بیش ازیک سال است دولت روحانی طرح “تجمیع بیمه های درمانی” را تاپایان برنامه پنجم دولتش تهیه وبرای اجرا اعلام کرده است. بر اساس این طرح همه بیمه های موجود که شامل ١٧ سازما ن بیمه گر بزرگ و در راس آنها سازمان تامین اجتماعی می باشند با همدیگر ادغام کرده و طرح “سازمان بیمه سلامت ایران” تشکیل میشود.در اردیبهشت ماه سال ٩٤ ربیعی ، وزیر کار، ضمن تاکید بر تجمیع بیمه ها واجرایی شدن این طرح به بهانه “یکسان سازی خدمات درمانی” تاکید کرد که ” چگونگی اجرای موضوع بسته خدمات درمانی یکسان را اعلام و بخشنامه می کنم.”
به دنبال اظهارات ربیعی، دولت، وزارت کار و بهداشت با همکاری سایر ارگانهای بانفود نظام موضوع تجمیع بیمه های درمانی و سازمانهای بیمه گر را پیگیری می کنند. دولت تصمیمش را گرفته و وزارت بهداشت مجری طرح خواهد بود. در همین مورد وزیر بهداشت اوایل تابستان امسال مدعی شد:اصل تجمیع بیمهها دو نتیجه خواهد داشت:” ابتدا بسیج منابع و سپس استانداردسازی”!همزمان با تجمیع بیمه ها قرار است طرح جدید بیمه سلامت به اجرا در بیاید! طرح جدید حکومت “سازمان بیمه سلامت ایران” نام دارد. در بخشی از اسناد این سازمان آمده است:”کلیه امور مربوط به بیمه سلامت در این سازمان متمرکز میشود. اساسنامه جدید سازمان بیمه سلامت ایران با پیشنهاد معاونت به تصویب هیأت وزیران میرسد- بیمارستانها و مراکز ملکی صندوق تأمین اجتماعی که درمان مستقیم را برعهده دارند با حفظ مالکیت در اختیار صندوق مذکور باقی مانده و مطابق مقررات به سازمان بیمه سلامت ایران فروش خدمت خواهند نمود- داراییها، تعهدات، اموال منقول و غیرمنقول، منابع انسانی، مالی و اعتباری، امکانات، ساختمان و تجهیزات مربوط به بخش بیمههای درمان به استثنای صندوق تأمین اجتماعی با تشخیص معاونت به سازمان بیمه سلامت ایران منتقل میگردد. اعتبارات مربوط به حوزه درمان نیز براساس عملکرد در قبال ارائه خدمات و محاسبه بهعنوان بخشی از تعرفه استحقاقی در قالب بودجه سنواتی پیشبینی میگردد -عقد قرارداد و هرگونه پرداخت مازاد بر تعرفه تعیین شده برای آن دسته از خدمات تشخیصی، بهداشتی و درمانی که در بسته بیمه پایه سلامت اعلام خواهد شد توسط شرکت بیمههای تجاری و سازمان بیمه سلامت ایران با اشخاص حقیقی و حقوقی تحت هر عنوان ممنوع است.”
در واقع این سند مصادره سازمان تامین تامین اجتماعی به بهانه یکسازی خدمات درمانی می باشد. این سازمان بزرگترین سازمان بیمه گر کشور می باشد که به ادعای حکومت بیش از ٣٠ میلیون نفر را تحت پوشش دارد. صرف نظر از اینکه این سازمان چه خدماتی و پوششی برای ٣٠ میلیون نفر میدهد، و کارگرن و مردم با دهها مانع و کارشکنی روبرو می باشند، ذره ای نباید در این شک کرد که دولت قصد مصادره این سازمان را دارد. سازمانی که با پول کارگران می چرخد و قرار است برای کارگران خدمات درمانی و اجتماعی بدهد.
در اقدامی دیگروزارت بهداشت و دولت لیست سازمان های بیمه گری که قرار است در “طرح بیمه سلامت ایران” تجمیع شوند را اعلام کرده است. این بیمه ها عبارتند از:
١- صندوق بیمه سازمان خدمات درمانی نیروهای مسلح
٢- صندوق بیمه تأمین اجتماعی
٣- صندوق بیمه جهادکشاورزی
٤- صندوق بیمه شهرداری تهران
٥- صندوق بیمه شرکت ملی فولاد
٦- صندوق بیمه سازمان بنادر و کشتیرانی
٧- صندوق بیمه آیندهساز
٨- صندوق بیمه هواپیمایی جمهوری اسلامی ایران
٩- صندوق بیمه شرکت نفت
١٠- صندوق بیمه سازمان صدا و سیما
١١- صندوق بیمه بانک مرکزی
١٢- صندوق بیمه بانک صادرات
١٣- صندوق بیمه بانک تجارت
١٤- صندوق بیمه بانک ملی ایران
١٥- صندوق بیمه بانک ملت
١٦- صندوق بیمه بانک کشاورزی
١٧- صندوق بیمه بانک سپه
برگرفته از سایت وزارت بهداشت رژیم.
به اعتراف خود حکومت ١٦ سازمان ازاین ١٧ سازمان بیمه گر نقش آنچنان تعیین کننده ای در سیستم بیمه های درمانی ندارند. اکثرا کوچک بود و بخش های کوچکی از بیمه شدگان را تحت پوشش خود دارند. بر اساس آمار و ارقام حکومت این ١٦ سازمان نزدیک به ١٠ درصد کل بیمه شدگان در ایران می باشند. بزرگترین سازمان بیمه گر در ایران سازمان تامین اجتماعی با میلیونها نفر است که ماهانه بین ٧ تا ٩ درصد از حقوق و دستمزدهایشان به عنوان حق بیمه کم می شود، می باشد. دولت روحانی برای بالا کشید سرمایه ها و دارایی های این سازمان که در واقع متعلق به کارگران است، نقشه کشیده است.
دلیل دیگری که دولت اصرار بر ادغام سازمان تامین اجتماعی در طرح بیمه سلامت ایران اعلام کرده بهانه” یکسان سازی خدمات درمانی” می باشد. دولت مدعی است استاندارهای ارائه خدمات درمانی یکسان نیست چون منابع بیمه هاهم یکسان نیستند. به همین خاطر اول تجمیع منابع مالی وبعد یکسان سازی خدمات درمانی را به اجرا گذاشته است. این هم بهانه ای بیش نیست. آن ١٠ درصد بیمه شدگان که ظاهرا تحت پو شش ١٦ سازمان بیمه گر می باشند با این ٣٠ میلیون نفری که بنابر ادعای حکومت شامل پوشش بیمه ای سازمان تامین اجتماعی میشوند، در اساس از نظر دریافت خدمات درمانی و برخورداری از مزایای بیمه های درمانی و.. تفاوت اساسی با هم ندارند. اساسا کل سیستم بیمه های درمانی و برخورداری از دوا و درمان در ایران برای اکثریت مردم کار کن با دهها مانع و مشکل و بهانه و قانون وتبصره حکومت مواجه می باشد و بسیار ناچیز است.
بنابراین ادعای “یکسان سازی خدمات درمانی” توسط دولت یک دروغ و بهانه ای بیش نیست. دولت می خواهد منابع مالی همه سازمانهای بیمه گر، بویژه تامین اجتماعی را مصادره و در سیستم طرح سلامت بیمه ایران ادغام نماید. اینکه خود این طرح چیست و چگونه قرار است برنامه یکسان سازی خدمات درمانی و با چه استانداردهایی به اجرا در بیاید، هنوز معلوم نیست و فعلا دولت و باندهایش در حال “تجمیع بیمه” هستند و در عین حال برای دارایی های سازمان تامین اجتماعی کیسه ویژه ای دوخته اند.
اثرات و تبعات “طرح بیمه سلامت ایران” برای کارگران و مردم چه خواهد بود؟
اولین و ابتدایی ترین تاثیر اجرای این طرح گران شدن هزینه دوا و درما ن برای کارگران می باشد. متولی اجرای این طرح وزارت بهداشت است. وزارت بهداشت با بیمارستان های خصوصی از همین الان وارد زد و بند برای گران کردن باز هم بیشتر تعرفه های درمانی شده است. دفترچه های بیمه سازمان تامین اجتماعی از اعتبار افتاده است و کارگران برای استفاده از خدمات بیمه ای بیمارستانهای تامین اجتماعی باید مبالغ زیادی را از جیب خود بپردازند. توجیه این بیمارستانها گرانتر شدن تعرفه های درمانی است و تعرفه ها را هم وزارت بهداشت تعیین و اعلام می کند. نتیجه دست بردن به جیب کارگران و دزدی از کارگران می باشد. خدمات درمانی تعرفه بندی میشود. هزینه های درمانی بالا می رود. دفترچه های بیمه تامین اجتماعی برای این بیمارستانها معتبر نیست. و قبولش نمی کنند. برای مراجعه کنندگان صورت حساب بر اساس تعرفه های جدید داده میشود که کارگران باید از جیب خودشان بپردازند.در یک کلام خصوصی کردن طب و درمان انتهای این سیاست جدید دولت می باشد. در اقدامی دیگر بیمارستانهای تامین اجتماعی مراجعه کنندگان را به بیمارستانهای خصوصی طرف قرارداد حواله داده و اعلام می کنند که این بیمارستانهای تامین اجتماعی هزینه های بیماران را متقبل نمی شوند و باید کارگران و مردم از جیب خود بپردازند. چندغاز خدمات بیمه ای که کارگران از تامین اجتماعی دریافت می کنند، گران و گرانتر شده است. طبق پیش بینی های باندهای حکومتی تا دوسال دیگر که این طرح به سرانجام خواهد رسید، شاهد رشد تعرفه های درمانی بین ٢٤ تا ٦٧ درصد خواهیم بود.
بدین ترتیب باندهای گرد آمده در سازمان تامین اجتماعی هم که پشت این طرح دولت هستند، در تقلا و تلاش برای “قانع کردن” کارگرا ن به ابراز رضایت از این طرح و اجرایی شدن آن برآمده اند.
در زد وبند بین تامین اجتماعی، وزارت بهداشت و دولت روحانی البته سهم باندهای غارتگر و دزد در این سازمان منظور شده است. اینها هم دست در دست دولت و همراه برای مصادره پول وسرمایه سازمان تامین اجتماعی که پول و سرمایه کارگران می باشد، وارد کار شده اند. همه باندهای حکومتی و دولتی، از دولت و وزارت کار و بهداشت گرفته تا باندهای در راس سازمان تامین اجتماعی، مشغول اجرایی کردن طرح جدید دولت که چیزی جز مصادره و دست گذاشتن بر سرمایه و دارایی های این سازمان نیست، دست به کار شده اند. این باندها میخواهند تیشه به ریشه حق و حقوق بیمه ایی ناچیزی که شکسته و بسته هنوز کارگران از آن استفاده می کنند، زده و در این دزدی آشکار سهم خودشان را بدست بیاورند. بی علت نیست که روسای باندهای گرد آمده در سازمان تامین اجتماعی اکثرا در راس مقامات سازمان جدید “بیمه سلامت ایران” قرار دارند.
کارگران و مرم بیمه شده برای مقابله با این دزدی و مصادره آشکارسازمان تامین اجتماعی چه باید بکنند؟
از اوایل سال گذشته که این طرح دولت علنی شد بدرست کارگران به اعتراضات گسترده برعلیه این طرح وسیاست جدید دولت دست زدند. کارگران طرح تجمیع بیمه را قبول ندارند. معتقدند که دولت قصد مصادره اموال و سرمایه و دارایی های سازمان تامین اجتماعی که مال کارگران است را در سر دارد. کارگران بدرست مقاومت سراسری و مبارزه ای گسترده برعلیه این سیاست دولت را در دستور خود گذاشته اند. در تابستان امسال کارگران بارها در مقابل مجلس،سازمان تامین اجتماعی، وزارت بهداشت و برعلیه این سیاست کثیف مصادره تامین اجتماعی دست به اعتراض زدند. از نظر کارگران کل این طرح جدید دولت حول مصادره تامین اجتماعی می باشد.ادعای دولت مبنی بر”یکسان سازی خدمات درمانی” با به اجرا گذاشتن طرح جدید طرح و نقشه جدید دیگر دولت روحانی برای مصادره چندغاز حق و حقوق بیمه ای و درمانی کارگران، خصوصی کردن طب، گران کردن هزینه های درمان و.. می باشد.در برابر سیاست تعرض و مصادره سازمان تامین اجتماعی، و طرح جدید دولت که چیزی جز گرانتر کردن تعرفه های درمانی ،بهداشت و دوا و درمان و.. می باشد، نباید ساکت نشست. باید طرح و نقشه دولت وباندهایش بر علیه کارگران و بیمه هایشان را برسردولت روحانی خراب کرد. راه و چاره ای جز مبارزه، گسترش اعتراضات متحد و سراسری کل طبقه کارگر برای به عقب راندن این سیاست ضد کارگری وجود ندارد.