جدید ترین

 حمید تقوائی: جهان ۲۵ سال پس از جنگ خلیج

HamidTaqvaee-2

آسوشیتد پرس در گزارشی تحت عنوان “پژواک جنگ در خاورمیانه ادامه دارد” به بررسی نتایج و عواقب جنگ اول خلیج در سال ۱۹۹۱ پرداخته است. در این گزارش جنگ خلیج  چنین ارزیابی  میشود:

“آمریکا توانست نیرویی مرکب از ارتش کشورهای ائتلاف تشکیل دهد، سازمان ملل متحد با تصویب چند قطعنامه از عملیات آمریکا حمایت کرد و درست همزمان با پایان جنگ سرد و فروپاشی اتحاد شوروی قدرت خود را به عنوان تنها ابرقدرت جهان به نمایش گذاشت.”

اما در خاورمیانه امروز نشان چندانی از این نمایش قدرت نمیتوان یافت. درهمین گزارش آمده است “۲۵ سال پس از اولین دخالت نظامی آمریکا، اکنون نظامیان آن کشور در گوشه و کنار عراق و سوریه با  گروه «دولت اسلامی» که از دل القاعده سر برآورده است، می‌جنگند، و همزمان با تلاش‌های ایران برای گسترش نفوذ منطقه‌ای خود حکومت‌های عرب متحد آمریکا در جنگ اول خلیج فارس، در خاک خود و یا خارج از کشور مستقیم و یا غیرمستقیم درگیر جنگند.

در مجموع آمریکا در کلاف پیچیده‌ای گرفتار شده که در سال ۱۹۹۱ امیدوار بود بتواند از آن پرهیز کند.”

این کلاف پیچیده نتیجه اشتباه محاسبه هیات حاکمه آمریکا و یا تندرویهای دولت بوش و یا نئوکان های نیست، بلکه نتیجه  بحران همه جانبه ای است که گریبان بورژوازی غرب و بورژواز ی منطقه را گرفته است. ۲۵ سال پس از فروریزی دیوار برلین، دیوار سرمایه داری بازار آزاد نیز با فروپاشی وال استریت، جنبش اشغال در غرب و انقلابات بهار عرب در شرق فروریخته است. بقول کیسنیجر سقوط حسنی مبارک  فروپاشی دیوار برلین غرب بود. امروز این درماندگی سرمایه داری بازار آزاد نه تنها در کلاف سردرگم خاورمیانه بلکه در خود غرب و رویگردانی مردم  آمریکا و یونان و انگلیس و اسپانیا و غیره از سیستم حکومتی و احزاب سنتی و اصلی بورژوازی در این کشورها خود را بروشنی به نمایش میگذارد.

یک نمود دیگر این بحران بن بست سرمایه داری جهانی سربلند کردن نیروها و دولتهای اسلامی در خاورمیانه است. جنگ و کشاکش بین جمهوری اسلامی و ترکیه و “حکومت‌های عرب متحد آمریکا در جنگ اول خلیج فارس” خود نتیجه خاورمیانه به هم ریخته و خلاء قدرتی است که نافرجامی استراتژی هژمونی طلبانه آمریکا در منطقه ایجاد کرده است. اما توده مردم جهان  در برابر جنگ و نکبتی که دولتهای غربی و روسیه – که  اکنون خود عضوی از کمپ سرمایه داری بازر آزاد و یک مدعی ابر قدرتی در این کمپ است- بر خاورمیانه حاکم کرده و هیولای اسلامی ای که سرمایه داری جهانی از قفس آزاد کرده است ساکت ننشسته اند.

آنچه از گزارش آسوشیتد پرس غایب است این واقعیت است که نمایش قدرت دولت آمریکا بر خرابه های دیوار برلین امروز  جای خود را به سربلند کردن امواج اعتراضی علیه فاتحین جنگ سرد و  بنیادهای سرمایه داری بازار آزاد و علیه دولتها و نیروهای اسلامی در شرق و در غرب داده است. در تاریخ دو دهه اخیر جهان  نه تنها جنبش نود و نه درصدیها در غرب، و انقلابات موسوم به بهار عرب، بلکه برآمد انقلابی مردم ایران در سال ۸۸، مقاومت پیروزمندانه مردم کوبانی در برابر داعش، اعتراضات مردم ترکیه علیه دولت اردوغان، اعتراضات مردم عراق علیه نیروهای سنی و شیعه و در دفاع از سکولاریسم و جامعه مدنی، جنبش ضد مذهبی چارلی ابدو، مطرح و محبوب شدن احزاب و سیاستمداران منتقد ریاضتکشی اقتصادی و سلطه یک درصدیها در جوامع غربی، بسیج مردم اروپا در حمایت از پناهندگان از کشورهای اسلامزده و غیره را نیز باید ثبت کرد. همه اینها نمودها و برآمدهائی از جنبش اعتراضی عمیقی است که در بطن جهان امروز در جریان است. این حرکت عمیق و گسترده جهانی است که نهایتا میتواند و باید گره از “کلاف سر درگم” دولت آمریکا بگشاید و بحران جهانی سرمایه را به نفع توده مردم جهان حل کند.

٢٤ فوریه ١٦

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *