جدید ترین

نگاه هفته: مجموعه ای از اخبار و رویدادهای هفته در شهرهای کردستان

نسان نودینیان:

در نگاه هفته در عرصه کارگری اخبار پایان اعتصاب کارگران سد بنیر مریوان، آزادی عمر سلیمانی و روش جدید پایین آوردن دستمزد در شرکت سقز سازی ون کردستان را منعکس کرده ایم. و در عرصه اجتماعی اخبار ۱ـ خشونتهایی که زنان را در محیط کار تهدید میکند ۲ـ جانباختن یک کولبر در سلماس، ۳ـ گشتن احمد میراوایی در بانه، ۴ـ خودکشی یک دختر جوان در سقز ۵ـ خودکشی هلاله محمدی در سردشت ۶ـ گزارشی از تلفات مین در شهرهای کردستان تحت عنوان گرچه مسئولان مرکز مین‌یابی و وزارت دفاع تاکید می‌کنند که استان کردستان از وجود مین پاک شده است، اما بیست ‌و‌ششم مهر پارسال بود که هفت کودک در مریوان بر اثر انفجار مین بشدت آسیب دیدند. حالا هشت ماه از آن روز می‌گذرد اما قربانیان می‌گویند وضعیت مناسبی ندارند، ۷ـ گزارش طوفان شدیدی که به تهران آمد موجب کشته و زخمی شدن تعدادی از شهروندان تهرانی، نگرانی مردم و خسارات مالی زیادی شده است را منعکس کرده ایم. و در عرصه دستگیری و زندان ۱ـ آزادی دو زندانی سیاسی هادی و امید تام اهل شهر مریوان، ۲ـ دستگیری نیروهای وزارت اطلاعات در شهر مهاباد دو جوان به نامهای آرام محمدخان فرزند ۲۴ ساله محمدخان و سیدعلی پورمصطفی اقدم ۲۵ ساله، و گزارش باغ وحش ارومیه به لحاظ شرایط نگهداری حیوانات در وضعیت اسفناکی بس می‌برد و تنها نام یک باغ وحش را یدک می‌کشد، را آورده ایم.

پایان اعتصاب کارگران سد بنیر مریوان
بنا به گزارش رسیده به کمیته هماهنگی حدود ۴۵۰ نفر از کارگران سد بنیر که از شش روز پیش نسبت به عدم پرداخت حقوق معوقه و عیدی و پاداش سال ۹۲ وهمچنین حقوق معوقه دو ماه اول سال ۹۳ دست از کار کشیده بودند با وعده کارفرما مبنی بر پرداخت دو ماه حقوق معوقه سال ۹۲ و همچنین پرداخت مابقی طلب کارگران به ترتیب در روزهای آینده، به توافق رسیدند که از روز دوشنبه به سر کارشان باز گردند. لازم به ذکر است که کارگران اعلام داشتند، در صورتی که کارفرما به وعده خود عمل نکند مجددا دست از کار خواهند کشید . کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری ۱۱ خرداد ۹۳

عمر سلیمانی آزاد شد
بنابر خبر رسیده ،عمر سلیمانی فعال کارگری روز پنج شنبه بعد از ۳۲ روز باز داشت با قرار وثیقه ۵۰ میلیون تومانی از زندان آزاد شد. لازم به ذکر است که عمر سلیمانی در روز دوشنبه هشتم اردیبهشت ۹۳ ساعت ۸ صبح در حالی که منتظر فرزندش بود تا او را به مدرسه اش برساند توسط ۵ نفر لباس شخصی دستگیر و به اداره اطلاعات شهرستان بانه منتقل و بعد از دو روز بازداشت در بانه به شهر سنندج منتقل شد . کمیته هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری. ۸ خرداد ۱۳۹۳

جان باختن یک کولبر بر اثر اصابت گلوله
۱۱خرداد یک کولبر اهل شهرستان سلماس بر اثر تیراندازی نیروهای نظامی حکومت اسلامی ایران جان خود را از دست داد. توفیق یوسفی ٣٥ ساله در نقاط مرزی شهرستان ارومیه با ترکیه مشغول کولبری بوده که بر اثر اصابت گلوله جان خود را از دست داده است. وی از سوی نظامیان هدف شلیک مستقیم تیر قرار گرفته بود. توفیق یوسفی اهل روستای “دلزی” از توابع سلماس بوده که روز جمعه نهم خرداد ماه در منطقه ترگور ارومیه به دست نیروهای نظامی حکومت اسلامی جان خود را از دست داده است. جسد او روز شنبه دهم خرداد ماه به خانواده‌اش تحویل داده شده و در روستای زادگاهش به خاک سپرده شده است.
در شهرستان بانه با شلیک تیر، احمد میراوایی را کشتند

احمد میراوایی نیمە شب هفتم خرداد‌ماه، در حالی کە از شهرستان بانە عازم روستای خود “میرآباد” بودە از سوی نیروهای انتظامی حکومت اسلامی ایران مورد شلیک قرار گرفت. احمد میراوایی با “شلیک مستقیم” ناجا جان خود را از دست داده است. نیروهای انتظامی تنها بە ظن حمل کالای قاچاق بە سوی ماشین احمد میراوایی تیراندازی کردەاند، اما خودروی وی هیچگونه باری را حمل نکرده بود.

انواع خشونت‌هایی که زنان را در محیط کار تهدید می‌کند
دختران جوانی که با سن و تجربه کم وارد محیط کار می‌شوند مستعد‌ترین افراد برای خشونت پذیری در محیط کار هستند./ قوانین محکمی برای حفاظت از زنان در محیط کار وجود ندارد و اثبات ارتکاب خشونت با قانون فعلی نیز بسیار دشوار است./ قراردادهای موقت، نقش بسیاری در کاهش امنیت شغلی زنان دارد. یک فعال زنان با بیان انواع خشونت‌هایی که در محیط کار زنان را تهدید می‌کند از جمله تبعیضات جنسی و نسبت دادن هر نوع کوتاهی در کار به جنسیت فرد، راه حل رفع این مشکل را برطرف کردن نقص‌های حقوق شهروندی و قوانین کار عنوان کرد. مریم محمدی فعال حقوق زنان کارگر در گفتگو با خبرنگار ایلنا در رابطه با خشونت‌هایی که در محیط کار زنان را تهدید می‌کند، گفت: خشونت‌های کلامی، خشونت‌های جنسی، تحقیر و توهین، نسبت دادن هر نوع کوتاهی در کار به جنسیت فرد و تبیعضات جنسی از جمله خشونت‌های جاری در محیط کار است. دختران جوانی که با سن و تجربه کم وارد محیط کار می‌شوند مستعد‌ترین افراد برای خشونت پذیری در محیط کار هستند. در واقع هر چقدر مهارت فرد در کار بیشتر باشد احتمال در معرض خشونت قرارگرفتن وی نیز کمتر است. خشونت‌های جنسی یکی ازشایع‌ترین مشکلات محیط کار برای زنان است که معمولا زنان در مقابل آن مجبور به ترک شغل خود می‌شوند. قوانین محکمی برای حفاظت از زنان در محیط کار وجود ندارد و اثبات ارتکاب خشونت با قانون فعلی نیز بسیار دشوار است. قراردادهای موقت که اخراج کارگران را برای کارفرما آسان می‌کند، نقش بسیاری در کاهش امنیت شغلی زنان دارد. بنابراین برای از بین رفتن این گونه مشکلات قوانین پایه‌ای باید به سمتی برود که امکان اینگونه اتفاقات در محیط کار را به حداقل برساند.

روش جدید پایین آوردن دستمزد در شرکت سقز سازی ون کردستان
بنا به گزارش ارسالی کارفرمایان شرکت سقزسازی ون، در راستای بالا بردن راندمان کار خود و پایین آوردن دستمزد کارگران و بهره کشی بیشتر روش های جدیدی را به کار گرفته اند. کارفرمایان چندین کارگر را با قراردادهای موقت در قسمت بسته بندی این کارخانه به کار گرفته اند و دستمزد آنها را وابسته به تعداد بسته بندی هر کارتن پرداخت می کنند. هر کارگر در طول ۸ ساعت کار روزانه تنها می تواند ۳ کارتن بسته بندی کند که بابت هر کارتن تنها مبلغ ۴ هزار تومان و در مجموع ۱۲ هزار تومان مزد روزانه، دریافت می کند. لازم به ذکر است که در هر کارتن ۱۶۰جعبه آدامس قرار می گیرد. کمیته ی هماهنگی برای کمک به ایجاد تشکل های کارگری ۶ خرداد ۱۳۹۲

آزادی دو زندانی سیاسی
هادی و امید تام اهل شهر مریوان که روز جمعه چهارم آبان‌ماه سال ٩٢ در شهر بانه بازداشت شده بودند، روز یکشنبه یازدهم خردادماه از زندان شهر سقز آزاد گردیدند. هادی و امید تام سوم اسفندماه سال ٩٢ پس از سه ماه بازداشت به زندان شهر سقز منتقل و هفته گذشته در شعبه یکم دادگاه انقلاب شهر سقز محاکمه و بنا به دستور قاضی با تودیع وثیقه بطور موقت آزاد شدند.

