جدید ترین

تاکیدات پلنوم کمیته مرکزی در شرایط انقلاب مصاحبه با حمید تقوائی دبیر کمیته مرکزی حزب

انترناسیونال: در روزهای ٧ تا ٩بهمن ١٤٠١(٢٧تا ٢٩ ژانویه ٢٠٢٣)  پلنوم ٥٦ کمیته مرکزی حزب کمونیست کارگری ایران برگزار شد. پلنوم در شرایطی برگزار شد که انقلاب زن زندگی آزادی جاری است.  ارزیابی پلنوم از حضور حزب در ٤ ماه انقلاب جاری چه بود؟

حمید تقوائی: پلنوم از سیاستها و دخالتگریهای حزب در انقلاب جاری ارزیابی مثبتی داشت. بخش اعظم گزارشات شورانگیزی که از جانب کمیته های حزبی و نهادهای مورد حمایت حزب به پلنوم ارائه شد نشاندهنده فعالیت گسترده حزب در عرصه های متعددی بود. در سخنرانیها و اظهار نظر اعضای کمیته مرکزی نیز این نکته مورد تاکید قرار گرفت که انقلاب زن زندگی آزادی انقلاب ما است چرا که با فعالیت گسترده و بی وقفه طی سالهای متمادی در زمینه سازی و تدارک این انقلاب و ترسیم افق آن در جامعه حتی با نام انقلاب زنانه نقش فعالی داشته ایم. این فعالیتها با آغاز این انقلاب ابعاد گسترده تر و تازه تری پیدا کرد.

در این دوره چه در سطح میدانی و چه در سطح سیاسی- تبلیغی تلاش کردیم به ضروریاتی که مشخصا انقلاب جاری در برابر ما قرار میدهد پاسخ بدهیم و گزارشات ارگانهای مختلف در واقع تصویر زنده و پرباری از این جهتگیری و تلاش حزب بدست داد. فعالیتهای ویژه و برجسته کانال جدید در این دوره بعنوان تریبون انقلاب، فعالیتهای میدانی کمیته سازمانده و سازمان جوانان و دیگر کمیته های حزبی که عرصه فعالیتشان داخل کشور است، و همچنین فعالیت کمیته خارج حزب که آکسیونهای پی در پی و موفقی در شهرهای مختلف اروپا و آمریکای شمالی سازمان داده است همه بیانگر فعالیت فشرده و پرشتاب حزب در این دوره است. در این میان فعالیت کارزارها و نهادهای مورد حمایت حزب مثل کمیته آزادی زندانیان سیاسی و کمیته علیه اعدام و کمپین برای آزادی کارگران زندانی “فری دم ناو” و نهاد انقلاب زنانه نیز نقش برجسته ای در گسترش فعالیت حول سیاستهای حزب داشته است.

در مباحث پلنوم حول این فعالیتها نقاط ضعف حزب و عرصه هائی که حزب میتواند و باید قوی تر ظاهر شود نظیر حضور فعالتر در مدیای اجتماعی و یا جمع آوری کمک مالی در آکسیونهای خارج کشور نیز مطرح شد و ضرورت برطرف کردن این ضعفها مورد تاکید قرار گرفت.

انترناسیونال: در پلنوم قطعنامه ای در مورد چپ، راست و انقلاب جاری به تصویب رسید. تبیین قطعنامه از چپ و راست بر کدام فاکتورهای اجتماعی و سیاسی و صف بندی جنبشهای اجتماعی استوار است؟ چه نکاتی مورد تاکید قطعنامه است؟

حمید تقوائی: در این قطعنامه چپ و راست به معنی جنبشهای اجتماعی مطرح شده است. قطعنامه ضمن برشمردن ویژگی های انقلاب جاری و تاکید بر اینکه نفس شکلگیری چنین انقلابی نشاندهنده حقانیت نیروهای کمونیست انقلابی نظیر حزب ما است که مدام ضرورت و مطلوبیت و امکانپذیری انقلاب برای سرنگونی جمهوری اسلامی و درهم کوبیدن نظم موجود را مطرح و تبلیغ میکرده است، به این واقعیت اشاره میکند که این انقلاب گفتمان و افق و ارزشهای ناسیونالیستی جنبش راست را تماما حاشیه ای و بی اعتبار کرده است. قطعنامه همچنین اعلام میکند گرچه احزاب و سازمانها و چهره های اپوزیسیون راست بناگزیر خود را حامی انقلاب مینامند اما استراتژیشان از سر گذراندن شرایط حاضر با حداقل تغییرات در نظام موجود است.

در توضیح خصوصیات انقلاب جاری قطعنامه سه نیروی فعال در انقلاب شامل فعالین جنبشهای اعتراضی که از مدتها قبل در عرصه های مختلف مبارزه با جمهوری اسلامی درگیر بوده اند، چهره ها و فعالینی که در اثر انقلاب به جلو رانده شده اند، و احزاب و سازمانها سیاسی را باز میشناسد و اعلام میکند که گرچه فعالین میدانی در هدایت عملی مبارزات خیابانی نقش مهمی دارند و دخالتگری احزاب در این مبارزات اساسا از کانال این فعالین به پیش برده میشود، ولی هدایت سیاسی انقلاب، چه در سطح میدانی و چه از نظر جهت دهی و تقویت و رادیکالیزه کردن مضمون انقلاب، بر عهده احزاب چپ انقلابی نظیر حزب کمونیست کارگری است.

قطعنامه در پایان تصویر روشنی از چندین دهه فعالیت و تاثیر گذار حزب بر شرایط سیاسی که به انقلاب حاضر منجر شده است بدست میدهد و اعلام میکند که حزب با تمام امکانات و توانائیهایش “برای تعمیق و ریشه ای تر شدن هر چه بیشتر نقد و اعتراض به حکومت و نظام سرمایه داری اسلامی و برای سرنگونی و در هم کوبیده شدن تمام و کمال رژیم جمهوری اسلامی” در دل انقلاب جاری بیش از پیش تلاش خواهد کرد.

انترناسیونال: حزب کمونیست کارگری ایران سیاست و تبیین روشنی از بدو تاسیس تاکنون درباره ستم ملی و راه حل مساله کرد دارد. پلنوم در ارتباط با تحرک و موضع گیری جریانات راست در رابطه با “تمامیت ارضی” سندی را تحت نام “قرار درباره تمامیت ارضی” به تصویب رسانده است. چرا این قرار در پلنوم به تصویب رسید؟ ضرورت سیاسی تصویب این قرار از نظر شما چه بود؟

حمید تقوائی: ضرورت طرح و تصویب این قرار مطرح شدن تمامیت ارضی از جانب نیروهای اپوزیسیون راست بعنوان یک اصل مقدس و خدشه ناپذیر است. تاکید بر این اصل از نظر عملی و سیاسی به جز سلطه گری و تهدید علیه مردم تحت تبعیض و ستم ملی معنائی ندارد. در مقابل، ما همیشه تاکید کرده ایم که راه حل رفع ستم و تبعیض ملی برسمیت شناسی حقوق شهروندی مساوی از تمام جهات، از حق تحصیل و فعالیتهای فرهنگی رسانه ای به زبان مادری گرفته تا رفع همه نابرابریهای اجتماعی و اقتصادی ای است که به مردم تحت ستم ملی اعمال میشود. از نظر ما در صورتی که مردم تحت ستم ملی به هر دلیلی بخواهند جدا شوند حق دارند. ممکن است ما با جدائی موافق و یا مخالف باشیم ولی در هر حال حق مردم تحت ستم ملی برای جدائی از طریق یک رفراندوم آزاد و دموکراتیک را برسمیت میشناسیم. تابوی تمامیت ارضی دقیقا بخاطر انکار این حق و سرکوب هر نوع اعتراض و مبارزه ای علیه تبعیض و ستم ملی تحت لوای تجزیه طلبی است.

قرار این نکات را مطرح میکند. طرح و تصویب این قرار بویژه از این لحاظ لازم بود که حتی احزاب چپ مدعی مبارزه با ستم ملی در برابر “اصل تمامیت ارضی” که اپوزیسیون راست مطرح میکند غالبا به موضعی تدافعی می افتند. از این نظر نیز لازم بود که حزب ما صریحا از حق جدائی دفاع کند و معنای عملی تابوی تمامیت ارضی بعنوان چماق ناسیونالیسم عظمت طلب فارس برای سرکوب مردم تحت ستم ملی را افشا نماید.

انترناسیونال: بعد از هر پلنوم دبیر منتخب کمیته مرکزی پلاتفرم اقدامات کمیته اجرائی حزب تا پلنوم بعدی را در دستور کار حزب قرار میدهد. اولویت هایی که شما در شرایط کنونی انقلاب جاری در نظر دارید کدامها هستند؟

حمید تقوائی: بحث حول ارزیابی گزارشها و همچنین اسناد تصویب شده، خود، اولویتهای حزب در این دوره را نیز روشن میکند. اما علاوه بر این در سطح مشخص تری من در اختتامیه پلنوم به رئوس اولویت حزب در این دوره پرداختم. به نظر من در شرایط حاضرحزب ما باید حول سه محور فعالیت کند. اول در جهت تعمیق و تقویت مضمون و اهداف و شعارهای انقلاب جاری. ما تا کنون نیز اسنادی برای تبیین و تعمیق شعار زن زندگی آزادی منتشر کردیم و تعبیر حزب از این شعار را توضیح داده ایم. این امر هر روزه که در ادبیات حزب “تعمیق نه مردم” خوانده میشود، در دل انقلاب حاضر بیش از هر زمانی ضرورت پیدا میکند و باید هم در تبلیغات حزبی و هم در فعالیتهای میدانی پیگیرانه به پیش برده بشود.

جنبه دوم تاکتیکها و شیوه های مبارزه میدانی است. ما باید راهکارها و نقشه عملهای معینی هم برای گسترش تجمعات و تظاهراتها در داخل و خارج کشور و هم بویژه تدارک و شکل گیری گسترده تر اعتصابات کارگری و کل بخشهای کار کن جامعه در دستور بگذاریم. در این زمینه هم حزب تاکنون فعال بوده است ولی باید این امر را نقشه مند تر و فعالتر به پیش برد و برای آن نقشه عملهای معینی داشت.

و بالاخره جنبه سوم در رابطه با مانع تراشیها و سنگ اندازیهای اپوزیسیون راست بر سر راه انقلاب است. تا کنون از تلاش برای ملی- مهینی جلوه دادن انقلاب تا نمایشات و مانورهای دیپلماتیک از بالای سر مردم نظیر وکالت و رهبری و سناریونویسی های اختیاری برای دوران گذار، از نوستالژی بازگشت به گذشته تا حمله افراطیون سلطنت طلب به تظاهراتها در خارج کشور و شعاردهی های انحرافی، از جمله تلاشهای اپوزیسیون راست در نقطه مقابل روند واقعی انقلاب در داخل کشور و در خارج بوده است.

امر حزب ما همیشه خنثی کردن سازشکایهای و سیاستهای ضد مردمی اپوزیسیون راست نظیر گفتمان احیای سلطنت و افق بازگشت به گذشته و یا همراهی با جنبش سبز و بنفش و دیگر جناحهای حکومت در مقاطع مختلف بوده است. اما با شروع انقلاب زن زندگی آزادی این تلاشها به مانع تراشی بر سر راه انقلاب و تبلیغات و فعالیتهائی در نقطه مقابل روند انقلاب، و به این معنی مشخصا امری کاملا ضد انقلابی تبدیل میشود و مقابله با آن ضرورتی دو چندان می یابد. قرار در مورد تمامیت ارضی خود جنبه ای از این وظیفه خنثی کردن تلاشهای ارتجاعی اپوزیسیون راست است ولی طبعا مساله از این فرا تر است و باید پیگیرانه اپوزیسیون راست را هم در سطح استراتژی و سیستم ارزشی، هم از نظر مواضع سیاسی و تبلیغی، و هم از نظر تاکتیکی و شیوه های فعالیت عملی، مورد نقد و افشا قرار داد.

این محورها در یک سطح کلی و پایه ای جهت گیری حزب در این دوره را مشخص میکند. هیات اجرائی حزب بر این مبنا پلاتفرمها و نقشه عملهای لازم را تدوین خواهد کرد و در دستور قرار خواهد داد. *
٨ فوربه ٢٠٢٣

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *