گفتمان زیر از زبان کسی که بازرس کانون کارگران بازنشسته شهرستان تهران است، بیان شده! در دولت یازدهم بازنشستگان برای تامین معیشت خود و خانواده هایشان مجبور به انجام کارهای دو شغله میشوند. خط فقر در میان نزدیک به ٨میلیون بازنشسته(تعداد بازنشسته ها در ٥سال آینده به بیش از ١٠میلیون میرسد) عمومی و همه گیر است.!
در یک دنیای انسانی با شروع دوره بازنشستگی فرد بازنشسته وارد دوره نوینی از زندگی! میشود.
توقع از یک زندگی نوین اما در ایران تحت حاکمیت جمهوری اسلامی بر اساس تورم و خط فقر تعریف میشود، بیان این ترند و پایین نگهداشتن معیشت و کرامت زن و مرد بازنشسته، محصور و زندانی کردن آنها در چارچوب “قوانین” و توقعاتی است که توسط استثمار کنندگان نیروی کار، و دولتهای استبدادی جاری و بکار میگیرند، میباشد.
کیفرخواست بازنشستگان و خواستهای آنها در چند سال گذشته در تجمع های اعتراضی بیان شده است.
گفتمان بازرس کانون کارگران بازنشسته گوشه ای از درد و رنج چند میلیون بازنشسته را بیان کرده است.
در ایران بازنشسته ها شایسته رسیدن به یک زندگی انسانی هستند.
یک زندگی انسانی استاندارد شده در کشورهایی که حقوق و مزایای بازنشسته ها بر اساس درآمدهای سرانه و نظام فرگیر تامین اجتماعی تعریف میشود.
مثال نروژ؛ همه افراد بالای ٦٧ سال ساکن نروژ مبلغ ١٠١٢ دلار را به صورت ماهانه دریافت میکنند. در حقیقت نروژ نزدیک به ٥ درصد از تولید ناخالص داخلی خود را صرف هزینه های لازم برای افراد مسن می کنند. طبق آماری که از وضعیت سلامت شهروندان نروژی منتشر شده است، امید به زندگی در نروژ ٨٤ سال است و افراد معمولاً تا سن ٧٧ سالگی بدون مشکل اساسی در مورد سلامت به زندگی خود ادامه میدهند. افراد مسن در نروژ تا حدود زیادی ارتباط خود را با اطرافیان و دوستان خود حفظ میکنند. به طوری که ٨٩ درصد افراد بالای ٥٠ سال دوستان و نزدیکانی دارند که میتوانند بر روی آن ها حساب کنند. طبق گزارش سازمان بهداشت جهانی در سال ٢٠١٣، کمتر از ٣٠ درصد شهروندان نروژی بالای ٧٠ سال احساس تنهایی و افسردگی در زندگی خود دارند.
ایران مملکتی ثروتمند و بادرآمدهای میلیاردی است. دزدی و فساد، رانت خواری و چپاول درآمدهای هنگفت میلیارد دلاری را در چنگ مافیای بیت رهبری، سپاه پاسداران و مشتی از آقازاده های حاکم متمرکز کرده است. در این مملکت چپاول و غارت جان انسان و بازتشسته های بی ارزش است. بازنسشته های میلیونی بجای آغاز زندگی نوین، مجبور به کارهای دوشغله هستند. استثمار مضاعف و پایین نگهداشتن سطح زندگی با تحمیل فقر چهره استثمار و وحشیگیری نظام هار جمهوری اسلامی، است.!
چاره مردم در ایران انقلاب و سرنگونی این نظام وحشی استثمارگر است.! آغاز زندگی نوین با رفتن این نظام، با طرح مطالبات استاندار شده زندگی شایسته انسان عملی و ممکن میگردد. گفته های بازرس کانون کارگران بازنشسته در تهران تنها گوشه ای از واقعیات زندگی بازنشسته ها در فقر و استثمار مضاعف اشت.
«حسن ایزدان» بازرس کانون کارگران بازنشسته شهرستان تهران درباره افزایش مستمری بازنشستگان در گفتوگو با ایلنا گفت: افزایشهای مزد و مستمری کارگران بر اساس نرخ تورمی تعیین میشود که به هیچ وجه مورد تایید جامعه کارگری نیست . ایزدان گفت:شاید نرخ تورم اعلام شده توسط مرکز آمار ایران بر اساس ٣٣٠ قلم کالا محاسبه میشود شاید این نرخ با هزینههای قشر و طبقه خاصی که مصرف کننده این اقلام هستند، مطابقت داشته باشد اما این نرخ نمیتواند تعیین کننده نرخ تورم واقعی با ٥٠ قلمی که کارگران مصرف کننده آن هستند، مطابقت داشته باشد. وی افزود: میزان خط فقر بیش از ٣ میلیون تومان اعلام شده است که این خود نشان روشنی از این است که کارگران شاغل و بازنشسته با دریافتی حدود یک میلیون تومان حتی از امکانات اولیه زندگی محرومند. بازرس کانون کارگران بازنشسته شهرستان تهران گفت: کافی نبودن مستمری بازنشستگان باعث شده قریب به اتفاق بازنشستگان با آنکه پس از سالها تلاش به استراحت و آرامش نیاز دارند ،در مشاغل دوم و بعضا سوم مشغول به کار شوند تا شاید بتوانند بخشی از نیازهای خانواده خود را مرتفع سازند. بازگشت به کار بازنشستگان دلایل متعدد دارد: یکی از دلایل بکار گیری مجدد بازنشستگان از سوی کارفرمایان داشتن تجربه و مهارت کافی، بدون هزینه بیمه و مزدی کمتری نسبت به جوانان نیازمند به کار است که این مزایا مورد پسند بسیاری از کارفرمایان است که همین امر باعث اشغال جایگاههای شغلی جوانان جویای کار شده است. ایزدان با تاکید بر اینکه زیر خط فقر بودن دستمزد و مستمری کارگران مشکل تازهای نیست، افزود: متاسفانه تاکنون راهکار قابل قبولی که منجر به نجات جامعه کارگری از غرق شدن در زیر خط فقر باشد و بازنشستگان بدون شرمنده بودن نزد خانواده در منزل خود به استراحت بپردازند، اجرایی نشده است. بازرس کانون کارگران بازنشسته شهرستان تهران تصریح کرد: اگر مستمری بازنشستگان افزایشی بیش از ١٤ درصد هم داشته باشد این افزایش بر دریافتی ٧١٢ هزار تومان نمیتواند مبلغ قابل توجهی باشد به طوریکه در زندگی جامعه بازنشستگان فرسوده از مشقت کارگری تاثیر گذار باشد. وی با اشاره به این امر که هزینه معیشت و زندگی بازنشستگان نسبت به شاغلین جوان بیشتر است، اضافه کرد: اکنون سالهاست که افراد بازنشسته پس از خروج از بازار کار همچنان نان آور خانواده خود محسوب می شوند چه بسا در شرایط نامناسب اقتصادی مجبورند جدا از تامین هزینه های دوران بازنشستگی خود به گذران زندگی اعضای جوان خانواده خود نیز کمک کنند. ایزدان افزود: هزینههای درمان شخص بازنشسته، بسیار بالاتر از فرد جوان است که این هزینهها باعث شده بسیاری از بازنشستگان از درمان خود دست بکشند و بدون توجه به سلامتی خود فقط باقی زندگی خود را بگذرانند.