جدید ترین

حمید تقوائی: ترامپیسم در ایران

 

 “بر خلاف عده‌ای که در دنیا برای نتیجه انتخابات آمریکا عزا گرفته‌اند یا عده دیگری که شادی می‌کنند، ما نه عزا می‌گیریم و نه شادی می‌کنیم“.

خامنه ای

 

این به زبان آخوندی یعنی “ما فعلا موضعی نمیگیریم”. این اظهار لحیه بیش از هرچیز بیانگر نگرانی و سردرگمی و ابهام  مقامات جمهوری اسلامی در رابطه با انتخاب ترامپ است. ترامپ از یکسو در کمپین انتخاباتی اش تهدید کرده است که برجام را پاره خواهد کرد – که با این پاسخ مسخره و دون کیشوت وار خامنه ای روبرو شد که “ما هم برجام را آتش خواهیم زد”! – و از سوی دیگر از نزدیکی و تعامل با روسیه صحبت کرده است که میتواند نشانه تحمل بیشتر سیاستهای منطقه ای جمهوری اسلامی باشد. کسی نمیداند نهایتا سیاست خارجی آمریکا به کدامسو خواهد چرخید اما سیر محتمل اوضاع برخورد شدید تر دولت آمریکا – اساسا در سطح دیپلماتیک و تبلیغاتی- به نیروهای اسلامی و سختیگری بیشتر در رابطه با برجام و اعمال تحریمهای یکجانبه علیه جمهوری اسلامی خواهد بود. این چشم انداز است که خامنه ای “ضد آمریکائی” را نگران کرده و به موضعگیری خنثای نه شادی نه عزا رسانده است. خامنه ای میگوید “هیچ قضاوتی درباره انتخابات آمریکا ندارم” و این در مقایسه با رجزخوانیهای معمول خامنه ای علیه آمریکا نوعی چراغ سبز به رئیس جمهور جدید آمریکا محسوب میشود. این اعلام نوعی تعامل با آمریکای دوره ترامپ به زبان آخوندی است.

اما در یک سطح پایه ای تر تعامل جمهوری اسلامی با  ترامپیسم امری صرفا تاکتیکی و بر سر برجام و غیره نیست. ترامپ  نماینده راست ترین و ارتجاعی ترین مواضع و سیاستها، حتی در قیاس با سیاستهای ارتجاعی حزب جمهوریخواه در آمریکا است. او یک راسیست تمام عیار، سکسیست، ضد زن و ضد مهاجر است و از این نقطه نظر با ایدئولوژی و مواضع جمهوری اسلامی کاملا همسو و همجهت است. نگاه به زنان بعنوان کالای جنسی، خارجی ستیزی و ضدیت با مردم منسوب به اقوام و مذاهب دیگر، تشدید ریاضتکشی اقتصادی و اعمال فشار هر چه بیشتر به کارگران در خدمت یک درصدیهای حاکم – وال استریت در آمریکا و آیت الله های میلیاردر در ایران-، هوموفوبیا و مخالفت با حقوق همجنسگرایان و کلا اتکا بر ایدئولوژی و معیارهای اخلاقی و فرهنگی و اجتماعی مذهبی و عقب مانده و ارتجاعی، اینها همه وجوه مشترک جمهوری اسلامی و ترامپ بعنوان مظهر و نماینده راست افراطی در آمریکا است.

مردمی که بعد از پیروزی ترامپ درنیویورک و لس آنجلس و میامی و واشنگتن و شیکاگو و بسیاری از شهرهای آمریکا هر روز در حال تظاهرات و اعتراض هستند و کل مردم آزاده و نیروها و احزاب چپ و مترقی در سراسر دنیا در برابر ترامپ ایستاده اند و این جنبشی است که ادامه خواهد یافت و گسترده تر خواهد شد. در این تقابل جمهوری اسلامی، مستقل از اینکه سیاست خارجی ترامپ چه باشد، در کمپ ترامپ قرار دارد. خامنه ای قضاوتی در مورد ترامپ ندارد ولی مردم ایران با اعتراضات و مبارزه مداومشان علیه ترامپیسم حاکم در ایران مدتهاست قضاوت خود را اعلام کرده اند.

 

16 نوامبر 16

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *