پاسخ جنایت، جنایت نیست!- متن پیاده شده از مصاحبه برنامه “چرا؟” با حمید تقوایی
مندرج در ژورنال شماره ۹۴۵ (لینک به فایل پی دی اف نشریه ژورنال برای پیاده کردن روی تلفن همراه)
سیاوش مدرسی: دختربچهای ۷ ساله به نام “نیان چلیانی” در شهر بوکان به دلیل آزار و تجاوز جنسی به فتل رسید. در اعتراض به این جنایت مردم بوکان وسیعاً به خیابان آمدند، اما یکی از کارگزاران حکومت در اوج اعتراض مردم کردستان و سراسر ایران علیه اعدامها، در جمع مردم بالای سکو میرود و میگوید مسببین این جنایت را باید همینجا به دار کشید و سنگسار کرد! دراین مورد چه نظری دارد؟
حمید تقوایی: مردم کاملاً حق دارند از این جنایت خشمگین و عصبانی و از عاملینش متنفر باشند. به یک دختربچه خردسال تجاوز میشود و بر اثر این تجاوز کودک جان میبازد. و بعد مردمی که این خبر را میشنوند خشمگین و معترض به خیابان میریزند. این کاملاً قابلفهم است. اما از این شرایط حکومتی که زمینه چنین تجاوزاتی را فراهم کرده دارد سوءاستفاده میکند تا باز قلدری و ماشین سرکوب و کشتار، و اینبار سنگسار را به رُخ جامعه بکشد.
نکته اول این است که در قوانین این کشور دختر ۹ ساله زن بالغ محسوب میشود و میتوان این کودک را صیغه کرد یا “عقد شرعی” کرد یا حتی به ازدواج یک مرد ۵۰ – ۶۰ ساله درآورد. این حکومت فرهنگی را دامن میزند و شرایطی را ایجاد میکند که این نوع جنایتها هم در آن اتفاق میافتد. من فکر میکنم جانی اصلی جمهوری اسلامی است که نهتنها در قوانینش هیچ جا حقوق کودک ذرهای رعایت نمیشود، بلکه برعکس به معنی واقعی کلمه به تجاوز جنسی به کودک و کودکهمسری مشروعیت داده است. حتی ازدواج دختران بزرگتر تنها با اجازه مردان فامیل مجاز است. زن نمیتواند طلاق بگیرد مگر اینکه شوهرش رضایت بدهد. همه اینها از زن و حتی از دختربچهها یک برده جنسی برای مردان میسازد. این فقط فرهنگ نیست، بلکه در قوانین جمهوری اسلامی تثبیت شده و سیاست رسمی حکومت است. در جامعهای که حکومتش رسماً تجاوز به دختربچهها را قانونی کرده، کسانی هم پیدا میشوند که دست به چنین اعمالی میزنند. منظورم این نیست بهخاطر فرهنگ و قوانین جمهوری اسلامی متجاوز و قاتل را بیگناه بدانیم.
این متجاوزین باید مورد پیگیرد قرار بگیرند و محاکمه و مجازات بشوند، اما شرایط اجتماعی و قوانینی که بستر چنین جنایتهایی را فراهم میکند و به آن امکان میدهد را باید محکوم کرد. و بخصوص تمامقد باید در برابر سنگسار و اعدام ایستاد. برای من خیلی عجیب بود که جمهوری اسلامی بعد از سالها که از سنگسار حرفی نمیزد، و بعد از آن اعتراضات جهانی علیه سنگسار سکینه محمدی آشتیانی عملاً سنگسار را کنار گذاشته بود، حالا مجدداً دارد این را علم میکند. جانیان حاکم تنفر بجای مردم از این وضعیت را دیدهاند و دارند سوءاستفاده میکنند. ما همین چهارشنبه شاهد اعصاب موفق مردم در کردستان علیه احکام اعدام پخشان عزیزی و وریشه مرادی بودیم. حکومت دارد به این حرکت جواب میدهد. در مقابل حرکت پیشرو و مترقی مردم علیه اعدام میگوید باید این افراد را نهتنها اعدام که سنگسار کرد و به خیال خودش میخواهد تأیید مردم خشمگین برای اعدام و سنگسار را با خودش داشته باشد. باید در برابر این هوشیار بود. در عین اینکه این جنایتکاران متجاوز باید به شیوهای عادلانه و مدرن و امروزی محاکمه بشوند، باید در برابر جنایت دیگری که حکومت به این بهانه میخواهد انجام بدهد، یعنی در مقابل سنگسار و اعدام، قاطعانه ایستاد!