تدوین شده بر مبنای مصاحبه با کانال جدید
حسن صالحی: در آستانه ٨ مارس، ١٧ اسفند، روز جهانی زن هستیم. جنب و جوش بالائی در سطح جامعه ایران در جریان است که این روز بر متن انقلاب زن زندگی آزادی هر چه باشکوهتر برگزار بشود. در این رابطه سئوالاتی را با حمید تقوائی در میان میگذاریم.
حمید تقوائی، هر ساله در ٨ مارستجمعات و مراسمهایی برگزار میشده است و در این اجتماعات علیه بی حقوقی زنان و در رابطه با مطالبات زنان صحبت میشده. به نظر شما امسال٨ مارس، ١٧ اسفند ١٤٠١، بر متن انقلاب زنانه چگونه باید باشد؟
حمید تقوائی: همانطور که اشاره کردید ۸ مارس، روز جهانی زن، همیشه در ایران یک مناسبت ویژه ای برای اعتراض بوده است بخاطر اینکه یک حکومت زن ستیز،یک حکومت تا مغز استخوان ارتجاعی و پایمال کننده همه حقوق زنان، در جامعه حاکم است. از مساله حجاب بگیرید که از همان ماه اول روی کار آمدن جمهوری اسلامی باعث اعتراضات توده ای وسیعی شد تا اعتراضات دختران خیابان انقلاب تا مبارزه زنان برای پایه ای ترین حقوقشان، حق مسافرت، حق حضانت از کودک، حق شرکت در فعالیتهای اجتماعی، حتی حق آواز خواندن، حق ورزش کردن، حق حضور در استادیوم های ورزشی و غیره. همیشه زنان در حال مبارزه بوده اند ولی امسال اعتراض در روزجهانی زنویژگی بسیار برجسته تر و مهمتری داردودر سیر تحولات سیاسی تعیین کننده تر است.علت هم روشن است.الان بیش از پنج ماه استیک انقلاب زنانه در جریان است. انقلاب زنانه به این معنا که یک هدف مهمش رفع هر گونه تبعیض و نابرابری علیه زنان است و همچنین به این معنا که نیروی فعاله و پیشتاز آن زنان جامعه هستند. بویژهدختران و زنان جوان. به این معنا امسال روز جهانی زن موقعیت کاملا ویژه و مناسبت کاملا ویژه ای در جامعه ایران است. روزیاست در چارچوب بپاخاستن جامعه برای سرنگونی جمهوری اسلامی وبا شعار جمهوری اسلامی نمیخواهیم و شعار مرگ بر این حکومت ضدزن! در این چارچوب استکه نه فقط زنان علیه بیحقوقی و آپارتاید جنسیتی،بلکه همه مردم علیه این حکومت زن ستیز یکبار دیگر به خیابانها میآیند، اعتراض میکنند، دست به تجمع و تظاهرات میزنند و من امیدوارم، و میشود انتظار داشت، که ۸ مارس امسال به روز برآمد پرشکوه و سراسری انقلاب زن، زندگی، آزادی علیه حکومت تبدیل بشود.
حسن صالحی: مساله ای که در شرایط حاضر میتواند ٨ مارس را هم تحت تاثیر خودش قرار بدهد مساله مسمومیت سریالی دانش آموزان مدارس دخترانه است. تا کنون بیش از ٨٠٠ نفر از کودکان و نوجوانان مسموم شده اند. از این واقعه بعنوان یک جنایت عامدانه، ترور بیولوژیک علیه دانش آموزان بویژه دانش آموزان دختر صحبت میشود. این جنایت فجیع در ٨ مارس چه جایگاهی پیدا میکند؟
حمید تقوایی: بنظر من یکی از اهداف مهم و یکی از ارکان اعتراضات ۸ مارس همین مساله خواهد بود. همانطور که اشاره کردید این یک فاجعه است، یک فاجعه تمام عیار سراسری است. الان مساله از قم و بروجرد و چند شهر دیگر فراتر رفته و بیش از ۱۳ شهر را در بر گرفته است.بیش از۳۰ مدرسه،بنا به حداقل آماری که داده شده، الان دچار این مساله هستند. صدها نفر مسموم و بستری شده اند و یک دختر دانش آموز ۱۱ ساله، فاطمه رضایی جان خودش را بر اثر مسمومیت از دست داد.این یک فاجعه تکان دهنده است و عمق جنایت و توحش حکومت را میرساند.این فاجعه گویای ضدیت حکومت اسلامیبا زنان و دختران و برملا کننده ماهیت ارتجاعی اش در پایمال کردن حقوق همه مردم است. چرا که این مسالهفقط مربوط به دانش آموزان و خانواده هایشان نیست، بلکه مساله همه خانواده ها و همه مردم است. این حمله علیه دختران دانش آموز شروع شد و الان به مدارس پسرانه کشیده شده و دانشگاه ها هم با مسمومیت درگیرند. این فاجعه دارد به یک مساله سراسری در همه شهرها تبدیل میشود.به این معنا مساله همه مردم است و من فکر میکنم که ۸ مارس از جمله یکی از مسائل مهماش که میتواند باعث شود جمعیت زیادی با قدرت بیشتری به خیابانها بیاید و علیه جمهوری اسلامی قد راست کند همین مساله فاجعه مسمومیت دختران است.
