی در ایران ، ضمن اعلام حمایت و پشتیبانی گرم خود از کارگران در ایران، انزجار خود را از سرکوبگری های رژیم اسلامی و از جمله اجرای حکم شلاق در قبال کارگران اعلام داشته و خواستار لغو عضویت آن در سازمان جهانی کار شد. کارزار در حمایت از جعفر عظیم زاده و خواستهای او ادامه دارد.
کارزار علیه اجرای احکام وحشیانه شلاق علیه کارگران آق دره
اجرای احکام وحشیانه شلاق علیه کارگران آق دره همانطور که قبلا نیز اشاره کرده ام، اکنون به کارزار اعتراضی مهمی تبدیل شده است. کارزاری که در آن کارگران با اعلام اینکه این شلاق سرمایه داران است که در پناه قوانین مجازات اسلامی به بدن کارگران زده شد، کل توحش حاکمیت سرمایه و دستگاه قضایی رژیم اسلامی و قوانینش را که تماما در خدمت صاحبان سرمایه است به چالش کشیده اند.
در این هفته تعدادی از زندانیان سیاسی از زندان رجایی شهر به اسامی ابراهیم فیروزی، محمد جراحی، بهنام ابراهیم زاده ، مهدی عظیمی، وحید موسوی، امین حسن وند سیار، حسن کاکاوند طی نامه ای تحت عنوان “شلاق زدن موقوف” انزجار خود را از این عمل شنیع و وحشیانه اعلام داشتند. در این نامه به اعتراضات گسترده علیه این عمل وحشیانه و برکناری مدیر کل اداره کار آذربایجان غربی زیر فشار این اعتراضات اشاره شده و در بخشی از آن چنین آمده است:
“به باور ما زیر این فشار ها است که مدیر کل اداره کار و تعاون آذربایجان غربی تحت عنوان به اطلاعی از اجرای حکم برکنار شد. اما برکناری وی کافی نیست. بلکه باید صدور چنین احکامی ممنوع شود و کسانی که شلاق زده اند و صادرکنندگان چنین احکامی باید محاکمه بشوند. در عین حال باید خواستهای برحق کارگران معدن طلای آق دره فورا پاسخ داده شود. این اولین بار نیست که شاهد صدور چنین احکامی شنیعی در قبال کارگران و نه فقط کارگران، بلکه جوانان، زنان و مردم معترض دیگر بوده ایم. حرف ما زندانیان سیاسی، حرف ما مردم اینست که شلاق زنی موقوف. ”
قبلا نیز در همین رابطه تشکلهای کارگری چون اتحادیه آزاد کارگران ایران، سندیکای شرکت واحد، و نیز کانون نویسندگان ایران نامه دادند و کیفرخواست خودشان را در قبال این توحش و بربریت اعلام داشتند.
صدور محکومیت تعلیقی برای ٩ کارگر معدن بافق
دادگاه کیفری یزد بعد از سه بار تشکیل دادگاه سرانجام در این هفته احکامی تعلیقی در قبال ٩ کارگر معدن بافق یزد صادر کرد. بنا بر این حکم محمد حسن تشکری که عضو شورای اسلامی شهر است به ١١ ماه حبس و ٥٠ ضربه شلاق تعلیقی به مدت ٥ سال و “متهم ردیف دوم” به ٥ سال حبس تعلیقی به مدت ٥ سال محکوم شدند. البته این حکم اولیه است و ظرف ٢٠ روز فرصت هست که به آن اعتراض شود. قضیه از این قرار است که بدنبال مبارزات با شکوه ٥ هزار کارگر بافق یزد در سال گذشته و شهر بافق را به تحرکت در آوردو انعکاس وسیعی در جامعه داشت، ٩ کارگر این معدن تحت عنوان “اخلال در نظم و امنیت ملی و …” تحت پیگرد قرار گرفتند. این کارگران سه بار به دادگاه احضار شدند ، اما بر پا شدن زمزمه اعتراض در میان کارگران و در واقع شهر بافق، آنان را محتاط کرد. و اکنون با صدور حکم تعلیقی بطور واقعی جا خالی داده اند، چون از اجرای چنین احکامی آنهم در محلی چون بافق یزد که تجربه مبارزات متحد این کارگران و مردم این شهر در مقابل چشم همه است، هراس دارند. به عبارت روشنتر حکم تعلیقی دادند، چون جرات اجرایش را ندارند. ضمن اینکه با صدور این احکام میخواهند چماقشان را روی سر کارگران نگاه دارند. خصوصا بعد از اجرای حکم شلاق در قبال ١٧ کارگر معدن آق دره که با موجی از اعتراض روبرو شد، تا جایی که در مباحث کنفرانس جهانی آی ال او که در جریان است، انعکاس داشت، اینان از یکطرف محتاط و در هراس هستند و از سوی دیگر برای اینکه نشان دهند که قوانین مجازات اسلامی و عصر حجری شان جاری است، در قبال کارگران بافق یزد نیز حکم شلاق صادر کرده اند. اما اجرایش را برای ٥ سال تعلیق گذاشته اند ، چون میدانند که اجرای چنین احکامی چگونه کارگران معدن بافق یزد و شهر بافق را میتواند به حرکت در آورد. میدانند که این کار چگونه میتواند به موج اعتراضی که علیه شلاق زدن بر ١٧ کارگر آق دره به راه افتاده است، شدت دهد و برایشان گران تمام شود. نکته اینجاست که در برابر صدور چنین احکامی نباید ساکت نشست.
