ترجمه و یاداشت از عبدل گلپریان
تظاهراتهای روزهای اخیر در عراق در ادامه حرکتهای اعتراضی چند هفته گذشته که از شهر بصره آغاز شد و بیشتر شهرهای جنوبی و مرکزی را دربر گرفت، علیه نبود برق و آب، بیکاری و کلا فساد مقامات و دولت عراق بود که زندگی مردم را فلج کرده است. این اعتراضات بسرعت به خیابانها کشیده شد و وارد مرحله دیگری شد و به خیزشی علیه حاکمان و به قصد بزیر کشیدن قدرت حاکمیت و باندهای مسلح دارو دسته های اسلامی تبدیل شد. توده های مردم هیچگونه امیدی به احزاب و نیروهای مذهبی، قومی و عشیره ای حاکم ندارند و می دانند که آنها ذره ای رفرم بهبود در زندگی شان ایجاد نخواهند کرد و برای خواستها و مطالبات شان پاسخی ندارند. مردم میدانند که تنها با کنار زدن حکومت، احزاب و دستجات اسلامی در قدرت است که میتوانند خواستهایشان را متحقق کنند.
یک جنبه دیگر اعتراضات مردم عراق متوجه رژیم اسلامی حاکم بر ایران بود. مردم عراق میدانند که حضور و نفوذ سیاسی و نظامی حکومت اسلامی در میان دسته جات حاکم بر عراق و حمایت این رژیم از احزاب و دستجات مسلح اسلامی شیعه، از نظر نظامی و مالی و در یک کلام نقش حکمرانی آنان بر عراق زندگی شان را فلج کرده و با تباهی کشانده است. به این خاطر اعتراضات مردم عراق هم علیه حاکمان عراق و هم علیه حکومت اسلامی است. برخی از شعارهای مردم خشمگین و معترض بصره علیه جمهوری اسلامی است. مردم عکسهای خامنه ای و برخی دیگر از مقامات حکومت اسلامی را به آتش کشیده اند. گفته میشود که نیروهای سپاه پاسداران و بسیجیان از طرف حکومت اسلامی برای سرکوب اعتراضات مردم به عراق اعزام شده اند.
اعتراضات و نارضایتی های روزهای اخیر مجددا از شهر بصره آغاز شد. در ابتدا صدها نفر در مقابل نهادهای حکومتی شهر تجمع کردند و اعتراض خود را به نبود آب و برق و آلودگی کشنده آب آشامیدنی که بنا به آمارهای منتشر شده بیش از ٣٠ هزار نفر در اثر خوردن آب آلوده دچار مسمومیت شده اند، شروع شد. سپس در روزهای شنبه و یکشنبه دهم و یازدهم شهریور (۱ و ۲ سپتامبر) صدها نفر از جوانان شهر در اعتراض به این وضع خیابانهای اصلی بصره به بغداد و همچنین خیابان اصلی بصره که به مسیر ایران منتهی میشود را بسته و به کنترل خود در آوردند و از عبور و مرور کامیونهای حامل کالا جلوگیری بعمل آوردند.
مردم معترض و تظاهر کننده اعلام کرده اند که اگر به مطالباتشان رسیدگی نشود مراکز تولید سوخت و نفت را در کنترل خود خواهند گرفت. روز دوشنبه ۱۲ شهریور (۳ سپتامبر) اعتراضات مردم و جوانان در مقابل استانداری شهر بصره ادامه پیدا کرد. بدنبال آن نیروهای سرکوب حکومت، و نیروهای مسلح احزاب حاکم بطرف مردم تیراندازی کرده و با پرتاب گاز اشک آور بقصد پراکنده کردن آنان وارد عمل میشوند که در نتیجه یکی از تظاهرات کننده گان بنام “مکی یاسر عاشور” بوسیله گلوله نیروهای حکومت کشته میشود.
روز سه شنبه ۱۳ شهریور (۴ سپتامبر) در جریان برگزاری مراسم خاکسپاری “مکی یاسر عاشور”، که هزاران نفر در آن شرکت داشتند، مجددا نیروها و باندهای مسلح حکومت و احزاب قومی اقدام به مقابله با جمعیت میکنند که در نتیجه بین مردم و آنان درگیری صورت میگیرد. نیروهای سرکوب حکومت اقدام به تیراندازی بسوی مردم میکنند که در اثر آن ۶ نفر کشته و دهها نفر نیز زخمی میشوند. خشم و تنفر مردم در اثر این اعمال جنایتکارانه نیروهای مسلح حکومت اوج بیشتری میگیرد و همان روز مردم به ساختمان استانداری حمله میکنند و آنرا به آتش میکشند.
روز چهارشنبه ۱۴ شهریور (۵ سپتامبر) نیز تظاهرات و اعتراضات همچنان ادامه پیدا میکند. مردم بقایای ساختمان استانداری را مجددا به آتش کشیده و به خاکستر تبدیل میکنند. پس از آتش زدن استانداری، ساختمان شهرداری نیز به آتش کشیده شد. در جریان آتش زدن استانداری بصره، نیروهای حکومت به سوی مردم معترض و خشمگین تیراندازی میکنند که در این مرحله نیز یک نفر کشته میشود و ۲۵ نفر دیگر زخمی میشوند. در حال حاضر اعتراضات همچنان ادامه دارد.
در همین رابطه نماینده سازمان ملل در عراق و چندین عضو پارلمان و نماینده انجمن های شهر بصره خواستار راه حلی برای برونرفت و آرام کردن اوضاع شدند. آنها اذعان میکنند که وضعیت از کنترل در حال خارج شدن است.
(گزارش فوق به زنبان کردی توسط هیوا احمد تهیه شده است)
گزارش فوق بوضوح نشان میدهد که رویدادهای اخیر در عراق که از شهر بصره آغاز شده است مشابه اعتراضات مردم ایران در دیماه ۹۶ است. مردم از هذیانها و خزعبلات سران احزاب قومی و دینی که مدعی رفرم بوده اند، عبور کرده اند. مردم عراق هم به این ترتیب اعلام داشتند که “دیگه تمامه ماجرا” و به این ترتیب در مقابل همه دسته جات حاکم ایستاده اند.
اعتراضات و خشم و نارضایتی مردم در بصره و دیگر شهرهای عراق با خیزش و حرکت انقلابی مردم ایران علیه حکومت اسلامی، از نظر مضمون یکی است. بانی اصلی فقر، فلاکت عدم دسترسی مردم ایران و عراق به کمترین امکانات و نبود مایحتاج اولیه زندگی، از آب و برق گرفته تا بقیه نیازمندیهایشان، حکومتهای اسلامی حاکم بر مردم در این دو کشور هستند. در عراق وجود و حضور انواع دسته جات مسلح وابسته به احزاب و جریانات مذهبی، قومی و کشتار مردم معترض توسط آنان این وضعیت را بمراتب جهنمی تر کرده است.
احزاب و سازمانهای چپ، کمونیست و سکولار در عراق وظایف مهم و سرنوشت سازی را پیش رو دارند. تببین و تنظیم پلاتفرمهای روشن در باره اوضاع سیاسی عراق و رونده های کنونی، ابراز وجود عملی آنها، نزدیکی بیشتر به فعالین جنبشهای اعتراضی، کمک به سازمانیابی اعتراضات توده ای از طریق تشکل هایی نظیر شوراها، در اوضاع و و شرایط کنونی ضرورتی صد چندان دارد. احزاب، نیروهای چپ، کمونیست ها و نیروهای سکولار وظایف خطیری بعهده دارند. تشکیل شوراهای سازماندهی اعتراضات از فوری ترین وظایف این نیروهاست.
عبدل گلپریان
۶ سپتامبر ۲۰۱۸
۱۵ شهریور ۹۷
مردم خشمگین عراق در بصره کنسولگری جمهوری اسلامی را بعنوان لانه فساد به آتش کشیدند. مردم معترض در بصره در ادامه اعتراضات خود در روزهای اخیر، امروز جمعه در مقابل کنسولگری جمهوری اسلامی تجمع کردند و ضمن شعارهای تندی علیها جمهوری اسلامی ساختمان کنسولگری را به آتش کشیدند. قبل از آن مراکز متعدد دولتی و ساختمان احزاب اسلامی نزدیک به جمهوری اسلامی مورد حمله مردم قرار گرفته بود. مقرهای حزب الدعوه، سازمان بدر، عصائب اهل حق و کتائب حزب الله و مراکز رادیو و تلویزیون و محل اقامت استاندار از جمله مراکزی است که در سه روز گذشته توسط مردم آزادیخواه عراق به آتش کشیده شده است.
زنده باد همبستگی مبارزاتی مردم ایران و عراق