نسان نودینیان-داوود رفاهی
١٨مرداد ـ ٢٣مرداد ماه ١٣٩٣
اعتراضات
ادامه ی اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه
کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری: بر اساس گزارش دریافتی با گذشت ٥ روز از اعتصاب کارگران نیشکر هفت تپه هیچ گونه پاسخی از طرف مدیران این شرکت مبنی بر پرداخت دستمزدهای عقب افتاده به کارگران داده نشده است. بر طبق این خبر با آغاز سال ٩٣ کارگران نیشکر هفت تپه چندین بار تاکنون به دلیل اجرایی نشدن طرح طبقه بندی مشاغل و عدم پرداخت نشدن دستمزدها اعتصاب کرده اند. همچنین مدیران شرکت نیشکر هفت تپه به بهانه مرخصی این مجموعه را ترک کرده و کارگران همچنان درمقابل محوطه شرکت تجمع کرده اند. این در حالی است که نیروهای امنیتی حضور مستمری در این مرکز صنعتی دارند.
تجمع کارگران کارخانه نساجی قائم شهر
٢٣مرداد: کارگران کارخانه نساجی قائم شهر تجمع اعتراضی در فرمانداری برپاداشتند. اعتراضات مداوم کارگران به تعطیلی کارخانه و بیکارسازی در شهر فائم شهر است.
تجمع کارگران در بیرجند
٢٥مرداد: سر و صدای کار گران که بیشترشان جوان هستند دقیقه ای کم نمی شود. عده زیادی از کارگران و پیمانکاران پروژه در حال ساخت بیمارستان تامین اجتماعی بیرجند که از ٤ماه قبل حقوق و دستمزد نگرفته اند در محوطه کارگاهی این پروژه اجتماع کرده بودند. زن معترض در حالی که اشک می ریزد، وسط جمعیت با صدای بلند می گوید:«من و همسرم از پیمانکاران یک شرکت مجری پروژه ساخت بیمارستان تامین اجتماعی بیرجند هستیم.٤ماه است یک رالر حقوق نگرفتیم و من در این مدت با این که ماه های آخر بارداری ام است به دلیل بی پولی حتی یک بار به پزشک مراجعه نکردم.صاحب سه فرزند هستیم و هر ماه باید اجاره خانه بدهیم.با این شرایط چرا هیچ کس جوابگوی ما نیست؟ نمی توانیم حق خود را بگیریم. »«بخشی»همسر این زن هم می گوید: از اردیبهشت که کار تعطیل شده ، شرکت هیچ پولی به ما نداده است.«نخعی نژاد» نیز از کارکنان این شرکت است که از سه سال قبل عیدی و اضافه کار دریافت نکرده و حقوقش هم از ٤ماه قبل پرداخت نشده است.(منبع خراسان)
تجمع کارگران کارخانه پروفیل صفا
٢٣مرداد: بیش از ١٠٠ کارگر کارخانه پروفیل صفا واقع در شهرستان ساوه دراعتراض به پرداخت نشدن ١٤ ماه حق بیمه و دو ماه حقوق خود مقابل سازمان تأمین اجتماعی شعبه یک تجمع کردند. تجمعکنندگان خواستار تمدید اعتبار دفترچههای بیمه خود شدند. حقوق کارگران شرکت پروفیل ساوه با تأخیر پرداخت میشود. کارگران و خانواده هایشان بدلیل به دلیل فاقد اعتبار بودن دفترچه بیمه نمیتوانند با حقوق ناچیز کارگری به امکانات کافی درمانی و چزشکی دسترسی داشته باشند.
تجمع کارگران اخراجی در مقابل شهرداری
٢٢مرداد: ١٥٠ نفر از نگهبانان پایانههای مسافربری غرب، جنوب و بیهقی در اعتراض به اخراج ناگهانی، در مقابل ساختمان شهرداری و شورای شهر تهران دست به تجمع اعتراضی زدند دلیل اعتراض کارگران: ١٥٠ نفر از نگهبانان پایانه که هر یک ١٥ تا ٢٣ سال سابقه کار دارند و پیش از این طرف قرارداد شهرداری بودند اکنون به پیمانکار واگذار شده اند. پیمکانکار با تهدید کارگران را به امضای قرارداد ٨٩ روزه وادار کرده و گفته بوده است در صورت نپدیرفتن، اشخاص دیگر جایگزین خواهند شد. اخراج ناگهانی کارگران را شوکه کرده است.
تجمع کارگران کارخانه «نورد و لوله صفا» در اعتراض به پرداخت نشدن ١٤ ماه حق بیمه
بیش از ٨٠نفر از کارگران نورد و لوله صفا در مقابل شعبه تامین اجتماعی در شهرستان ساوه تجمع کردند. از ابتدای سال٩٢ تاکنون کارفرما تنها حق بیمه ماههای اردیبهشت، تیز و آذر ماه سال قبل را پرداخت کرده است و حق بیمه کارگران در سایر ماهها به سازمان تامین اجتماعی پرداخت نشده است.
به همین دلیل اکنون مدتی است که سازمان تامین اجتماعی از تمدید اعتبار و یا تعویض دفترچه بیمه حدود ١٢٠٠ کارگران کارخانه «نورد و لوله صفا» خودداری میکند. در پی اعتراض کارگران؛ مسئولان تامین اجتماعی وعده دادند که تا سه ماه دفترچه بیمه کارگران را تمدید خواهند کرد.
اعتصاب کارگران ورزشگاه سردار جنگل
اعتصاب کارگران ورزشگاه ١٥٠٠٠نفری سردار جنگل در رشت هم چنان ادامه دارد. آنها در اعتراض به پرداخت نشدن چند ماه حقوق عقب افتاده دست به اعتصاب زده اند. این کارگران چند ماه است حقوق و مطالبات خود را دریافت نکرده اند.
دستمزدهای پرداخت نشده
پتروشیمی ماهشهر معوق ماندن قرادادهای ٢٣٠ کارگر شرکت رامکو
(شرکت رامکو (پیمانکاری تعمیر و نگهداری پتروشیمی ماهشهر) که جایگزین شرکت سنا شده است، بهدلیل «نامشخص بودن میزان سود حاصل از گرفتن این پروژه با کارفرمای اصلی (پتروشیمی ماهشهر)» هنوز هیچ قراردادی با کارگران منعقد نکرده است. نبستن قراردادها کارگران را در وضعیت بیثبات و پراضطرابی قرار داده است. شرکت رامکو ابتدا «فرم تقاضای کار» را در بین کارگران پخش کرد ولی کارگران به دلیل اینکه خود را کارگر شاغل میدانند و جویای کار نیستند، آنرا تکمیل نکردند و شرکت مجبور به تغییر نام فرم به «فرم اطلاعات فردی» شد که کارگران در حال تکمیل آن هستند. شمار زیادی از کارگران از سواد کمی برخوردارند و شرکت با دانستن این موضوع راغب به اجرای «طرح طبقهبندی مشاغل» است و این موضوع در نهایت منجر به نارضایتی کارگران شده است. رامکو با اجرای «طرح طبقهبندی مشاغل» سعی در کاهش هزینه خود داشته و با اجرای آن پس از کاستن از حقوق کارگران، سود مضاعفی عایدش خواهد شد. کارگران با توجه به شرایط سخت و دشوار کاریشان نگران امنیت شغلی خود شدهاند.
سیزده ماه عدم واریز حق بیمه ١٢٠٠ کارگر نورد لوله صفا
اتحادیه آزاد کارگران ایران: حدود ١٢٠٠کارگر نورد لوله صفا مدت سه ماه است دستمزدهای خود را دریافت نکرده اند و کارفرما ١٣ ماه است حق بیمه این کارگران را به حساب سازمان تامین اجتماعی واریز نکرده است و به همین دلیل این نهاد از تمدید دفترچه های درمانی کارگران خودداری میکند.
بنا بر گزارشهای رسیده به اتحادیه آزاد کارگران ایران، کارگران نورد لوله صفا و خانواده هایشان بدلیل عدم پرداخت مزد و عدم تمدید دفترچه های درمانی شان در شرایط بسیار سختی قرار دارند و زمزمه اعتراض در میان آنان بالا گرفته است. سا زمان تامین اجتماعی در حالی از تمدید دفترچه های درمانی ١٢٠٠ کارگر کارخانه نورد لوله صفا خودداری میکند که قانونا مجاز به اینکار نیست و می باید در هر صورتی دفترچه های درمانی آنانرا تمدید میکرد. اتحادیه آزاد کارگران ایران – ٢١ مرداد ماه ١٣٩٣
کارخانه «کاشی گیلانا» تعویق ١٣ماهه در پرداخت حقوق ١٤٨ نفر از کارگران
کارخانه کاشی گیلانا که در شهر منجیل واقع است و سابقه طولانی در تولید کاشی دارد از آذر ماه سال ٩٢ تعطیل شد تا اینکه از اردیبهشت ماه سال ٩٣ با واگذاری این واحد به مدیریت جدید کارخانه مجددا شروع به کار کرد. یکی از تعهدات کارفرمای جدید تقبل معوقات ١٣ ماهه ١٤٨ کارگر است اما هنوز پولی به کارگران پرداخت نشده است.عدم پرداحت حقوقهاتی معوقه در شرایطی است که کارخانه گیلانا بازارخوبی برای فروش محصولات تولیدی خود پیدا کرده است کارفرما بعد از گذشت بیش از سه ماه هنوز آماده پرداخت مطالبات معوقه کارگران نیست و میگوید مطالبات کارگران را بعد از گذشت شش ماه هر ماهه به صورت اقساط پرداخت میکنم.
کارفرما با سه وکیل در جلسه محاکمه کارگران پتروشیمی رازی حاضر شد
« این چهار کارگر حین اعتراضات کارگران پتروشیمی رازی در دی ماه پارسال به عنوان نماینده کارگران در مذاکرات با کارفرما شرکت میکردند اما کارفرما چندی بعد آنان را به اخلال در نظم متهم کرد». ٢٠ مرداد: دومین جلسه محاکمه ٤ کارگر پتروشیمی رازی صبح روز٢٠مرداد برگزار شد. کارفرما این کارگران را به «اخلال در نظم» متهم کرده است. جلسه دوم محاکمه «موسی هندیجانی»، «مازیار رحیمزاده»، «غلامحسین حیدری» و «عادل راشدی» (دوشنبه ٢٠ مرداد) در شعبه ١٠٣ دادگاه عمومی سربندر و به ریاست قاضی «پاد» برگزار شد. کارفرما در جلسه محاکمه شرکت نکرد اما ٣ وکیل به نمایندگی از او حاضر بودند. «منصور براتزاده»، مدیر روابط عمومی پتروشیمی رازی پیشتر شکایت کارفرما از این چهار فعال کارگری را تکذیب کرده بود. براتزاده مدعی شده بود: نه ما از کارگران شکایت کردیم و نه آنان از ما، بلکه یکی از ارگانهای ذیربط از طرفین شکایت کرده است. این چهار کارگر نماینده کارگران هستند اما آقایانی که از ارگان ذیربط به کارخانه میآمدند و شعاردادن آنان را میدیدند، اسامیشان را مشخص کردند. قاضی به طرفین گفته این شکایت را از طریق مذاکره حل و فصل کنند. از طرفی «قشون کشی» کارفرما که ٣ وکیل را به جلسه محاکمه فرستاده بود، نشان میدهد او صدور حکم علیه کارگران را دنبال میکند. قاضی گفته اگر کارفرما شکایت خود را پس نگیرد، حکم کارگران را نهایتا تا ٢٦ مرداد صادر خواهد کرد.(با استفاده از گزارشی از ایلنا)
٣٠ کارگر شاغل سد سرداب ٤ ماه حقوق نگرفتهاند
کارگران سد سرداب که زیر نظر شرکت پیمانکاری «مهندسی آب و خاک جهاد توسعه» کار میکنند از فروردین ماه سال ٩٣ حقوق دریافت نکردهاند.
چهار ماه کار بیمزد
٢٢مرداد: شرکت پیمانکاری «ارمغان نمای شوشتر» از خرداد ماه سال ٩٣ مجری لوله گذاری انشعابات آب و رفع شکستگی لولههای شهر آبادان است و کارگران علاوه بر دو ماه مطالبه حقوق از پیمانکار قبلی؛ در دوران پیمانکار فعلی نیز طی دو ماه گذشته هیچ گونه دریافت حقوقی نداشته اند. کارگران بر اساس فیش حقوقی که به آنها داده شده است، متوجه شدند که پیمانکار جدید به صورت نامتعارف مالیات بر درآمد بیشتری از حقوقشان کسر کرده است. حال حاضر از هر کارگر پیمانکاری شرکت آبفای آبادان ١٤ درصد مالیات کسر می شود. به عنوان نمونه کارگری که در زمان پیمانکار قبلی (شرکت فخر و ظفر) یک میلیون ٤٥٠ هزار تومان حقوق میگرفت از حقوق ماهانه وی حدود ٦٤ هزار تومان مالیات بر دستمزد کسر میشد و این در حالیست که شرکت ارمغان نمای شوشتر به نسبت همان حقوق ماهانه بیش از٢٠٠ هزار تومان بابت مالیات کسر کرده است.
تذکر یک کارگر اخراجی به وزیر کار درباره قراردادهای سفید امضا
٢٣مرداد: مهدی آل بویه با وجود اشتغال دائم قرار داد او در اسفندماه سال ٩٢ تمدید نشده است در تشریح دلایل اخراجش گفت: شرکت پیمانکاری «نقشینه فردوس» به عنوان یکی از پیمانکاران بخش مرکزی پالایشگاه آبان اواخر سال گذشته (٩٢) برای تمدید قرار داد ١٥٠ کارگر در سال جدید اقدام کرد اما از کارگران خواست برگه تسویه حساب خاتمه قرارداد را قبل از عقد قرار داد امضاء کنند. پیمانکار با تهدید به اخراج، همه کارگران را وادار کرد برگههای تسویه حساب پایان سالشان را قبل از آغاز کار سال جدید امضاء کنند افزود: در این بین چون من از خواسته کارفرما تمکین نکردم اخراج شدم. این کارگر بیکار شده افزود: کارفرما با این عمل خود به نوعی قصد داشت مطالبات معوقه سنوات گذشته کارگران را از بین ببرد. همچنین زمانی که کارگری بخواهد احیاء حقوق صنفی کند با این ابزاری که از کارگران در دست دارد به راحتی بتواند با اخراج کارگر موضوع را فیصله دهد.
مهدی آل بویه در خصوص مطالبات معوقه خود و همکارانش گفت: مطالبات کارگران مربوط میشود به سنوات پایان خدمت سالهای ٩٠، ٩١ و ٩٢، حق شب کاری، روز کاری و تعطیل کاریها، حق ایاب ذهاب و غذا، عدم کسر مزایای حقوق در پرداخت بیمه تامین اجتماعی، عدم پرداخت حق پنجشنبه کاریها (در مناطق آزاد روز پنجشنبه تعطیل است و باید اضافه کاری محسوب شود) و… که هیچکدام پرداخت نشده است. او گفت: با این وجود آنکه از تاریخ ٦ فروردین ماه برای پیگیری موضوع اخراجم به اداره تعاون کار ورفاه اجتماعی اروند شکایت کردم اما با گذشت پنج ماه هنوز نتیجهای حاصل نشده است. به گفته این کارگر اخراجی، مقررات کار مناطق آزاد بطور یک جانبه به سود کارفرماست و دست او را برای اخراج کارگر بطور کامل باز گذاشته است. این کارگر همچنین در بخش دیگری از سخنان خود به پیگیری حقوق صنفی خود از جانب اداره کار مناطق آزاد انتقاد کرد و گفت: روز سه شنبه (٢١ مرداد ماه) که برای پیگیری پروندهام به اداره کار رفته بودم وقتی متوجه شدم هنوز رای این اداره درباره پرونده اخراجم صادر نشده است دچار تشنج شدم و بیهوش به زمین افتادم که این اتفاق باعث شکسته شدن دو انگشت میانی دست راستم شد. این کارگر ٣٢ ساله که پیش از این در آستانه ازدواج قرار داشت، درباره تبعات اخراج بر روی زندگی خانوادگیاش گفت: بعد از آنکه شغلم را از دست دادم و با گذشت چند ماه از بیکاری، زندگی خانوادگیام که در حال شکل گیری بود از بین رفت.
اهواز تعویق بیش از چهار ماه حقوق ٩٠٠ کارگران
کارگران شاغل در پروژه قطار شهری اهواز زیر نظر شرکت کیسون هر ماهه حقوق خود را با تاخیر دریافت میکنند اما در سال ٩٣ حقوقی دریافت نکردهاند.
تعویق بیش از دو ماه حقوق ١٨٥٠نفر از کارگران
کارگران شرکت آب و فاضلاب روستایی خوزستان که تامین کننده آب آشامیدنی ساکنین ٤ هزار و ١٥ روستا با ١٤٠ تاسیسات کوچک و بزرگ در سطح استان خوزستان هستند هر ماهه حقوق خود را با تاخیر دریافت میکنند . و در دو ماه اخیر (خرداد و تیر) حقوقی دریافت نکرده اند.
ناامنی محیط کار
در سال ١٣٩٠ نود درصد از کارگران جان باخته در حوادث کار بیمه نبوده اند
تاوان عدم نظارت دولت بر پیمانکاران معادن را کارگران با جانشان میپردازند
٢٠مرداد: نوددرصد کارگرانی که در حوادث کار طی سال گذشته جان خود را از دست دادهاند تحت پوشش بیمه تامین اجتماعی نبودند. در سال گذشته هزار نفر از کارگران ساختمانی دچار ضایعه نخاعی شدهاند که این آمار رقم قابل توجهی محسوب میشود. شهرداری رقم قابل توجهی را بابت بیمه کارگران ساختمانی از کارفرماها دریافت میکنند که این حق بیمه یا در اختیار سازمان تامین اجتماعی قرار نمیگیرد و یا آنکه پس از دخل و تصرف شهرداریها به سازمان پرداخت میشود. سازمان تامین اجتماعی در بخش نظارت بر کارگاه ها برای اجرای بیمه اجباری ضعیف عمل می کند و گاه مشاهده شده است که حتی پس از دریافت حق بیمه کارگران ساختمانی اقدام به بیمه کارگران نمیکند. با گذشت دو روز از وقوع حادثه در معدن شادسر در شهرستان کیاسر، یک کارشناس ایمنی معادن مازندران به تحلیل حوادث معادن زغال سنگ پرداخت و گفت: تاوان نظارت اندک سازمانهای دولتی ناظر بر کارفرمایان و پیمانکاران معادن را کارگران با جان شان می پردازند. حکم فرمایی «کسب سود بیشتر» توسط پیمانکاران معادن باعث شده است که وسایل مورد نیاز برای حفظ ایمنی، تهیه دستگاههای تهویه، لباس و تغدیه معدنکاران به مرور حذف شوند و از هزینه نیروی کار تا به انجا که به استخراج لطمه ای وارد نیاید کاسته شود. (منبع:ایلنا-٢١مرداد)
مرگ دلخراش کارگر ساختمانی
٢٣مرداد: کارگر ساختمانی بر اثر ریزش ناگهانی بخشی از دیوار یک واحد مسکونی مربوط به پروژه مسکن مهر در شهرستان قیر و کارزین در استان فارس جان باخت.
مرگ در معدن سنگهای تزئینی «آسو»
٢١ مرداد: کارگر معدن «ابراهیم رحیمی» که در آستانه بازنشستگی قرار داشت بر اثر سقوط سنگ در معدن سنگهای تزئینی «آسو» جان باخت.
خون کارگران عسلویه بدلیل آلودگی قابل اهدا نیست
یک روانشناس صنعتی و کارشناسارشد ایمنی نسبت به خطر استنشاق آلایندههای معلق در هوای منطقه پارسجنوبی برای سلامت روانی و جسمی کارگران شاغل در این منطقه هشدار داد. غلامحسین عشقیا ظهور بیماریهای خطرناکی چون اوتیسم (درخودماندگی) را از عوارض بزرگ آلودگی در این منطقه برشمرد و اظهار داشت: سازمان انتقال خون از اهدای خون کارگران منطقه ویژه پارس جنوبی امتناع میکند. وی در تشریح دلیل آلوده بوده خون کارگران عسلویه گفت: دیاکسیدگوگرد موجود در هوا که از دودکشها و مشعلهای پالایشگاه خارج میشوند با غبارهای صنعتی معلق در فضا که حاوی ذرات آب است، ترکیب شده و اسید سولفوریک را تشکیل میدهد. این ترکیب با هر دم استنشاق از فیلترهای بینی عبور کرده و وارد ریه و سپس جذب خون میشود که خطراتی زیادی را بههمراه خواهد داشت. این کارشناس ایمنی و بهداشت محیط کار ادامه داد: چنانچه زمانی پروژه عسلویه به اتمام برسد یا حجم کار بسیار کم شود، کارگران باید کل درآمد عایدی از کار در منطقه را صرف هزینه درمانی ناشی از کار در پارس جنوبی کنند. (منبع:ایلنا-٢١مرداد)
نه کارگر معدن خواف در یک پژو سوختند
٢٢مرداد: در تصادف یک دستگاه پژو و پراید در جاده خواف – تربت حیدریه با هم برخورد کردند و ١٢ نفرازجمله ٩نفر از کارگران سنگ معدن خواف جان باختند. حادثه حوالی ساعت شش صبح روز٢٢رداد در ١٠ کیلومتری جاده خواف – تربت حیدریه رخ داد. ١٠نفر در محل حادثه شدند و دو نفر در حین انتقال به بیمارستان جان خود را از دست دادند. این دو خودرو به دلیل سرعت بالا از روبرو به هم برخورد کرده اند، که در نهایت خودرو پژو بر اثر شدت برخورد در لحظه تصادف دچار حریق شد و همه سرنشینان آن در دم جان سپردند.
