هشت مارس امسال مهر شرایط متحول امروز جامعه را بر خود دارد. در شرایطی که بیش از هر وقت فریاد آزادیخواهی و برابری طلبی به شعارهای اعتراضی مردم در کف خیابان تبدیل شده است، در شرایطی که بازنشسته، معلم، کارگر و مردم معترض وقتی تجمع میکنند حکم به نابودی بساط سرمایه داری وحشی حاکم داده و با شعارهای “حکومت سرمایه دار مفتخور نمیخوایم”، “حکومت سرکوب، زندان ، شلاق نمیخوایم “، سوسیالیسم را فریاد میزنند، هشت مارس که اساسا روز ما انسانهای آزادیخواه و برابری طلب، روز ما کمونیستها و روز کیفرخواست علیه ستم و جنایت علیه زن به عنوان مظهری از توحش و بربریت سرمایه داری حاکم است، جایگاه مهم تری پیدا میکند.
جنبش نوین آزادی زن در هشت مارس ۵٧ زاده شد و در ظهور دختران انقلاب بعد از خیزش دیماه ٩۶ بلوغش را به نمایش گذاشت. این جنبش طی ۴٠ سال جدال درخشانش هر روز گامی بیشتر به جلو برداشته و سنگرهای بسیاری را فتح کرده است. یک سنگر فتح شده آن نفی عملی حجاب در جنگی کوچه به کوچه وخیابانی است که امروز با سر چوب کردن آن دارد کل بساط بردگی جنسی سرمایه داری حاکم را به چالش میکشد. کنار رفتن حجاب ها و پدیده بیحجابی در جامعه بیش از بیش شکست حکومت اسلامی در تحمیل این سمبل آپارتاید جنسی بر جامعه را به نمایش میگذارد.
و در کنار این پیشروی بزرگ، جنبش نوین آزادی زن سنگر به سنگر و با کارزارهای مبارزاتی اش که رکورد دارد، علیه کنار زدن قوانین ارتجاعی اسلامی جنگیده و هر روز بیشتر به جلو گام برداشته است. و این داستان ۴٠ سال نبرد جانانه زنان معترض و تمامی مردم آزادیخواه علیه کلیه قوانین ارتجاعی اسلامی علیه زن و علیه کرامت انسانی است. در این نبرد زنان و مردان آزادیخواه بسیاری با شهامت به میدان آمده و با زیر پا له کردن قوانین عهد حجری اسلامی بسیاری از خرافه های مذهبی، عرفی و قومی ارتجاعی را از سر راه زندگی خود عقب رانده اند.
یک نمونه بارز آن متداول شدن هر روز بیشتر ازدواج های سفید و انتخاب آزادانه عشق و زندگی با میل و رضای دختر و پسر بدور از هر گونه خرافه و تقدیس خانواده است. روابطی انسانی و نوین که پدیده های ارتجاعی ای چون اجازه پدر و بزرگترها برای همسر گزینی زن، فروش زن در مقابل مهریه و جهیزیه، جاری شدن آیه ای قرآنی برای ابدی کردن پیوندی که بند و بست آن نفقه بگیری زن از مرد به اسم خانواده است، گذاشتن هفت خوان رستم برای جدایی و طلاق و حتی ملزم شمردن اجازه همسر برای سفر و اشتغال زن و … همه و همه در آن پوچ شده و به هوا رفته است. در این ازدواجها حلقه پیوند زن و مرد نه اقتصاد مشترک خانواده و نفقه بگیری زن، بلکه عشق و محبت و آزادگی است و کودکان نیز در حلقه زیبای این عشق بزرگ میشوند و شکوفا میگردند. در این نبرد همچنین مردم آزادیخواه و در راس آن زنان شجاع با تلاش هر روزه خود علیه انواع و اقسام قوانین جداسازی جنسیتی و تحقیر و توهین سیستماتیکی که در آنها جاریست، در دانشگاه و در محل کار، در اشتغال به کار و حفظ آن و در خانواده و در همه جا توانسته اند چهره جامعه را عوض کنند. در دل این نبرد است که زنان موفق شده اند بر ممنوعیت حضور زنان در استادیوم های ورزشی فائق بیایند و درب آنها را به روی خود بگشایند. و یا در صف ارکستر های موسیقی ظاهر شوند و یک پای پر و پا قرص موزیک زیر زمینی و خیابانی باشند. و هزاران مثال دیگر از همین دست را میتوان بر شمرد.
همچنین در دل این نبرد است که امروز زنان هر روز بیشتر در صف جلوی اعتراضات کل جامعه علیه کل بساط سرمایه داری حاکم قرار گرفته و به عنوان رهبران و سخنگویان اعتراضات قد علم میکنند و با مبارزات درخشان خود رنگی زنانه به انقلاب ایران داده اند. هشت مارس روز جهانی زن، روز کیفرخواست این جنبش علیه ۴٠ سال سرکوب و جنایت در قبال جنبش آزادیخواهی و برابری طلبی زن در ایران است. ٨ مارس روزیست که به همت جنبش نوین زن در ایران میخش کوبیده شد. هشت مارس را گرامی میدارم و این روز برجسته آزادیخواهی و برابری طلبی را به همگان شادباش میگویم.
چهره های درخشان امروز هشت مارس در ایران
چهره های برجسته امروز هشت مارس در ایران ویدا موحد و ویدا موحد های دیگری هستند که بر سکوی انقلاب رفتند و آزادگی و انسانیت را فریاد زدند. در همین راستا یک چهره درخشان هشت مارس امسال سپیده قلیان است. سپیده که در جریان اعتراضات کارگران نیشکر هفت تپه بازداشت شده بود و در زندان زیر شکنجه و آزار قرار گرفت و وقتی آزاد شد کنار اسماعیل بخشی رهبر محبوب کارگران نیشکر هفت تپه ایستاد و از کیفرخواست او علیه شکنجه و زندان حمایت کرد. بعد نیز وقتی مستنند مفتضحانه “طراحی سوخته” را از صدا و سیما پخش کردند تا بخشی و به تبع آن قلیان را بشکنند، در ویدوئوی چند دقیقه ای مستند واقعی را به جامعه ارائه داد و با پرده برداشتن از رفتار وحشیانه حکومت اسلامی با او بعنوان یک زن در زندان و قرار دادن وی زیر تهدیدات جنسیتی و به میان آوردن اتهامات اخلاقی برای بسیج افکار بخش های عقب مانده جامعه علیه وی، عرصه جدیدی از مبارزه علیه آپارتاید جنسی حکومت اسلامی را در جنبش نوین زن گشود.
مثال دیگر از چنین زنانی گلرخ ایرایی است که بخاطر نوشتن داستان منتشر نشدهای در دفترچه شخصیاش تحت عنوان توهین به مقدسات به شش سال حبس محکوم شده است و در زندان بسر میبرد.
بر شمار این زنان پروین محمدی یکی از رهبران سرشناس کارگری را اضافه میکنم که در میان همه فعالیتهای درخشانش در عرصه جنبش کارگری، نقش مهمی در به میدان آمدن خانواده های کارگری داشته و جنگ علیه سنت های عقب مانده ای که همواره از حضور زن در عرصه جامعه توسط حکومت بازتکثیر و تقویت میشود، بوده است. از جمله او همواره یار نزدیک خانواده های کارگران زندانی در مبارزات کارگری بوده است. یا چهره هایی چون مریم محمدی ها که سخنرانی های پرشورشان در هشت مارس ها در ایران شنیدنی است. بر این مجموعه همسر کارگری که در اعتراضات کارگران نیشکر هفت تپه پشت تریبون قرار میگیرد و همچون یک رهبر از ادامه تجمعات در مقابل فرمانداری سخن میگوید تا زنان شجاعی که در سازماندهی شرکت وسیع خانواده ها در اعتراضات گروه ملی فولاد نقشی تاریخی داشتند و صدها و صدها نمونه دیگر را میشود نام برد. اینها همه چهره های شاخص هشت مارس روز جهانی زن هستند که جنبش نوین زن را متحول کرده اند. به همه اینان و همه زنان و آزادیخواه که در این نبرد میدانی جنگیدند و خسته نشدند، درود میگویم.
خلاصه کلام اینکه جایگاه امروز جنبش نوین زن، جلو آمدن صفی از رهبران رادیکال و چپ در صف جلوی این جنبش و اعتراضات کل جامعه علیه بساط آپارتاید جنسی جمهوری اسلامی، مکان هشت مارس امسال در ایران را آنهم بعد از ۴٠ سال توحش و جنایت حکومت اسلامی به روشنی نشان میدهد. هشت مارس امسال کیفرخواست علیه تمامی جنایاتی است که بر زنان و بر کل جامعه رفته است با بر زمین زدن حجابها، کیفرخواست خود را اعلام میکنیم. جمهوری اسلامی با تمامی قوانین ارتجاعی اسلامی ضد زن و کل بساط سرکوب و جنایتش باید برود.
انترناسیونال ۸۰۴
شهلا دانشفر