دستگیری
جمعه، نهم خرداد نیروهای وزارت اطلاعات در شهر مهاباد دو جوان به نام‌های آرام محمدخان فرزند ۲۴ ساله محمدخان و سیدعلی پورمصطفی اقدم۲۵ ساله فرزند سید رحمان را در بازار عرضه البسه خارجی “تاناکورا” بازداشت و به مکان نامعلومی انتقال یافتند.

خودکشی یک دختر جوان در سقز
“شبنم رهایی” ۲۰ ساله در شهر سقز دست به خودکشی زد و متاسفانه جان خود را از دست داد.
نامبرده شامگاه چهارشنبه در غیاب والدین خود در منزل پدری اش واقع در خیابان “بلوار” سقز، اقدام به خودکشی کرد. گفتنی است روز پنجشنبه مراسم خاکسپاری پیکر وی در روستای “آیچی” در مسیر بانه ـ سقز در میان غم و اندوه خانواده و بستگان انجام گرفت.

خودکشی هلاله محمدی در سردشت
نهم خرداد ماه در روستای بناویله از توابع سردشت زنی ٢٢ ساله به نام هلاله محمدی خود را حلق‌آویز کرد. هلاله محمدی متاهل بوده است.

باغ وحش ارومیه به لحاظ شرایط نگهداری حیوانات در وضعیت اسفناکی بس می‌برد و تنها نام یک باغ وحش را یدک می‌کشد. گرسنگی، بوی تعفن، عدم نظافت و نبود مکان نگهداری استاندارد از عوامل متعددی می‌باشد که فاجعه زیست‌محیطی را برای هر بازدید کننده‌ای تداعی می‌نماید. یکی از بازدید کنندگان باغ وحش ارومیه از گرسنگی حیوانات از روی رنگ فضولات آنها خبر داد و به ایرنا گفت: پرندگان بسیار لاغر شده‌اند و اگر قفس آنها را هم نگاه کنیم می‌بینیم که نه به آنها رسیدگی می‌شود و نه چیزی با مفهوم بهداشت اینجا رعایت می‌شود. بوی بد قفسه‌ها نشان از عدم نظافت به موقع محل نگهداری حیوانات می‌باشد و عملا ظرف غذا و آب آنها هموار خالی است و حتی حیوانات بیچاره را زیر آفتاب داغ گرسنه و تشنه رها کرده‌اند. به گفته‌ فعالان حقوق حیوانات اگر این اتفاق در کشوری دیگر رخ می‌داد در زمره قاچاق حیات ‌وحش دسته ‌بندی می‌شد و برخورد‌های قانونی بسیار جدی با متخلفان انجام می‌شد. وضعیت باغ وحش در حالی نگرانی مردم در ارومیه را برانگیخته که فقط سه نفر در این مجموعه‌ چندین هکتاری فعالیت دارند، خانمی که ورودیه می گیرد، مردی که نظافت و آبیاری می‌کند و مدیری که مدیریت می‌کند. همچنین باغ وحش ارومیه تاکنون بارها از سوی حفاظت محیط زیست استان، اخطاریه رعایت بهداشت و ایمنی دریافت کرده و هر بار با وساطت یکی از مقامات ارومیه مانع از پلمپ مجموعه شده‌اند. سال گذشته نیز یک گوزن قرمز پس از فرار از باغ‌ وحش “دُرنا”ی شهر ارومیه توسط فرد یا افراد ناشناسی کشته شد که حاکی از بی انضباطی در این مجموعه است. گفته می‌شود بیش از ٧٠٠ باغ وحش و مرکز نگهداری غیراستاندارد حیوانات در ایران وجود دارد. از دیگر سو، سیرک حیوانی در سنندج نیز نگرانی و اعتراض فعالان حقوق حیوانات را در پی داشت. این سیرک که از ٢٧ اردیبهشت تا ١٣ خرداد از اداره حفاظت از محیط ‌زیست استان کُردستان مجوز فعالیت گرفته، ٤٠ نوع حیوان کمیاب و وحشی را اسیر خود کرده و برخی از این جانوران برای نمایش استفاده می‌شوند. این حرکت در سنندج آنچنان که مدیر سیرک می‌گوید با عدم استقبال مردم روبرو گردیده و علی‌رغم هزینه‌ چهار میلیون تومانی اما هرشب ٤٠٠ تا ٥٠٠ بلیط به فروش می‌رسد. اواسط ماه گذشته باغ وحشی خصوصی در بابلسر به دلیل هر آنچه “زجر و شکنجه فراوان حیوانات مختلف” خوانده شده بود، به تعطیلی کشیده شد.(بخشهایی از گزارش سایت کردپا)

طبق گزارشات روز دوشنبه ۱۲ خرداد ۹۳،طوفان شدیدی که به تهران آمد موجب کشته و زخمی شدن تعدادی از شهروندان تهرانی، نگرانی مردم و خسارات مالی زیادی شده است. ستاره سمنانی خبرنگار سازمان جوانان کمونیست در تهران، مشاهدات خود را با ما درمیان می گذارد: ساعت حدود ۵ عصر بود و من در خیابون تخت طاووس بودم که باد شروع به وزیدن کرد و بصورت وحشتناکی همه جا بمدت حدود یک ربع تاریک شد، همه وحشت زده شدند و منم همینطور. من سریع وارد یک مغازه شدم و به بیرون نگاه میکردم. طوفان شدیدتر و شدیدتر میشد. همه صحبت از این می کردند که چه اتفاقی دارد میفتد. صدای شکستن درختها می آمد و همچنین صدای مهیب افتادن درختها روی ماشین ها. یک پژو ۴۰۵ رو دیدم که روی آن درختی افتاد که صدای افتادن درخت طوری بود که انگار ماشین ترکید. دیدن وسائلی که باد در هوا با خود جابجا میکرد و به دیوار و ماشینها برخورد می کرد هم وحشتناک بود. در میان این وسائل، دیش ماهواره بیشتر به چشم میخورد. حتی پرده منزل هم دیده می شد. برق مناطق مختلفی از تهران قطع شد. طبق اطلاعاتی که من کسب کردم، چند نفر کشته و زخمی شدند که یکی از کشته ها در نارمک و یکی در جنت آباد بوده است. الان ترافیک چند برابر روزهای عادی است. مردم از برگشت طوفان نگران و از خسارات جانی و مالی وارده ناراحتند. و اما عکس العمل صدا و سیمای جمهوری اسلامی، که طبق معمول جزء عکس العمل های نادر در بین رسانه های دنیاست، عدم مسئولیت پذیری و متوسل شدن به خرافات، پنهان کاری در رابطه با علل بروز واقعیت و دست کم گرفتن مردم بود. در حال حاضر در این رسانه رسمی دولتی به جای اطلاع رسانی به مردم و بررسی علل زیست محیطی این حادثه ناگوار، و به جای راهنمایی مردم و آموزش حالت آماده باش، تبلیغ نماز آیات می شود. “نماز آیات بخوانید تا از شر حوادث دور بمانید، برای این طوفان نماز آیات واجب است”، این، همه تمهیدات جمهوری اسلامی برای اداره جامعه در چنین وضعیتی است.