یک کارگر در شهرک صنعتی دلیجان بر اثر سانحه حین کار جان سپرد
٢٣مرداد: یکی از کارگران (٢٤ساله در کارخانه الیاف مصنوعی پلی استر شهرک صنعتی دلیجان )شهرک صنعتی در شهرک صنعتی دلیجان درحین کار بر اثر برخورد یک میله آهنی به سر و صورت به شدت مجروح و پس از انتقال به بیمارستان دلیجان جان سپرد.
در کارخانه ایزوگام دلیجان راننده جوان لیفتراک جان باخت
بر اثر شکسته شدن دکل در کارخانه ایزوگام دلیجان راننده جوان لیفتراک جان باخت.
آتش نشانان جسد راننده لیفتراک که بر اثر فشار دکل به سینه دچار خفگی در ناحیه ریه شده بود از محل خارج کردند. علت این حادثه ناایمن بودن محیط کار تعمیر دکل و نداشتن تحمل بار بر اثر سقوط بود. شهرک صنعتی دلیجان با ٢٠٠ واحد تولیدی در ١٥ کیلومتری این شهرستان قراردارد.
برق جان کارگر ٢٣ ساله را در آذرشهر گرفت
٢٤مرداد: کارگر ٢٣ ساله در آذرشهر براثر برقگرفتگی جانباخت.
اخراج و بیکارسازی
بیکاری ١٨٠٠ کارگر «بافت بلوچ» و راهاندازی زندان ٢ هزار نفری در مقابل کارخانه
«از ٤ سالن ریسندگی، چاپ و تکمیل، سردخانه و بافندگی کارخانه بافت بلوچ تنها یک سالن (ریسندگی) فعال است./ از ١٩٠٠ کارگر کارخانه نیز اکنون تنها ١٣٠ کارگر در سالن ریسندگی مشغول به کارند.» و فروش کارخانه بافتبلوچ به «بنیاد تعاون ناجا» بیکاری ١٣٠ کارگران بلوچ را بههمراه خواهد داشت. زندان جدیدی روبهروی کارخانه ساخته شده است، و ٢٠٠٠ زندانی در زندانند.
بیکاری
نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی: ٤٣ درصد
در حالی که حسن روحانی در روزهای اخیر از فاجعه بزرگ بیکاری سخن گفته و عنوان کرده جامعه ما از معضل بزرگی به نام بیکاری رنج میبرد، حال وزیر کشور می گوید نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی به ٤٣ درصد رسیده است. براساس آخرین آمار از تعداد کل بیکاران کشور، یک میلیون و ١٠٠ هزارنفر فارغ التحصیلان دانشگاهی هستند که دستکم ٢ سال از عمر خود را در دانشگاه ها گذرانده اند.
به گزارش مشرق، براساس آمارهای موجود از مجموع ٢.٦ تا ٣ میلیون بیکار کشور، ١.٧ تا حدود ٢.٢ میلیون نفر در سنین ١٥ تا ٢٩ سال قرار دارند. کارشناسان بازار کار می گویند به دلیل هجوم متولدین دهه ٦٠ به بازار کار و عدم امکان جذب تقاضای کار این گروه سنی، بازار کار هم اکنون در یک شرایط بحرانی و نامناسب قرار دارد.
همچنین ناتوانی بازار کار در جذب تقاضاهای شغلی، عدم تعادل عرضه و تقاضای نیروی کار، سرمایه گذاری های ناکافی در دهه های گذشته و همچنین افت توان فعالیت بسیاری از بنگاه ها به دلایلی مانند تحریم ها، کمبود نقدینگی، سوء مدیریت، واردات بی رویه و مسائلی از این دست باعث شده تا پیک تقاضا برای کار در کشور برای متولدین دهه ٦٠ دستکم تا نیمه دهه ٩٠ نیز ادامه داشته باشد.
در عین حال، با وجود اینکه بازار کار هنوز موفق به حل مشکل بیکاری متولدین دهه ٦٠ نشده است؛ متولدین دهه ٧٠ نیز وارد بازار کار شده و امروز بخشی از دهه هفتادی ها نیز متقاضی کار محسوب می شوند.
موج جدید تقاضا برای کار
بنابراین طبق آمارهای موجود، جنس متقاضیان فعلی کار در ایران جوان و “کار اولی ها” هستند. به بیان ساده تر امروز بیکاری در کشور به نحوی است که بسیاری از جوانان پس از طی تحصیلات متوسطه و یا دانشگاهی حالا دیگر متقاضی رسمی کار محسوب می شوند.
بر پایه این گزارش، وضعیت بیکاری و جستجو برای کار در ایران در شرایط فعلی به نحوی است که کشور با کارجویان متفاوتی نسبت به دهه های ٥٠ و ٦٠ مواجه است. امروز کارجویانی را در کشور داریم که بین ٢ تا ٨ سال از عمر خود را در دانشگاه ها سپری کرده اند و توقعات آنها از اشتغال متفاوت است.
تغییر ذائقه کارجویان به دلیل تحصیلات دانشگاهی و گرایش شدید جوانان به تحصیلات عالیه باعث ایجاد نوعی تقاضاهای یکسان از اشتغال در کشور شده است. این پدیده منجر به این می شود که با وجود شکل گیری صف تقاضا برای کار در برخی رشته ها، در برخی بخش ها کشور با کمبود نیروی کار هم مواجه شود.
از سویی، اخذ مدرک دانشگاهی باعث می شود تا قریب به اتفاق کارجویان، برخی مشاغل موجود را در شان خود ندانند. در حال حاضر، جستجوی کار در بخش مشاغل ساده و فیزیکی چندان دشوار نیست و افراد می توانند در این بخش مشغول به کار شوند اما مسئله اصلی، بیکاری انبوه فارغ التحصیلان دانشگاهی و تقاضاهای فراوان برای مشاغل پشت میزنشینی است.
طبق آمارها و گزارشات ارائه شده از سوی مقامات، بخش قابل توجهی از بیکاران فعلی کشور را فارغ التحصیلان دانشگاه ها تشکیل می دهند. بررسی ها نشان می دهد در حال حاضر حدود یک میلیون و ١٠٠ هزارنفر فارغ التحصیل دانشگاهی بیکار در کشور وجود دارد.
٤.٥ میلیون نفر روانه بازار کار می شوند
همچنین هشدارهایی نیز درباره تقاضای کار ٤ میلیون و ٥٠٠ هزار نفر دیگر که در آینده نزدیک فارغ التحصیل و وارد بازار کار خواهند شد، داده می شود. به تازگی رئیس جمهور مباحثی درباره لزوم تطبیق آموزش های دانشگاهی با نیازهای بازار کار را مطرح کرده است.
اگر این موضوع جدی شود می توان انتظار داشت در آینده نزدیک برخی از رشته های دانشگاهی دستکم برای چند سال متوقف و یا تغییر ظرفیت جذب دانشجو پیدا کنند. این مسئله می تواند منجر به شناسایی نیازهای روز بازار کار، همگام سازی آموزش ها با صنعت و همچنین کاهش ضریب بیکار ماندن فارغ التحصیلان دانشگاهی شود.
متاسفانه در دهه های گذشته عملکرد جزیره ای دانشگاه ها و فاصله گرفتن از پرداختن به این مسئله که لزوما باید آموزش هایی ارائه شود که کشور به آنها نیاز دارد، باعث شده تا افرادی از دانشگاه ها فارغ التحصیل شوند که متاسفانه برای آموخته های آنها بازار کاری وجود ندارد.
عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور اظهارات تازه ای را درباره بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاهی مطرح کرده است. وزیر کشور اعلام کرده است: در حال حاضر، نرخ بیکاری فارغ التحصیلان دانشگاه ها به ٤٣ درصد رسیده است.
وزیر کشور با اشاره به نرخ بیکاری عمومی ١٢ تا ١٣ درصدی خاطرنشان کرده است: این نرخ ها از آثار عدم توجه به مناطق و مشارکت های مردمی است.
رحمانی فضلی به این مطلب نیز اشاره کرده که بیکاری در کنار حاشیه نشینی و بحران آب؛ ٣ عامل تنش زا در کشور محسوب می شوند.
حسن روحانی: کشور از بیکاری رنج می برد
در روزهای اخیر نیز حسن روحانی در اظهاراتی درباره وضعیت بیکاری در کشور گفته است: امروز جامعه ما از معضل بزرگی به نام بیکاری رنج میبرد.
روحانی ادامه داده است: آمار بیکاری در کشور تکان دهنده است و از سال ٨٦ تا ٩١ یک اشتغال خالص نداریم. اشتغال داشته ایم و به همان نسبت عدهای بیکار شده اند و آمار به ما می گوید که در مجموع اشتغال صفر بوده است.
وی خاطرنشان کرده است: اشتغال صفر یعنی فاجعه بزرگ برای کشور، بیکاری بزرگترین معضل جامعه امروز ما مثل خشکسالی، کم آبی و معضل محیط زیست است و ما هیچ راهی جز اولویت بندی معضلات و مشکلات و اولویت بندی راه حل ها نداریم.
علی ربیعی وزیر کار و علی طیب نیا وزیر اقتصاد نیز پیش از این نسبت به موج ٤.٥ میلیون نفری فارغ التحصیلان دانشگاهی و ورود آنها به بازار کار در آینده نزدیک هشدار داده و خواستار اقدامات فوری برای اشتغال متقاضیان کار شده بودند
کارگران
روز گذشته بهنام ابراهیم زاده به زندان رجاییشهر منتقل شد
بهنام ابراهیم زاده، فعال کارگری که دوران محکومیت زندان خود را سپری می کند، حدود دوماه پیش، پس از درگیری در بند ٣٥٠ اوین، به سلول انفرادی بند٢٠٩منتقل و تحت بازجویی های طولانی مدت قرار گرفت.به قرار اطلاع خانوادهی او، بهنام از ٥ روز قبل، با خواست برگشت مجدد به بند ٣٥٠ و رفع ممنوعیت ملاقات، دست به اعتصاب غذا زده بود. بعد ازماجراهای بند ٣٥٠ وی تنها یک بار توانسته با خانوادهی خود ملاقات داشته باشد. بر اساس گزارش دریافتی با گذشت ٥ روز از اعتصاب کارگران نیشکر ٧ تپه هیچ گونه پاسخی از طرف مدیران این شرکت مبنی بر پرداخت دستمزدهای عقب افتاده به کارگران داده نشده است. بر طبق این خبر با آغاز سال ٩٣ کارگران نیشکر ٧ تپه چندین بار تاکنون به دلیل اجرایی نشدن طرح طبقه بندی مشاغل و عدم پرداخت نشدن دستمزدها اعتصاب کرده اند. همچنین مدیران شرکت نیشکر ٧ تپه به بهانه مرخصی این مجموعه را ترک کرده و کارگران همچنان درمقابل محوطه شرکت تجمع کرده اند. این در حالی است که نیروهای امنیتی حضور مستمری در این مرکز صنعتی دارند. کمیته ی هماهنگی برای کم به ایجاد تشکل های کارگری-٢٢مرداد١٣٩٣
بهنام ابراهیم زاده از تاریخ هفدهم مرداد ماه در اعتصاب غذا بسرمی برد
کارگران ، تشکلهای کارگری ، انسانهای شریف و آزاده همانگونه که اطلاع دارید کارگر زندانی بهنام ابراهیم زاده در حمله چند ماه پیش نیروهای امنیتی به بند ٣٥٠ زندان اوین از ناحیه سر مورد ضرب و شتم قرار گرفته بود و بعد از آن هم بهنام را به سلولهای انفرادی بند ٢٠٩ منتقل کردند ، اما بعد از سلولهای انفرادی بهنام را به بند ٢٠٩ تبعید کردند ، ما در اطلاعیه قبلی پیرامون تبعید و شرایط بهنام توضیح داده بودیم اما در چند روز اخیر ماموران امنیتی زندان اوین برای بهنام پرونده سازی جدید کردند و اتهام جدید بهنام اغتشاش در زندان است که از سوی مقامات زندان اوین به بهنام ابلاغ شد. بهنام ابراهیم زاده با اینکه در شرایط جسمی وخیمی به سر میبرد و به شدت از ناحیه سر ، کلیهها و رودهها دچار مشکل است اما در اعتراض به تبعید به بند ٢٠٩ و شرایطی که ماموران امنیتی داخل زندان برایش ایجاد کرده اند چه در درون زندان برای خودش و چه بیرون زندان برای خانوادهاش از تاریخ هفدهم مرداد ماه دست به اعتصاب غذا زده است ، اصلیترین خواسته بهنام بازگرداندنش به بند ٣٥٠ زندان اوین است و همینطور شرایطی برای دارمان بیماریهایی که دچارش شده است.
کمیته دفاع از بهنام ابراهیم زاده ضمن محکوم کردن این برخورد نیروهای امنیتی زندان اوین از تمامی انسانهای شریف و آزاده و تشکلهای کارگری در ایران و جهان میخواهد که از هیچ کوششی در راستای خبر رسانی و حمایت از بهنام ابراهیم زاده دریغ نکنند و به هر شکل ممکن که میتوانند صدای اعتراض بهنام را به گوش جهانیان برسانند! بیست و دوم مرداد ١٣٩٣
همبستگی و اتحاد کارگران مانع تعطیلی سد بنیر مریوان شد
در پی اعلام تعطیلی پروژه سد بنیر مریوان از سوی کارفرمای این شرکت به بهانه نبود بودجه واعتبار کافی، کارگران به خواسته کارفرما مبنی بر اینکه باید به مرخصی اجباری بروند، تن نداده و توانستند با همبستگی و اتحاد خود مانع تعطیلی این شرکت شوند. کارگران این شرکت بعد از ٣ روز تجمع اعتراضی در محوطه کارگاه، کارفرما را مجبور کردند که دوباره کارگاه را راه اندازی و حقوق های معوقه فروردین و اردیبهشت سال جاری آنان را نیز به حسابهایشان واریز کند و از روز سه شنبه مور خ ٢١/٠٥/٩٣ به سر کارهایشان باز گشتند. لازم به ذکر است کارفرما هنوز عیدی و پاداش سال ٩٢ و حقوقهای معوقه خرداد و تیرماه سال جاری کارگران را پرداخت نکرده است. کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری-٢٣مرداد١٣٩٣
اخبار بین المللی
پرتغال – اعتصاب کارکنان شرکت هواپیمایی TAP
روز شنبه ٩ اوت (١٨ مرداد) کارکنان شرکت هواپیمایی TAP در اعتراض به نامناسب بودن شرایط کار دست به اعتصاب ٢٤ ساعته زدند. این اعتصاب باعث لغو دهها پرواز شد. این شرکت هواپیمایی که متعلق به دولت است تلاش کرد تا با بکار گیری اعتصاب شکن و استفاده از پروازهای دیگر تاثیر این اعتصاب را به حداقل برساند ولی در نهایت از ٣٥٠ پرواز روزانه فقط موفق شدند جای ١٥٠ پرواز را پر بکنند. این کارگران میگویند مشکلاتشان را بارها با کارفرمایان در میان گذشته اند ولی گوش شنوایی برای رفع مشکلات آنها وجود ندارد.
انگلستان – تظاهرات در حمایت از مهاجرین
شماری از پناهجویان و مهاجران در انگلیس علیه سیاستهای مهاجرتی دولت انگلیس تظاهرات کردند.
آنتونیا برایت از جنبش عدالت گفت در انگلیس عده زیادی پناهجو هستند و به همین علت خواستار تغییر در مقررات دولت هستند. دولت انگلیس بسیاری از پناهجویان را زندانی و اخراج می کند که نقض حقوق اولیه آنهاست. تنها جرم آنها این است که مهاجر هستند. کسانی که در مراکز نگهداری مهاجران زندانی می شوند در واقع شکنجه می شوند. در واقع این کار به معنای زندانی بودن بدون ارتکاب هیچ جرمی است. برخی محافل حقوق بشری دولت انگلیس را متهم می کنند در این مراکز پناهجویان را در شرایط بدی نگهداری می کند که در مواردی به مرگ آنها منجر شده است.
افغانستان – گزارش عفو بین الملل در باره کشتار هزاران غیر نظامی افغان
سازمان عفو بین الملل در تازه ترین گزارش خود که امروز، دوشنبه انتشار یافت ارتش آمریکا را متهم به کشتار هزاران غیر نظامی افغان می کند. این گزارش همچنین ارتش آمریکا را متهم به سرپوش گذاشتن بر روی این جنایات، عدم پیگیری قضایی مسببان این کشتارها و همچنین عدم پرداخت خسارت به بازماندگان افغانی میکند. سازمان عفو بین الملل اعلام کرده که مدارک غیر قابل انکاری در دست دارد که نشانگر شکست عمیق دستگاه قضایی آمریکا است. در این خصوص، عفو بین الملل، بر روی ترویج و توسعه فرهنگ تنبیه ناپذیری ارتش آمریکا در کشتار غیر نظامیان افغان در دستگاه قضایی آمریکا انگشت می گذارد. این گزارش عفو بین الملل بر اساس شواهد بسیار محکمی از ١٢٥ شاهد عینی در ١٦ مورد بمباران های ارتش آمریکا که قربانیان غیر نظامی داشته، تهیه و تدوین گردیده است. این شواهد مربوط به حملات هوایی و حملات شبانه ارتش آمریکا در افغانستان طی سالهای ٢٠٠٩ تا ٢٠١٣ بوده است. عفو بین الملل همچنین از سال ٢٠٠٧ میلادی به ١٠٠ مورد دیگر از بمباران های ارتش آمریکا با قربانیان غیر نظامی اشاره میکند و اعلام میکند در این موارد اطلاعات لازم را تهیه کرده که در گزارش کامل این سازمان درج گردیده است. در این گزارش همچنین آمده است که علاوه بر سربازان و جنگجویان در افغانستان هزاران تن از غیرنظامیان در جریان درگیرِیها از سال ٢٠٠١ تاکنون کشته شدهاند که بیشتر آنها مربوط به درگیریهای خونین میان آنها و ارتش آمریکا میشود.در این زمینه عفو بینالملل به ١٠ مورد اشاره میکند که در آن بیش از ١٤٠ تن از غیرنظامیان جان خود را از دست دادند و در بین انها بیش از ٥٠ کودک و زن باردار به چشم میخورند.
آمریکا – کشته شدن یک نوجوان سیاهپوست توسط پلیس
پس از آنکه روز شنبه٩ اوت (١٨ مرداد) یک نوجوان سیاهپوست در حومه سنتلوئیس در ایالت میسوری با شلیک پلیس آمریکا از پا در آمد، مراسم یادبود او به شورش و درگیری خیابانی منجر شد.
در این مدت پلیس دهها نفر را بازداشت کرده و گاز اشکآور شلیک کرده است. معترضان، کشتهشدن مایکل براون ١٨ ساله را با رنگ پوستش مرتبط میدانند و آن را نمونهای از برخورد نژادی پلیس آمریکا شمردهاند. پلیس از رفتارش دفاع کرده ولی شاهدان گفتهاند نوجوان سیاهپوست سلاحی همراه نداشته است و در زمان شلیک پلیس، دستهایش را بالای سر برده بود. برخی کنشگران حقوق مدنی، قتل مایکل براون را با قتل تریوان مارتین، نوجوان سیاهپوست ساکن فلوریدا مقایسه کردهاند. در سال ٢٠١٢، جورج زیمرمن، یک شبپای محلی، به آن نوجوان شلیک کرد. آقای زیمرمن ابتدا بازداشت هم نشد ولی بعد از اعتراضهای گسترده ، او بازداشت شد اما نهایتا در دادگاه از اتهام قتل تبرئه شد. بعد از تبرئه او، اعتراضهای گستردهای در یکصد شهر آمریکا راه افتاد.
سازمان جهانی کار – ٧٥ میلیون جوان بیکار در جهان
سازمان جهانی کار در تازهترین گزارش خود درباره لزوم پرداختن به سلامت روانی جوانان اعلام کرد: امروز ٧٥ میلیون نفر جوان در سطح جهان بیکار هستند و بیش از ٢٢٠ میلیون کارگر جوان در حال مبارزه برای بقا در اقتصاد غیررسمی و زندگی در شرایط فقر شدید به سر میبرند. تحقیقات نشان میدهد که افراد جوان به طور متوسط ٣ برابر بیشتر از بزرگسالان احتمال بیکاری دارند و در مواردی این فاصله به ٤ تا ٥ برابر نیز میرسد و بسیاری نیز از جستجوی شغل قطع امید کردهاند. بحران اشتغال جوانان یک بحران چند بعدی است که بدون شک یک زمان استرسزا برای افراد جوان محسوب میشود. این مسئله در مورد زنان جوان، بیشتر حائز اهمیت است. همچنین بیکاری گسترده و مزمن ممکن است باعث ایجاد احساس یاس و ناامیدی در بین جوانان شود و این مسئله در حال رشد است. مشکلات سلامت روان در سالهای اخیر در میان جوانان گسترش یافته است. بر پایه این گزارش، جوانان محروم از جمله کسانی هستند که با مشکلات روحی و روانی مواجهاند و دارای مشکلات خاصی در بازار کار هستند. جوانان با مشکلات سلامت روانی شدید کمتر احتمال دارد به کار گرفته شوند.
عراق – آوره شدن بیش از ١ میلیون و ٢٠٠ هزار نفر
بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد وضعیت اقلیت ایزدی در عراق را اسفناک توصیف کرده و از جامعه بین المللی خواسته که اقدامات بیشتری برای حمایت از آنها صورت دهد. در ده روز گذشته و در پی پیشروی نیروهای «دولت اسلامی»، هزاران شهروند عراقی که اغلب آنها از اقلیت مذهبی ایزدی هستند به کوهستان های شمال این کشور در نزدیکی اقلیم کردستان پناه برده اند و اکنون با کمبود شدید مواد غذایی و آب دست و پنجه نرم می کنند بان کی مون، دبیر کل سازمان ملل گفته عمیقا نگران آنهایی است که در ارتفاعات سنجار گرفتار شده اند. کمک رسانی به بیش از ٢٠ هزار آواره در ارتفاعات سنجار به خاطر کمبود امکانات و وضعیت جغرافیایی و درگیری های نظامی بسختی صورت می گیرد.