سیستم جدید استارلینک کابوس حکومت اسلامی- کیوان جاوید

تحولی جدید در دسترسی جهانی به اینترنت در حال شکل‌گیری است که می‌تواند برای کسانی که در جهان محروم از اینترنت‌اند یا با محدودیت شدید حکومتی در استفاده از مدیای اجتماعی روبرو هستند، یک انقلاب تلقی شود. ایلان ماسک با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس که متعلق به خود او است اظهار داشته که سیستم جدید استارلینک امکان اتصال مستقیم تلفن‌های همراه به اینترنت ماهواره‌ای را بدون نیاز به تجهیزات اضافی یا نصب برنامه خاص فراهم می‌کند. گوش‌هایی که بعد از ۲۰۱۲ – ۲۰۱۳ ساخته شدند می‌توانند از این سرویس استفاده کنند.

در حال حاضر سرویس اینترنت استارلینک که تعداد زیادی در جهان از آن استفاده می‌کنند این‌طور عمل می‌کند که از طریق دیش‌های ماهواره‌ای به ستلایت وصل می‌شود و از ستلایت به مرکز استارلینک اتصال می‌یابد و از اینجا اینترنت در اختیار کاربران قرار می‌گیرد. در کشورهایی که ورود این تجهیزات توسط دولت غیرقانونی است طبعاً محدودیت‌های شدیدی در راه استفاده عمومی از این تکنولوژی وجود خواهد داشت. در سیستم جدید بدون واسطۀ دیش، امکان اتصال فقط به گوشی‌های موبایل – نه کامپیوتر – ممکن می‌شود. سیستم جدید از طریق شرکت‌های مخابراتی این سرویس را به کاربران ارائه می‌دهد. اما بنا به گفته کارشناسان، احتمالاً طی یک تا دو سال آینده در ایران امکان اتصال عمومی به این سیستم شاید ممکن نباشد، مگر اینکه یکی از کشورهای همسایه با ایران امکان مخابراتی را در اختیار استارلینک قرار بدهد.

چرا این خبر تا همین‌جا می‌تواند به کابوس جمهوری اسلامی و منبعی از امید برای مردم تبدیل شود؟ تحلیل زیادی لازم نیست تا ثابت شود رسانه‌های صوتی و تصویری (نظیر رادیو و تلویزیون) چه نقش مهمی در تبلیغات و چه تأثیرگذاری فکری – فرهنگی و سیاسی بر جوامع بشری دارند. در نظر بگیریم وقتی تلویزیون‌های ماهواره‌ای پا به عرصه وجود گذاشتند این رویداد یک ضربه سنگین به مونوپولی رسانه‌ای شد که همیشه در انحصار دولت‌ها و شرکت‌هایی بود که در خدمت طبقه حاکم هستند. با انحصارزدایی از مدیای اجتماعی و شبکه‌های ماهواره‌ای آن‌چنان ضربات سهمگینی به جمهوری اسلامی واردآمده که جنبش سرنگونی را در یک موقعیت ممتازتری قرار داده است.

۲۵ سال گذشته دوره شدید روی‌آوری گسترده اجتماعی به تلویزیون‌های ماهواره‌ای در ایران بود و آن‌چنان ضربه مهلکی به جمهوری اسلامی وارد کرد که ایجاد خفقان خبری برای رژیم غیرممکن شد. اما رژیم اسلامی در این عرصه علی‌رغم ضربات سهمگینی که خورده است، توانسته تا حد قابل‌توجهی ارتباط دوطرفه بین مردم و تلویزیون ماهواره‌ای را محدود کند و در واقع ارتباطات را تقریباً یک‌سویه کند. همچنین وقتی جمهوری اسلامی در دل چند بار برآمد خیابانی و از جمله در جریان انقلاب زن زندگی آزادی اینترنت‌ها را بست در واقع تا حد زیادی موفق شد که از ارسال به‌موقع اخبار و ویدئوکلیپ‌ها جلوگیری کند. اما با امکانات جدیدی که استارلینک قرار است در اختیار عموم قرار بدهد و طی‌شدن موفقیت‌آمیز این پروسه اوضاع به‌کلی دگرگون خواهد شد.

در مبارزات جاری در ایران اینترنت نقش سازمانگرایانه میدانی بالایی دارد. تماس برای جمع‌شدن‌ها برای تظاهرات یا جواب‌دادن به پروپاگاندای حکومت در ابعاد میلیونی در مدیای اجتماعی یا اعلام توفان‌های توئیتری یکی دیگر از کاربردهای اصلی ارتباطات در مدیای اجتماعی است. با توسل به اینترنت پُر سرعت، مطالب به‌موقع منتشر می‌شوند و بیانیه‌ها و قطعنامه‌های سیاسی و مبارزاتی فوراً دست‌به‌دست می‌گردند.

پیشرفت‌های تکنولوژیکی و تسهیل مدیای ارتباطی، آن توپخانه فوق سنگینی است که بی‌وقفه سنگرهای دشمن را می‌کوبد. در ایران به دلیل استفاده بیش از ۴۰ میلیون شهروند از مدیای اجتماعی این ابزار بلای جان حکومت اسلامی شده است.

آیا جمهوری اسلامی راهی برایش مانده است که همچون شرایطی که در شروع انقلاب زن زندگی آزادی به وجود آورد یکبار دیگر در ابعاد گسترده اینترنت‌ها را قطع کند و رابطه توده مردم را با شبکه‌های اجتماعی تا حد زیاد تحت‌تأثیر قرار دهد؟ آیا کشورهایی در منطقه پیدا خواهند شد که چنین امکانات مخابراتی در اختیار استارلینک بگذارند؟ آیا موانع پیش‌بینی‌نشده‌ای در راه وصل‌شدن شهروندان به شبکه جهانی استارلینک وجود دارد که کام مردم را تلخ و کابوس جمهوری اسلامی را کم کند؟ سؤالات زیاد است. اما جهان در ابعاد عظیم‌تری وارد یک عصر نوین ارتباطات جهانی شده است و دیگر راه برگشتی از این انقلاب ارتباطات وجود ندارد.

یکی از بزرگ‌ترین ابزارهای انقیاد جامعه مغزشویی حکومت‌ها با توسل به امکانات رسانه‌ای و تبلیغی حکومتی است. از پمپاژ بی‌وقفه خرافه در درون جامعه، تا تبلیغ بی‌وقفه فرهنگ مردسالار و ضد زن، تا ابدی و ازلی قلمدادکردن فقر و نابرابری و بیان مستمر اینکه قدرت حاکم دست‌نخورده خواهد ماند و کاری از دست مردم بر نمی‌آید. صرف میلیاردها دلار توسط رژیم اسلامی برای تبلیغات دقیقاً به این منظور صورت می‌گیرد تا شهروندان را در خلوت خانه‌هایشان مورد بمباران تبلیغاتی قرار بدهند.

به یُمن یک جامعه به‌پاخاسته که انقلاب محور همه تحولات آن است و با تسهیل دسترسی به مدیای اجتماعی غیر فیلتر شده، جامعه در آستانه یکی از بزرگ‌ترین پیشروی‌ها به‌سوی سرنگونی جمهوری اسلامی گام بر می‌دارد. آنچه جوانان و نوجوانان و تقریباً باید گفت بخش بزرگی از مردم ایران دررابطه‌با شناخت از کارکرد پدیده مدیای اجتماعی می‌دانند واقعاً خیره‌کننده است. عصر انقلاب ارتباطاتِ پینگ‌پنگی در جهان نورافکنی به وسعت جهان است که همه گوشه و زوایای تاریک‌خانه حکومت آدمکش اسلامی را روشن می‌کند و راه فراری برای جانیان اسلامی باقی نمی‌گذارد.

برای تسهیل در امر دسترسی به استارلینک که همه شهروندان بتوانند به‌آسانی فیلترینگ را دور بزنند و قطع اینترنت توسط جمهوری اسلامی را خنثی کنند باید از توان همه مدافعان آزادی و رهایی در ایران و جهان بهره‌مند شد تا نشان داده شود مردم ایران برای مبارزه در جهت سرنگونی جمهوری اسلامی بی‌صبرانه در انتظار وصل‌شدن به این شبکه جهانی هستند. این عطش وصل‌شدن به این تکنولوژی برتر جهانی باید به مسئولین استارلینک و حتی به کشورهای همسایه با جمهوری اسلامی منتقل شود تا امکانات لازم را در اختیار بگذارند. این تحول حتی اگر طی همین ماه‌های آینده فراهم نشود، شتری است که دِم درِ حکومت اسلامی خواهد خوابید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *