اعتراضات کارگری با شتاب هر روز بیشتری به جلو میرود. این شتاب در متن پر التهاب جامعه جایگاه و وزن بیشتری پیدا کرده است. از جمله اعتراضات هر روزه کارگران در این شهر و آن شهر در برابر زورگویی های کارفرمایان و دولت و علیه بیکارسازی ها و بخاطر دستمزدهای معوقه خود، آشکارا بر فضای سیاسی شهرها تاثیر گذاشته است.
حضور چشمگیر تر خانواده ها در اعتراضات کارگری نظیر تجمعات اعتراضی کارگران بندرماهشهر و سیمان دهلران در دو هفته اخیر و نمونه برجسته اش در این هفته در قند فسا که در آن کارگران در تجمع و راهپیمایی اعتراضی شان در ده شهریور علیه بیکارسازیها اولتیماتوم دادند که اگر جواب نگیرند، بار دیگر با خانواده هایشان به خیابان خواهند آمد، پیوستن مردم به حرکت اعتراضی کارگران نظیر اتفاقی که در هرمزگان در جریان اعتراضات کارگران آلومنیوم المهدی افتاد و در آنجا نیز خانواده ها حضور داشتند، تبدیل هر چه بیشتر رهبران کارگری به چهره های اجتماعی سیاسی جامعه و نمونه هایی چون جعفر عظیم زاده، اسماعیل عبدی و بهنام ابراهیم زاده، جلو آمدن کارگران با خواستهای سراسری چون اعتراض علیه فقر و ریاضت اقتصادی و با خواستهای مشخص افزایش دستمزدها به بالای خط فقر و درمان و تحصیل رایگان و اعتراض علیه امنیتی کردن مبارزات کارگران، معلمان و مردم معترض برای داشتن یک زندگی شایسته انسان، که تاکیدی بر حق تشکل، حق اعتصاب ، حق تجمع و آزادی های سیاسی پایه ای در جامعه است، همگی از مولفه سیاسی مهم اعتراضات اعتراضات کارگری است که وزن و جایگاه مهمی به جنبش کارگری در تحولات سیاسی امروز جامعه داده است.
اعتراضات جاری کارگری در متن چنین تغییر و تحولاتی روی میدهد. از نمونه های برجسته اعتراضات کارگری در هفته گذشته و یا بهتر بگویم در ده روزی که پشت سر گذاشتیم عبارتند از بیش از یک هفته اعتراض و مبارزه کارگران پتروشیمی رازی و نقطه اوج آن در هشتمین روز این اعتراضات و موفقیتشان برای بازگرداندن ١٠ همکار ممنوع الورود خود به کارخانه، اعتراضات گسترده کارگران شهرداری های رشت، آبادان، خرمشهر و یاسوج و اعتراض به پاداش های میلیاردی در شهرداری، موفقیت کارگران چوب چوکا برای حفظ کارشان بعد از اعتراضاتی جانانه، موفقیت کارگران اخراجی شهرداری یاسوج و بازگشت آنان به سرکار و تداوم کارزار علیه امنیتی کردن مبارزات کارگران، معلمان و مردم معترض است. بر این سر تیترهای مهم نگاهی از نزدیکتر داشته باشیم.
در نتیجه اعتراض کارگران، “کارگران ممنوع الورود” وارد رازی شدند
روز ٨ شهریور در هشتمین روز اعتراضات کارگران پتروشیمی رازی، کارفرما ده کارگر کارخانه را ممنوع الورود اعلام داشت. در اعتراض به این موضوع کارگران در مقابل درب مجتمع رازی جمع شدند و اعلام کردند که تا ده همکار ممنوع الورودشان، اجازه ورود پیدا نکنند، آنها نیزوارد مجتمع نخواهند شد. زیر فشار این اعتراضات عصر روز ٨ شهریور با فرمان مدیریت ده کارگر ممنوع الورود، وارد مجتمع شدند و بدنبال آنها ٣٠٠ کارگری که مقابل درب تجمع کرده بودند، مسرور از موفقیت خود وارد کارخانه شدند. اما کارگران که خواسته ای داشتند و بخاطرش دست به اعتراض زده بودند، به اعتراضشان ادامه داده و در نهم شهریور با نشستن در مقابل دفترهای کارشان دست به اعتصاب زدند. این اعتراضات بخاطر عدم اجرای طرح طبقه بندی مشاغل و سطح نازل دستمزدها به پا شده بود.
اعتراضات گسترده کارگران شهرداری های رشت، آبادان، خرمشهر و یاسوج
دراین هفته کارگران شهرداری های رشت، آبادان، خرمشهر و یاسوج در اعتراض بودند. اعتراض آنان به تعویق پرداخت دستمزدها و عدم ایمنی شغلی شان است. چرا که کار در شهرداری ها به پیمانکاران سپرده شده است و کارگران بین شهرداری و پیمانکاران دزد و مفتخور پاسکاری شده و حق و حقوقشان زیر پا گذاشته میشود. در رشت در روز ٦ شهریور کارگران خدماتی شهرداری شهر رشت، در اعتراض به تعویق پرداخت سه ماه دستمزد و عدم پرداخت حق بیمه شان دست از کار کشیده و در یکی از میادین اصلی شهرتجمع و به نشانه اعتراض مسیر «سبزه میدان» تا «میدان شهرداری» و «مسیر میدان صیقلان» را راهپیمایی کردند. در کلیپی از اعتراضات کارگران شهرداری رشت، کارگران از وضعیت نابسامان زندگی و بیحقوقی و محرومیتشان میگویند. از فقر و بی تامینی مردم میگویند و صدای اعتراضشان را به حقوق های نجومی مقامات دولتی و پاداش های میلیاردی و دزدی های کلان در شهرداری بلند میکنند. حرفهای آنان حرفهای تمام کارگران و مردم به جان آمده از فقر و گرسنگی است. کارگران ایستاده اند و حق و حقوقشان را میخواهند. نظیر همین اتفاقات در آبادان و خرمشهر روی داد. در یاسوج نیز در روز ٦ شهریور، در ادامه اعتراضات کارگران شهرداری ٤٣ کارگر خدماتی شهرداری که هفته قبلش توسط پیمانکار اخراج شده بودند، به سرکار بازگشتند. این کارگران در جریان سفر روحانی در بویر احمد نیز، حضور او را به صحنه اعتراض خود تبدیل کرده بودند. این اخبار فضایی فراتر از اعتراضات هر روزه کارگری علیه تعویق پرداخت دستمزدها و دیگر تعرضات به زندگی و معیشتشان است. بذل و بخشش ۲۲۰۰ میلیاردی شهرداری تهران به نورچشمیها از جمله مصطفی آجرلو، حجت السلام شهاب مرادی و الهه راستگو در شهرداری به خشم کارگران شهرداری شدت داده است.
رو شدن هر روز بیشتر اقلامی از دزدی های باندهای مختلف حکومتی در دل تشدید نزاعهایشان موجب تکانی جدی در درون حکومت و در فضای ملتهب جامعه شده است. این فرصتی است برای کارگران، معلمان و مردم معترض که صدای اعتراض خود را به این دزدی ها و به اینهمه توحش و بربریت بلند کنند. فرصت مناسبتی است برای گرد آمدن حول خواستهایی سراسری چون افزایش فوری دستمزدها در گام اول سه میلیون و پانصد هزار، تحصیل و درمان رایگان برای همه، بیمه بیکاری برای همه بیکاران و حق داشتن یک زندگی انسانی است. جنبش برای این خواستها دارد شکل میگیرد و در جریان است. وسیعا به آن بپیوندیم و با ابتکارات مختلف تقویتش کنیم.
تجمعات اعتراضی کارگران بندر ماهشهر و سیمان دهلران همراه با خانواده هایشان
روز دوم شهریور٧٠٠ کارگر قرارداد موقت بندر ماهشهر و خانواده هایشان در مقابل فرمانداری شهر تجمع کرده و به دستمزدهای پایین خود اعتراض نمودند. کارگران خواستار همان دستمزدی هستند که به کارگران رسمی داده میشود. کارگران قرارداد موقت پتروشیمی ها همچنین خواهان ساماندهی حقوق و مزایای نیروهای قراردادموقت هستند تا جلو اجحافات مختلف مدیران در مناطق ویژه اقتصادی گرفته شود. زیر فشار این حرکت اعتراضی معاون فرماندار ماهشهر ناگزیر به حضور در جمع کارگران و دادن وعده رسیدگی به خواستهای کارگران شد. خواست دستمزد همسان برای کارگران قرارداری و رسمی خواست همه کارگران در صنعت نفت و صنایع وابسته به آن و پتروشیمی ها است. در همین رابطه در هفته گذشته کارگران نفت و گاز گچساران طی نامه ای سرگشاده به حسن روحانی اعتراض خود را به عدم تبدیل وضعیتشان و سطح نازل حقوقهای خود اعلام داشتند.
همچنین روز یکشنبه ۳۱ مرداد کارگران اخراجی سیمان دهلران در استان ایلام به همراه خانواده هایشان در دروازه ورودی شهر دست به تجمع اعتراضی زدند و خواهان دریافت طلب ها و حفظ شغل خود بصورت دائمی شدند. حضور خانواده های کارگری در تجمعات اعتراضی کارگری، ابعاد اجتماعی تری به این مبارزات داده و کارگران از قدرت بسیج بیشتری برای جلب حمایت مردم برخوردار میشوند و این خود یک اتفاق مهم در مبارزات گسترده کارگری است. حضور خانواده های کارگری در تجمعات اعتراضی هرروز ابعاد وسیعتری پیدا کرده و به یک سنت تثبیت شده تبدیل شده است. این یک پیشروی مهم در اعتراضات کارگری است.
در ادامه کمپین علیه امنیتی کردن مبارزات کارگران، معلمان و مردم معترض
یک کمپین اعتراضی مهم که جعفر عظیم زاده و اسماعیل عبدی در آستانه اول مه امسال آنرا اعلام داشتند، اعتراضی علیه امنیتی کردن مبارزات کارگران، معلمان و مردم معترض است. خواست مشخص این کمپین باطل شدن پرونده های تشکیل شده بر اساس اتهاماتی چون “اقدام علیه نظم و امنیت ملی” است. در این هفته بهنام ابراهیم زاده از رهبران شناخته شده کارگری که از حامیان این کارزار است، بعد از پایان مرخصی اش به زندان رجایی شهر بازگردانده شد. او فعال کارگری و دفاع از حقوق کودک است که با انگ های امنیتی از سال ٨٩ در زندان است و علیرغم سپری شدن ٥ سال حکمش، در پرونده ای جدید با احکامی چون اخلال در نظم و امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام به هفت سال و ده ماه حبس دیگر محکوم شده است. بهنام به این حکم اعتراض داشته و خواستار لغو آن و بسته شدن پرونده اش است. بهنام ابراهیم زاده باید فورا آزاد شود.
همچنین در این هفته محمد علی جداری فروغی وکیل دادگستری از برگزاری جلسه رسیدگی به اتهامات جعفر عظیم زاده و شاپور احسانی راد دو تن از رهبران شناخته شده کارگری و از هماهنگ کنندگان طومار ٤٠ هزار کارگر با خواست افزایش دستمزدها در٨ شهریور در شعبه ۱۰۱ دادگاه کیفری ۲ شهرستان ساوه خبر داد. محاکمه جعفر عظیم زاده و شاپور احسانی راد باید وسیعا محکوم و پرونده های امنیتی تشکیل شده برای آنها فورا باطل شود.
خبر دیگر اینکه مظفر صالح نیا و هاشم رستمی دو تن از فعالین شناخته شده کارگری در سنندج در هفتم شهریور مجددا به دادگاه احضار شدند. در این دادگاه مظفر صالح نیا دفاعیات خود را نسبت به اتهامات همیشگی وارده مبنی برتشکیل اتحادیه آزادکارگران ایران و مجوز فعالیت آن ونحوه ارتباط اش در این تشکل کارگری، ارائه نمود. به فاصله نیمساعت بعد هاشم رستمی در همین شعبه حاضر و درمورد فعالیت های کارگری تحت پرسش قرارگرفت. ادامه این دادگاه به ١٧ مهرماه موکول شد. اتحادیه آزاد کارگران ایران طی اطلاعیه ای احضار آنان را محکوم کرده و مینویسد: “اتحادیه آزاد کارگران ایران ضمن تاکید بر حقانیت مسلم موجودیت وفعالیتهای خود در دفاع از مطالبات حق طلبانه کارگران، برای حذف این اتهامات پوچ و بی اساس از پرونده های این فعالین با جدیت مبارزه خواهدکرد. عضویت در هر تشکلی و هر نوع فعالیتی در راستای دفاع از حقوق انسانی حق همه افراد جامعه است.” در این اطلاعیه بر تلاش برای گسترده تر و قدرتمند تر کردن جنبش حذف اتهامات امنیتی علیه فعالین تاکید شده است.