در سطح جهانی هم نباید منتظر هفته دیگر بشویم بلکهاز همین امروز باید فاجعه مسمومیت را به یک گفتمان عمومی تبدیل کرد وافکار عمومی مردم دنیا را متوجه این جنایت کرد. بخصوص ارگانهای بین المللی، نهادها، دولتها، احزاب و نیروهای سیاسی مختلف را مورد خطاب قرار دادتا این جنایت جمهوری اسلامی را محکوم کنند و خواهان اخراج آن از نهادهای بین المللی بشوند و بخواهند که این جنایت بسرعت متوقف بشود. این بسیج جهانی میتواند موثر و کارساز باشد و این بعهده احزاب رادیکال و انقلابی مثل حزب ما است که این مهم را به پیش ببریم. امیدوارم در روزهائی کهبه ۸ مارس نزدیک میشویم بتوانیم فشار جهانی به حکومت اسلامی را افزایش بدهیم ونه تنها حمله شیمیایی حکومت به دختران و کودکان و نوجوانان را متوقف کنیم بلکه ضربه محکم دیگری به این حکومت کودک کش وارد کنیم.
حسن صالحی: به تاثیراتانقلاب زنانه در ایران بر روند برگزاری ٨ مارس در سطح دنیا بپردازیم. امروز شعار زن زندگی آزادی یک شعار جهانی است. به زبانهای مختلفی این شعار فریاد زده میشود. سئوال این است که انقلاب جاری در ایران چه تاثیراتی میتواند بر روند بزرگداشت ٨ مارس در سطح بین المللی داشته باشد؟
حمید تقوایی: بنظرم تاثیر خیلی مهمی دارد. تا همینجا فی الحال بعضی از سازمانهای فمینیست و مدافع حقوق زنان اعلام کرده اند که یک موضوع مهم تجمعات و تظاهراتشان در روز جهانی زن حمایت از انقلاب زن زندگی آزادی در ایران است وفکر کنم در کشورهای مختلف اروپاییشاهد این باشیم که احزاب و نیروهای سیاسی، و مراکز و نهادهای حمایت از حقوق زن بیشتر روی این موضوع خم بشوند و این موضوع را در دستور کار اعتراضات و یا راهپیمایی ۸ مارس بگذارند.
البته تاثیری که تا حال انقلاب زن زندگی آزادی داشته است فراتر از اینست. انقلاب زنانه در ایرانمساله زن در دنیا را مربوط کرده است به تحولات سیاسی.سنتا در خیلی از کشورهای اروپایی روز جهانی زن بعنوان روز مبارزه و کارزار حقوقی قانونی برای ایفای حقوق زنان در نظر گرفته میشود. اما امسال به یمن انقلاب زنانه در ایران حق خواهی زنان تبدیل شده است به حرکتی ضد مذهب، ضد جنبش اسلام سیاسی، ضد دولتهای زن ستیز نه تنها در ایران بلکه در افغانستان در خاورمیانه و حتی علیه بی حقوقی زنان که درکشورهای غربی هم دولتها، مذاهب و نیروهای فوق راست و فاشیستی و غیره عاملش هستند. میخواهم بگویم که انقلاب زن زندگی آزادی مساله زن را برد بر سر ریشه های واقعی اش، ریشه های سیاسی، طبقاتی اش در کل دنیا و بخصوص نیروهای چپ بیشتر و بیشتر دارند متوجه اهمیت این انقلاب میشوند و از آن حمایت میکنند. فراموش نکنیم که تا قبل از این تزهای ارتجاعی مثل نسبیت فرهنگی، مثل اینکه اسلام هراسی نکنیم و غیره مطرح بود و حتی نیروهای چپ با این دید به جمهوری اسلامی و موقعیت زنان در ایران و خاورمیانه برخورد میکردند. ما سالهاست که داریم علیه این تلقی ارتجاعی که نقش اسلام و دولتهای اسلامی در کشورهایی مثل ایران و کشورهای اسلامزده را توجیه میکند می جنگیم. خوشبختانه امروز به یمن انقلاب زن زندگی آزادی آن تزها و آن تئوری های ارتجاعی نسبیت فرهنگی و اسلام هراسی و غیره کنار رفته است و معلوم شده است که مساله حقوق زن یک مساله جهانشمول است.و این واقعیت بیش از پیش عیان شده که دفاع از حق زن در هر کشوری درهر جای دنیا باشد، در خاورمیانه و یا در قلب اروپا،یک رکنمهم دفاع از ارزشهای جهانشمول، آزادی ها و انسانیت است.خوشبختانه امروز انقلاب زنانه در ایران، انقلابی که دفاع از زن را با دفاع از زندگی و آزادی در هم آمیخته است، این پرچم را در دست دارد و من امیدوارم و فکر میکنم در ۸ مارس این شعار و این پیام به همه جهان مخابره میشود که در دفاع از حقوق زن باید علیه دولتهای ارتجاعی، علیه مذاهب، علیه نیروهای سیاسی راست که به شوونیسم و مردسالاری در همه جا آلوده اند،یکصدا بمیدان آمد و آنها را عقب راند.
حسن صالحی: آیا میشود انتظار داشت که بزرگداشت ٨ مارس، که مصادف است با چهارشنبه ١٧ اسفند،امسال به برامد تازه ای در انقلاب زن زندگی آزادی باشد نظیر آنچه در ٢٧ بهمن اتفاق افتاد؟ در شرایطی که رژیم ادعا میکرد جنبش تمام شده است ما شاهد اعتراضات در بیش از بیست شهر در ٢٧ بهمن بودیم. آیا هشت مارس هم میتواند به چنین برامدی تبدیل بشود؟
حمید تقوایی: من خوشبین هستم و امیدوارم که این اتفاق بیافتد.نشانه هایی وجود دارد دال براینکه ما به این سمت میرویم.
ببینید برآمد ۲۷ بهمن که اشاره کردید یک حرکت سازمانیافته بود، یک حرکت خودبخودی بافقط یک فراخوانعمومی نبود بلکه ۵۰ تشکل در یک شبکه ای از فعالین دانشجویی، جوانان محلات و سازمانهای مدافع حقوق زن و پزشکان و غیره این فراخوان رااعلام کرده و مهمتر از آن سازمان داده بودند. الان برای ۸ مارس هم همین نیرو دست بکار شده است. ۵۲ تشکل این فراخوان را داده اند وبخاطر این سازمانیافتگیو سازماندهی، بخاطر اینکه جامعه بخودش شکل داده است و بخصوص جوانان، دانشجویان، سازمانها مدافع حقوق زن، جوانان محلات در شهرهای مختلفدر این شبکه هستند و فعال هستند،امیدوارم ۱۷ اسفندامسال بسیار گسترده تر از ۲۷ بهمن تبدیل بشود به یک حرکت عمومی.به اینهم توجه کنید که الان جامعه بسیار خشمگین است و نفرت از حکومت در اثر این فاجعه حمله شیمیایی به دختران دانش آموز به حد انفجار رسیده است و اینهم یک عاملی استکه میتوانیم امیدوار باشیم در عکس العمل به این فاجعه در سطح وسیع جامعه دست به اعتراض بزند و ما با یک برآمد بسیار قدرتمندتر از ۲۷ بهمن و یا روزهای قبلیمواجه باشیم.
حسن صالحی: حزب کمونیست کارگری ایران برای بزرگداشت شکوهمند روز جهانی زن چه در داخل و چه در خارج کشور چه برنامه ای دارد و بر چه نکات کلیدی ای تاکید دارید؟
حمید تقوایی: در داخل کشور، تا آنجایی که ما ارتباطات داریم و سازمان میدهیم و دخیل هستیم در این حرکتها، به سهم خود تلاش خواهیم کردکه ۸ مارس به یک برآمد قدرتمندی در انقلاب زن زندگی آزادی تبدیل بشود. طبعا با محوریت مساله بی حقوقی زنان، و متاسفانه امروز باید گفت کشتار زنان، وبویژه در اعتراض به حمله به مدارس دخترانه. اینرا هم بگویم که حمله شیمیایی به دختران شبیه به اسیدپاشی به صورت زنان و یا شلیک به هواپیما و یا به آتش کشیدن زندان اوین یک حرکت عامدانه و طراحی شده است.ازینرودر اعتراضات به این سیاستهای جنایتکارانه هم کل نظام نشانه است. از این نقطه نظر هم ۸ مارس امسال در چارچوب و بر متن انقلاب علیه حکومت قرار میگیرد.
ما با این ارزیابی به استقبال ٨ مارس امسال میرویم.تا آنجایی که به داخل کشور مربوط میشودما از همه تشکلها و از جمله ۲۰ تشکل که منشور مطالبات حداقلی را منتشر کردند و ۵۲ تشکلی که برای ٨ مارس فراخوان داده اد و همینطور انجی او ها و سمن ها، کانونها، کمیته ها ، شوراهای کارگری وجنبش دفاع از حقوق زن، جنبش دادخواهی و جنبش های دیگر میخواهیم و فراخوانمان این استکه متحدانه در ۸ مارس با دادن بیانیه ها و اطلاعیه هایی در کنار هم و همبسته با هم، و بخصوص علیه این سیاستهای جنایتکارانه حکومت مثل ترور شیمیایی دانش آموزان، به خیابانها بیاییم و اعتراض کنیم. در این روز باید مدارس تعطیل بشود، بازار تعطیل بشود. دانشگاهها وارد اعتصاب شوند و به این معنا روز جهانی زن روز حرکت قدرتمندی باشد در روند سرنگونی جمهوری اسلامی.
در خارج کشور هم در همین چارچوب ما آکسیونهای اعتراضی سازمان خواهیم داد. در خارج کشور حزبهم در روز شنبه در ادامه شنبه های اعتراضیحرکتهایی در شهرهای مختلف خواهد داشت و هم در خود روز چهارشنبه ۸ مارس حرکتهای اعتراضی سازمان خواهیم داد. در روز ۸ مارس بسیاری از تشکلها و سازمانهای کشورهای غربی هم به خیابان میآیند و ما تلاش میکنیم که مساله انقلاب زن زندگی آزادی و حمایت از این انقلاب و محکوم کردن جمهوری اسلامی و بخصوص بایکوت این حکومت تبدیل بشود به گفتمان و بهمضمون قطعنامه ها و اطلاعیه ها و بیانیه هایی که این سازمانهای فعال در ۸ مارس صادر خواهند کرد. خود حزب هم هر جا بتواند در شهرهای اروپاو آمریکای شمالی تظاهرات و آکسیونهایی را برای اینروز سازمان میدهد. به این ترتیب من امیدوارم کههم در داخل کشور و هم در تظاهرات و تجمعات در خارج کشور یک حرکت شکوهمند و سراسری در ۸ مارس شکل بگیرد و ضربه محکمی به حکومت کودک کش و ضد زن جمهوری اسلامی وارد کنیم.
حسن صالحی: به ٢٠ تشکل صادر کننده منشور مطالبات حداقلی وصدور بیانیه ها در ٨ مارس اشاره کردید. به نظر شما این منشور چه تاثیری در بیانیه ها و کلا اعتراضات ٨ مارس خواهد داشت؟
حمید تقوایی: یک بند مهم این منشور به مساله زن مربوط است و بسیار شفاف، روشن، قاطع و ریشه ای این مساله را مطرح کرده است و خواستار برابری کامل زن و مرد شده است.خواستهای مهم دیگری هم طرح شده مثل آزادیهای بی قید و شرط و جدایی مذهب از دولت و قوانین و غیره که همه آنها هم به مساله زن مربوط میشود.
علاوه بر این، منشور صدا و مانیفست و میشود گفت پرچم انقلاب زن زندگی آزادی است.ازهر نیروی انقلابی که خواهان پیروزی واقعی این انقلاب است انتظار میرود هر جا ازانقلاب زن زندگی آزادی صحبت میکند این پرچم را هم به اهتزاز در آورد و اعلام کند که امروز انقلاب ما مانیفست خود را دارد؛ منشوری دارد که اهداف و خواستهای پایه ای که خواستهای همه بخشهای جامعه است و بسیار مدرن، آزادیخواهانه و انسانی است را بیان میکند. این منشور باید در هر مناسبت و در هر تریبونی همراه ما باشد،در دست ما باشد،و گفتمان ما باشددر هر آکسیونی که در خارج ایران و در داخل ایران سازمان میدهیم یا هر مبارزه و اعتصاب و تظاهراتی که به آن می پیوندیم.۸ مارس فرصت مناسبی استکه این منشور هم مطرح بشود بخصوص بندهای مربوط به آزادی زن، حقوق زنان در آن مطرح بشود و از شرکت کنندگان در مراسم ها، در سخنرانی ها، در تظاهراتها و راهپیمایی ها در خارج کشور بخواهیم که از این منشور حمایت کنند. منشوربزبانهای زیادی ترجمه شده است و در هر کشوری ما سعی میکنیم که بزبان همان کشور اینرا مطرح کنیم و در قطعنامه های ۸ مارس که صادر میشود بندی را به دفاع از انقلاب زن زندگی آزادی و مانیفست آن یعنی منشور ۲۰ تشکل اختصاص بدهیم.
٢ مارس ٢٠٢٣، ١١اسفند ١٤٠١
با تشکر از امیر توکلی برای پیاده کردن متن اولیه این مصاحبه