“مقامهای ایرانی خواستهاند تا با استفاده از تلگرام به جاسوسی از شهروندان خود بپردازند. ما نمیتوانیم چنین کاری بکنیم و هرگز هم در این مورد به آنها کمکی نخواهیم کرد.” پاول دورف، موسس پیامرسان تلگرام
یک مساله شناخته شده در ایران تلاش حکومت برای فیلتر کردن نرم افزارهای ارتباطاتی در اینترنت و تلفنهای هوشمند است. به گزارش رسانه های حکومتی تا کنون نرم افزارهائی نظیر ویچت و وایبر، “فیلتر یا دچار کندی تعمدی شده اند”. و مردم هم با نصب فیلتر شکنها تلاشهای حکومت را خنثی کرده اند. حالا نوبت به تلگرام رسیده است. ظاهرا این بار حکومتی ها پا را از فیلترینگ فراتر گذاشته و جاسوسی و کسب اطلاعات از مردم را نیز به اقدامات پلیسی و سرکوبگرانه شان افزوده اند. اما همه این تلاشها بیش از آنکه نماینده قدرت و سلطه حکومت باشد، استیصال و درماندگی اش در مقابل توده مردم معترض و ناراضی را به نمایش میگذارد.
بنا به آمار رسانه های حکومتی تعداد کاربران تلگرام در ایران به بیست میلیون نفر بالغ میشود. بخش عمده پیامهای رد بدل شده بین این بیست میلیون نفر علیه حکومت و سایتها و مقامات حکومتی است. از جوک و طنز علیه مقامات حکومتی و پیغمبر و امام و دیگر مقدسات اسلامی گرفته تا کلیپهای رقص و موزیک و دیگر فعالیتهای فرهنگی و هنری بقول مقامات “هنجار شکنانه” تا سازماندهی مبارزات و کارزارهای اعتراضی نظیر مبارزات معلمان و پرستاران و غیره. مدیای اجتماعی نه تنها در خبر رسانی و همنظری و همفکری توده مردم در مخالفت و اعتراض به حکومت بلکه در سازماندهی عملی این اعتراضات نیز نقش تعیین کننده ای ایفا میکند. این واقعیتی است که خود حکومتی های به آن ذعان میکنند. روز قبل از اظهار نظر موسس پیامرسان تلگرام سایت گرداب وابسته به سپاه پاسداران در مورد “اقدامات مجرمانه افراد در تلگرام” به کاربران هشدار داده بود. این سایت مینویسد: “عدهای به صورت فردی و یا سازماندهی شده در پی نشر محتوای خاص بر روی گوشی های مردم هستند”. و این محتوای خاص را اینطور توضیح میدهد: “محتوا علیه عفت و اخلاق عمومی، محتوا علیه مقدسات اسلامی، محتوا علیه امنیت و آسایش عمومی، محتوا علیه مقامات و نهادهای دولتی و عمومی” و غیره. سپاه پاسداران بخیال خودش دارد جرم کاربران تلگرام را بر میشمارد اما در واقع گسترش اعتراضات مردم علیه کل نظام جمهوری اسلامی را برملا میکند. باید از آقای پاول دورف، موسس پیامرسان تلگرام متشکر بود که تن بجاسوسی علیه شهروندان ایران نداده است اما حتی اگر جمهوری اسلامی بتواند بساط پلیسی اش را در اینترنت پهن کند قادر به ممانعت از استفاده وسیع توده مردم معترض از مدیای اجتماعی نخواهد بود. در جنگ برسر مدیای اجتماعی، نظیر جنگ بر سر آنتنهای ماهواره ای، بازنده جمهوری اسلامی و برنده مردم ایران هستند.
۲١ اکتبر ١٥