جدید ترین

یک اول مه سراسری و پر جنب وجوش در ایران

زنده باد روز جهانی کارگر

اول ماه مه امسال سراسری و باشکوه برگزار شد. به مناسبت گرامیداشت این روز در شهرها و مناطق متعددی کارگران تجمع کردند و در شهرهایی چون اهواز و شوش با راهپیمایی کارگران شعارهای اعتراضی آنان در سطح شهر طنین انداز شد. تجمعات و مراسم اول مه امسال توسط بازنشستگان و بخشهای مختلف کارگران و معلمان برگزار شد و برگ دیگری از ابراز وجود طبقه کارگر را ثبت نمود. فراخوان اولیه آن در روزهای قبل از سوی بازنشستگان داده شده بود و با استقبال وسیع بخش های مختلف کارگری روبرو گردید. در تهران تجمع مقابل وزارت کار صورت گرفت و در شهرستانها مقابل ادارات تامین اجتماعی کارگران و بازنشستگان و بخشهای دیگری از مردم تجمع کردند. تاکنون گزارشاتی از تجمعات اول مه تهران، کرج، قزوین، ساری، اهواز، مشهد، شوش، رشت، کرمانشاه، تبریز، سنندج، خرم آباد، مریوان، سنندج، نیشابور، اراک، منتشر شده و بدستمان رسیده است.

در تهران اول مه به صحنه کشاکش کارگران با نیروهای حکومت تبدیل شد. قبل از شروع تجمع محدوده خیابان آزادی مقابل وزارت کار بطور کامل با هجوم نیروهای امنیتی قرق شده بود. حضور جمیعت بزرگی از کارگران، بازنشستگان، معلمان و دیگر فعالین در حول و حوش وزارت کار، و نزدیک شدن آنها به محل اعلام شده، موجب ترس و وحشت و دستپاچگی نیروهای امنیتی شده بود. نیروی انتظامی تلاش کردند که تجمع کنندگان را متفرق کنند و حتی اجازه جمع شدن چند نفر در محل را نمیدادند. لباس شخصی‌ها برای جلوگیری از تجمع هر کسی را که به او مشکوک میشدند ‌سریعاً دستگیر کرده و سوار بر ماشین‌های پلیس می‌کردند. بنا بر برخی گزارشات در این روز نزدیک به ۳۰ نفر در محدوده وزارت کار دستگیر شده‌اند. اما جمعیت با عزم برپایی تجمع در روی پل عابر پیاده و اطراف آن باقی مانده و با شعار دادن اول مه را گرامی داشتند.

همزمان با تجمع کارگران مقابل وزارت کار، خانه کارگری های حکومت در محل درب پشتی وزارت کار در خیابان بهبودی تحت محافظت نیروهای امنیتی حکومت مراسم اسلامی خود را داشتند و نگرانی شان از رفتن تجمع کنندگان مقابل وزارت کاربه آنجا و بر هم زدن بساط شان بود. درگردهمایی آنها جمعیتی محدود حدود ۵۰ نفر از خودیهایشان حضور داشتند و با نوحه خوانی و تلاوت قرآن و سرود جمهوری اسلامی از طریق بلندگوهای بزرگشان تلاش کردند فضای اول مه را مخدوش کنند. حسن صادقی از مزدوران شناخته شده خانه کارگر از سخنرانان این برنامه دولتی بود و محور سخنانش در تعریف و تمجید از مسئولین حکومتی بخصوص سالاری رئیس سازمان تأمین اجتماعی بود که مورد نفرت همه بازنشستگان و کارگران است.

-در شوش کارگران با راهپیمایی و شعار مرگ بر ستمگر، درود بر کارگر این روز را گرامی داشتند و در اهواز کارگران با شعار خیلی دروغ شنیدیم، اما حقوق ندیدیم صدای اعتراض خود را بلند کردند.در کرج گردهمایی اول مه مقابل تامین اجتماعی برپا شد و تجمع کنندگان با شعار “دولت غارتگران، دشمن کارگران” صدای اعتراض خود را به بساط چپاول و دزدی حاکم بلند کردند.

در کرمانشاه جمعیتی از کارگران مقابل تامین اجتماعی تجمع داشتند و یکی از سخنرانان با اعلام اینکه تجمع حق قانونی ماست، همچنان که ما نان میخوریم، و تجمع کنندگان با فریاد شعارهای اعتراضی خود این روز را گرامی داشتند.

در تبریز تجمع کنندگان با شعار دادن و کف زدن صحنه باشکوهی را آفریدند و اول مه را برگزار کردند.

در کرمانشاه نیز مقابل تامین اجتماعی تجمع بود و سخنرانی ها اساسا در اعتراض به فقر و فلاکت حاکم بر جامعه و تبعیض ها و نابرابری ها بود.

در مشهد شعار “کارگر اتحاد، اتحاد” بر فضای خیابان مقابل تامین اجتماعی طنین انداخته بود.

در سنندج تعداد زیادی از کارگران و مردم در ساعت ۱۱ این روز در چهارراه عباس آباد این شهر تجمع کردند. لباس شخصی ها در محل بسیار بودند. در این روز همچنین جمعی از کارگران شهرک صنعتی شماره ۲ سنندج طی مراسمی روز جهانی کارگر را گرامی داشتند. در روز قبل از روز جهانی کارگر مراسم دیگری در این شهر و شهرهای دیگری چون سقز، کامیاران، بانه و مریوان مراسم برپا شد و کارگران به استقبال روز جهانی کارگر رفتند و سخنرانی کردند و قطعنامه خود را قرائت کردند. در بانه برگزار کنندگان مراسم جمعی از زنان بودند. در مریوان مراسم روز کارگر توسط کارگران و سندیکای کارگران فصلی و ساختمانی شهرستان مریوان و سروآباد برگزار شد. بنا بر گزارشها در مراسم سنندج شیث امانی از فعالین اتحادیه آزاد کارگران ایران و هوشنگ کریمی یکی دیگر از فعالین کارگری بازداشت شدند.

علاوه بر اجتماعات در کف خیابان در اول مه امسال ما شاهد گرامیداشت این روز در مراکز کارگری و بطور مشخص در نیشکر هفت تپه و فولاد اهواز بودیم. کارگران این مراکز علاوه بر انتشار بیانیه هایی به مناسبت روز جهانی کارگر در درون کارخانه نیز اول مه را گرامی داشتند. در نیشکر هفت تپه این سنگر مهم جنبش کارگری در این روز بنر بزرگ گرامیداشت اول مه در محل مشهور سنگر برافراشته شد و ابراهیم عباسی ازسخنرانان این مراسم بود. ابراهیم عباسی در سخنانش به تاریخ پیدایش اول ماه مه در سال ۱۸۸۶ میلادی اشاره کرد و گفت نتیجه مبارزات آنهاست که امروز ما نتیجه اش را میبینیم و شاید یک قرن دیگر به پاس مبارزه متحد هفت تپه روزی به نام نیشکر هفت تپه ثبت شود. او همچنین به بردوام بودن مطالبات کارگران نیشکر هفت تپه از جمله کوتاه شدن دست چپاولگران از این شرکت، بازگرداندن کارگران اخراجی به کار، پایان دادن به امنیتی کردن و دیگر خواستهای کارگران تاکید کرد. در آخر او گفت: “آقای رئیسی میگوید که چتر عدالت را روی سر تمام ایرانیان میگسترانم. اما متاسفانه چتر فساد گسترانده شده. هیچ برخورد قاطعی با مقسدین هفت تپه تا کنون از طرف قوه قضاییه نشده و فقط مماشات و مسامحه از آقای رئیسی دیده ایم و دلیلش اینست که آقایان ریشه دوانده اند در تمام قوا و در تمام نظام جمهوری اسلامی ریشه دوانده اند و هرجا که می بینید نفر دارند”. این چنین است که در این روز نیز نیشکر هفت تپه صدای اعتراض کل جامعه علیه دزدی ها و چپاول ها بود و باز هم درخشید.

در فولاد اهواز کارگران از همان آغاز صبح با پخش شیرینی در بخش های مختلف شرکت روز جهانی کارگر را گرامی داشتند و از قبل نیز با بیانیه ای کوبنده این روز همبستگی جهانی کارگران را گرامی داشتند.

اول ماه مه امسال ویژه بود و رنگ و روی اوضاع پر تلاطم جامعه و جنبش کارگری را داشت. ابعادی توده ای و اجتماعی داشت. از خانواده های جانباختگان و دادخواه تا کارگر و معلم و بازنشسته و دانشجو این روز را گرامی داشتند و پیام دادند. از روزهای قبل به این مناسبت چندتن از مادران دادخواه به این مناسبت پیام جمعی دادند. کانون نویسندگان بیانیه داد. از درون زندان سجاد شکری پیام داد و روز جهانی کارگر را شادباش گفت. دختر شاپور احسانی راد فعال کارگری زندانی به مناسبت این روز پیام داد و روز جهانی کارگر را به پدرش شادباش گفت و فعالین کارگری و اجتماعی همچون پروین محمدی نایب رئییس هیات مدیره اتحادیه آزاد، محبوبه فرحزادی معلم بازنشسته، پروین نخستین فعال دفاع از حق هویت و فعال دفاع از حقوق زن، علی نجاتی از فعالین شناخته شده کارگری، احمد امینی نماینده سابق کارگران فولاد زاگرس قروه و محمود صالحی از چهره های شناخته شده کارگری از جمله پیام دهندگان این روز بودند.

در اول ماه مه امسال نیز کارگران با قطعنامه هایشان به استقبال این روز رفتند و قطعنامه ای با امضای ۱۵ تشکل و قطعنامه دیگری با امضای ۱۳ تشکل کارگران و معلمان و بازنشتسگان را منتشر نمودند و کیفرخواست خود را علیه کل بساط سرمایه داری حاکم و دزدان حکومتی اعلام کردند. امضا کنندگان این قطنعامه ها تشکلها و گروههای کارگری، بازنشستگان، معلمان، دانشجویان، مدافعین حقوق زن، حقوق کارگر، کارگران غیر رسمی نفت و فولاد اهواز بودند. قطعنامه هایی که یک محور مهم آنها اعتراض به زندگی زیر خط فقر و تاکید بر افزایش حقوقها به بالای دوازده میلیون و برچیده شدن حقوقهای نجومی بود. همینطور بر آزادی تمامی زندانیان سیاسی و آزادی های سیاسی و پایه ای چون حق تشکل، حق تجمع و حق تحزب، برابری زن و مرد و لغو قوانین ضد زن، حقوق کوک و ممنوعیت کار کودکان، بیمه های پایه ای اجتماعی چون درمان رایگان و تحصیل رایگان و واکسیناسیون رایگان و همگانی و جمع شدن بساط پیمانکاران و لغو قوانین ویزه اقتصادی تاکید داشت. بعلاوه تشکلها و گروههای مبارزاتی مختلف بر اساس مطالباتی از همین دست قطعنامه ها و بیانیه های خود را داشتند. نیشکر هفت تپه و فولاد اهواز، و کارگران غیر رسمی نفت نیز از قبل بیانیه های خود را منتشر کرده بودند.

اول مه امسال در مقایسه با چند دهه گذشته از نظر گستردگی و شرکت بخشهای مختلف کارگران و بازنشستگان و معلمان و زنان و دانشجویان بی سابقه بود و صفحه درخشانی از اتحاد و عزم طبقاتی کارگران را به نمایش گذاشت.

زنده باد اول مه روز جهانی کارگر

پیش بسوی اعتصابات سراسری

پیش بسوی ایجاد شوراها

حزب کمونیست کارگری ایران

۱ مه ۲۰۲۱ ، ۱۱ اردیبهشت ۱۴۰۰

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *