مدتی پیش دولت ترامپ اعلام کرد که اگر حوثیها به کشتیهای آمریکایی حمله کنند، این را از چشم جمهوری اسلامی میداند و به آن جواب خواهد داد. دو روز پیش ترامپ اعلام کرد که آمریکا بمباران حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی در یمن را متوقف خواهد کرد و گفت این گروه توافق کرده است که حملات به کشتیهای آمریکایی را متوقف کند. او در دیدار با نخست وزیر کانادا مارک کارنی، در کاخ سفید گفت: «آنها (حوثیها) گفتند لطفاً دیگر ما را بمباران نکنید و ما هم به کشتیهای شما حمله نخواهیم کرد. من هم حرفشان را قبول میکنم و بمباران حوثیها را بلافاصله متوقف میکنیم”.
پس از این اعلام، بدر بوسعیدی، وزیر امور خارجه عمان از آتشبس میان آمریکا و حوثیها خبر داده بود. وزیر خارجه عمان گفته است آمریکا و حوثیها توافق کردهاند که یکدیگر را هدف قرار ندهند از جمله اینکه حوثیها حمله به کشتیها در دریای سرخ را متوقف کنند. عمان اعلام کرد که در میانجیگری این توافق آتشبس برای توقف حملات به کشتیهای آمریکایی نقش داشته است.
گزارشهایی نیز منتشر شده که پس از تهدیدات دونالد ترامپ و پیت هگست، جمهوری اسلامی از نیروهای حوثی خواسته که از حمله به کشتیهای آمریکایی خودداری کنند. توافق آتشبس آمریکا و حوثیها، در میانه مذاکرات تهران و واشینگتن بهدستآمده است.
یک روز بعد از آن محمد عبدالسلام، مذاکرهکننده ارشد حوثیها، بنا به خبرگزاری رویترز این آتشبس را تأیید کرد اما گفت: این توافق بههیچوجه و تحت هیچ شرایطی شامل اسرائیل نمیشود”. محمد عبدالسلام به رویترز گفت: “تا زمانی که آنها (آمریکا) اعلام کردهاند که حملات خود را متوقف میکنند و به آن پایبند هستند، حملات ما هم که دفاع از خود بوده است، متوقف خواهد شد”.
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، نیز در تأیید آتشبس حوثیها و ارتش آمریکا بنا به رسانههای جمهوری اسلامی از «پایان تجاوز آمریکا» به یمن استقبال کرد و از عمان بابت تلاشهایش در این زمینه تشکر کرد.
نتیجهای که از این رویداد میتوان گرفت این است که از میان نیروهای نیابتی جمهوری اسلامی حوثیها باقیمانده بودند و آنها هم زیر ضربات و فشار آمریکا، ناچار به غلاف کردن سلاحهایشان شدهاند. در ادامه این وضعیت است که ترامپ و معاون و وزیر امور خارجهاش از برچیدن کامل مراکز اتمی جمهوری اسلامی و واردکردن نیازهای اتمیاش از کشورهای دیگر، سخن میگویند. اما برچیدن کامل بساط اتمی جمهوری اسلامی بهسادگی به دست نخواهد آمد. چرا که چنین عقبنشینی ای برای جمهوری اسلامی یک سرشکستگی کامل است و حکومت حاضر به پذیرفتن آن نیست. حکومت اسلامی در تلاش است با توافقی حداکثر در حد برجام برسد و تحریمها برداشته شود و کار تمام شود. اما برای ترامپ که توافق برجام را پاره کرده است، برجام یک شکست است و ناچار است عقبنشینیهای بیشتری را به جمهوری اسلامی تحمیل کند.
متوقف کردن حوثیها در واقع تلاش جمهوری اسلامی برای نشان دادن حسننیت خود به ترامپ برای رسیدن به یک توافق حداقلی است. حکومت اسلامی کلاً کارتهای زیادی روی میز ندارد. نیابتیهایش در لبنان و غزه ضربات مهلکی خوردهاند و حوثیها هم زیر ضربات سنگین نظامی بههرحال ناچار به سکوت شدهاند. این درست است که دولت ترامپ خواهان درگیریهای نظامی گسترده نیست، اما دولت نتانیاهو تلاشش این است که کار را به درگیریهای نظامی بکشاند و به کمک ارتش آمریکا مراکز اتمی جمهوری اسلامی را حتیالمقدور نابود کند. این پیچیدگیها باعث کشدار شدن مذاکرات اتمی با جمهوری اسلامی خواهد شد.
نکته مهم و اساسی دراینرابطه این است که بحران بینالمللی جمهوری اسلامی تا زمانی که این حکومت سرکار است ادامه خواهد یافت. این حکومت ضربات زیادی خورده است و شکستهای متوالی ای را متحمل شده است. اما تاروپودش با بحرانسازی تنیده شده است. بدون مرگ بر آمریکا و اسرائیل صفوفش به هم خواهد ریخت و بدون آن نمیتواند به حیات خود ادامه دهد. به این دلیل حتی اگر سازشها و توافقاتی هم صورت گیرد، شکننده خواهد بود و دیری نخواهد پایید. با وجود این حکومت همیشه خطر درگیریهای خطرناک نظامی وجود خواهد داشت و خطرات آن مردم را نیز تهدید میکند. این معضل را نه ترامپ و نه دولتهای غربی و نه اسرائیل نمیتوانند و نمی خواهند حل کنند. این بحران با انقلاب مردم در ایران و سرنگونی حکومت آدمکش و تروریست و جنایتکار جمهوری اسلامی کلاً فیصله خواهد یافت.