ادامه قدرتمند کارزار علیه احکام وحشیانه شلاق زنی، این احکام عصر حجری رژیم اسلامی و قوانین مجازات اسلامی اش، پاسخ درخور به این توحش است. ٥ هزار کارگر بافق یزد و مردم این شهر با پیوستن به این کارزار و طومارهای اعتراضی شان، میتوانند کاری کنند که این گستاخی حکومت، بهای سنگینی برایشان داشته باشد. بساط شلاق زنی و کل این توحش را باید جارو کرد.
اعتراضات گسترده کارگری در هفته ای که گذشت
اعتراضات کارگری همچنان گسترده است. نمونه هایی از این اعتراضات به لحاظ خواستها، شرکت خانواده ها، و شکل اعتراض برجستگی دارد. از جمله یکی از اعتراضات مهم در هفته گذشته تجمع اعتراضی جمعی از معلمان بازنشسته در مقابل ساختمان دیوان عدالت اداری در نونزدهم خرداد بود. دو شعار مهم خط فقر سه میلیون، حقوق ما یک میلیون، بیمه رایگان برای بازنشستگان که بر روی بنرهایشان نوشته شده بود، جایگاه مهمی به این حرکت اعتراضی میداد. شعارهایی که اعتراض کل جامعه به زندگی زیر خط فقر را بیان کرده و بر خواستهای مهمی چون افزایش دستمزدها به بالای خط فقر و درمان رایگان تاکید دارد. شعارهایی که مدتهاست کارزاری حول آن شکل گرفته است و در این کارزار بطور واقعی کارگران و معلمان در کنار یکدیگر قرار دارند. “معیشت و منزلت حق مسلم ماست” شعار مهم دیگر معلمان بازنشسته در این حرکت اعتراضی بود که در واقع بیانگر توقع و خواست واقعی آنان است. تعداد تجمع کنندگان در این حرکت اعتراضی به بیش از یکصد نفر میرسید که از تهران، کرج و کرمانشاه در این محل گرد آمده و پیگیر خواستهایشان بودند. همچنین یک خواست مشخص معلمان بازنشسته همسانسازی حقوقشان با بازنشستگان سایرنهادها است و به تبعیض اعتراض دارند.
نمونه مهم دیگر از اعتراضات کارگری در هفته ای که گذشت، تجمع اعتراضی کارگران شهرداری بروجرد به همراه خانواده هایشان در ١٦ خرداد بود که ابعاد اجتماعی تری به این حرکت اعتراضی داده و انعکاس وسیعی در شهر داشت. در هفته گذشته کارگران شهرداری در شهرهای اقلید، بروجرد، اراک و برازجان نیز تجمعات اعتراضی داشتند و بویژه تجمع اعتراضی همزمان کارگران شهرداری و فضای سبز اهواز در مقابل فرمانداری باعث شد که توجه مردم شهر را بیش از بیش به خود جلب کند.
یک نمونه دیگر از اعتراضات کارگری که در دو هفته اخیر خبر ساز بوده است، تجمعات اعتراضی ٣٠٠ کارگر بازنشسته I.T.I برای مطالبات پرداخت نشده شان است. این کارگران از سوم خرداد تا کنون با چادر زدن در محوطه کارخانه در اعتراض بسر میبرند.
همچنین در هفته گذشته ٨٠٠ کارگر مخابرات در لرستان، در هماهنگی با کارگران مخابرات در چند شهر دیگر در اعتراض به سطح نازل دستمزدها و عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل در محوطه شرکت دست به تحصن زدند.
و بالاخره در هفته گذشته کارگران پترو پارس فاز ١٩ عسلویه بعد از تجمعات پی در پی شان موفق شدند بخشی از طلبهایشان را بگیرند.
علاوه بر این اعتراضات، کمپروسور سازی تبریز، کاشی طوس، شرکت تأسیسات دریایی خرمشهر نیز از دیگر کانون های داغ اعتراضات کارگری در هفته گذشته بودند. بدین ترتیب هفته گذشته هفته ای پر جنب و جوش از اعتراضات کارگری در شهرهای مختلف بود.