گزارش: گرچه مسئولان مرکز مین‌یابی و وزارت دفاع تاکید می‌کنند که استان کردستان از وجود مین پاک شده است، اما بیست ‌و‌ششم مهر پارسال بود که هفت کودک در مریوان بر اثر انفجار مین ب‌شدت آسیب دیدند. حالا هشت ماه از آن روز می‌گذرد اما قربانیان می‌گویند وضعیت مناسبی ندارند. گشین کریمی که حالا در کلاس چهارم ابتدایی درس می‌خواند و در این حادثه یک پایش را از دست داده در گفت ‌وگو با فرهیختگان گفت: چند نفر از بستگان‌مان به خانه‌مان آمده بودند. من و شش نفر از دوستان هم ‌سن و سالم در روستا مشغول بازی بودیم. می‌خواستم توپ را شوت کنم اما پایم به یک جسم سخت برخورد کرد و مین منفجر شد. بعد از آن چیزی نفهمیدم اما وقتی در بیمارستان به هوش آمدم متوجه شدم پای راستم از مچ قطع شده است. این مساله هنوز برای خودم و خانواده‌ام باورکردنی نیست. وی ادامه داد: در این ماجرا پسرعموی ۱۲ ساله‌ام خبات هم از ناحیه چشم آسیب دید و هنوز یک ترکش در کمرش باقی مانده است. او باید چند بارعمل جراحی شود. دوستم آلا روبینا که شش ساله است ممکن است کور شود و دکترها گفته‌اند تا یک ‌سال آینده باید جراحی شود. مبین هم که حالا با خانواده‌‌اش به مریوان رفته از ناحیه پا به‌ شدت آسیب دیده و به بیماری اعصاب و روان مبتلا شده است. مادر مبین می‌گوید: او از تنهایی و بازی در زمین‌های بایر به ‌شدت هراس دارد و داروهای آرام ‌بخش مصرف می‌کند. گشین کریمی درباره وضعیت خودش می‌گوید: پس از آن ماجرا پزشکان در مرکز ارتوپدی هلال‌احمر سنندج برای پایم پروتز گذاشتند، اما نیاز به فیزیوتراپی دارم و چون در روستا زندگی می‌کنم امکان فیزیوتراپی برایم وجود ندارد. در همین رابطه پروین ذبیحی، فعال مدنی می‌گوید: به ‌رغم قطع شدن پای راست گشین از ناحیه قوزک، پزشکی قانونی برای وی چهار درصد معلولیت در نظر گرفته است که به استناد این گزارش بنیاد جانبازان برای این دختر پرونده‌ای تشکیل نمی‌دهد. خانواده گشین به گزارش پزشکی قانونی اعتراض کرده‌اند و پرونده وی در دادگستری مریوان تحت بررسی دوباره قرار گرفته است. باتوجه به شرایط گشین سعی داریم او تحت پوشش بنیاد جانبازان قرار بگیرد تا آینده‌اش تا حدی تامین شود. عثمان مزین، وکیل دادگستری و مدافع حقوق قربانیان مین نیز به فرهیختگان می‌گوید: براساس ماده ۲ قانون استانداری، شناسایی کسانی که با مین و مهمات روب‌رو و در این مواجهه زخمی شده‌اند، وظیفه استانداری‌هاست. استانداری‌ها موظف هستند به وضعیت قربانیان رسیدگی کنند، اما در دوره مجلس قبل این قانون از استانداری به فرمانداری‌ها تغییر کرده است. اما چون تعداد قربانیان در سال‌های اخیر معدود است تاکنون هیچ گزارشی مبنی ‌بر تشکیل پرونده برای قربانیان این حوادث در استانداری‌ها ارائه نشده و وضعیت قربانیان ب‌صورت معلق باقی مانده است. استانداری‌ها سعی می‌کنند تا حد امکان از تشکیل پرونده درباره انفجار مین خودداری کنند. بنیاد شهید، متولی تشکیل پرونده در این رابطه است اما در این زمینه تلاش نمی‌کند و به هر دلیلی پیگیری پرونده قربانیان این حوادث به نوعی امنیتی محسوب می‌شود. او معتقد است: بیشتر مناطق آلوده به مین مناطق غربی و مرزی کشور هستند. به گفته مزین، وزارت دفاع مکلف به جمع‌آوری این مین‌هاست اما آمارها نشان می‌دهد هنوز ۱۶ میلیون مین در کشور باقی مانده که این مساله تهدیدی جدی حداقل برای ۱۶ میلیون ایرانی است که در مناطق غرب کشور در رفت و آمد هستند. مزین پیوستن ایران به کنوانسیون اتاوا را چاره این مساله می‌داند و می‌گوید: چنانچه ایران به این کنوانسیون بپیوندد مکلف به جمع‌آوری و خنثی ‌سازی مین‌ها و ابزارهای دفاعی است. هرچند بسیاری از مناطق پاکسازی شده‌اند، اما عید نوروز شاهد انفجار چندین مین در مناطق کویری استان یزد بودیم. وی وضعیت هفت کودک زخمی شده بر اثر انفجار مین در بیست ‌وششم مهر پارسال را همچنان نابسامان می‌داند و می‌گوید: این هفت کودک در حال بازی در روستای نشکاش مریوان بودند که یک مین منفجر شد و چهار نفر از آنان به ‌شدت آسیب دیدند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *