مروری کوتاه به مهمترین اعتراضات توده ای و کارگری در سال ٢٠١٦
سال ٢٠١٦ سال جنگ و خشونت دولتی بود. سال جنگ های نیابتی دولتها و قدرت های امپریالیستی در راس آنها امریکا و روسیه، بود. سال ٢٠١٦ سال مانور باندهای اسلام سیاسی بود. تروریسم، بمب گذاری و کشتن انسانها توسط باندهای اسلامی روزهای سیاه و خونینی را به نمایش گذاشتند.
سال ٢٠١٦ سال موج آوارگی میلیونی مردم بود. بیش از نیم میلیارد(٦٠٠میلیون آواره) سیمای دهشتناک و نابرابری را عمیق تر کرد. جانباختن نزدیک به ٤هزار نفر در آبهای دریای مدیترانه گوشه ای دیگر از تراژدی انسانی در سال ٢٠١٦ است.
اما، سال ٢٠١٦ سال تحرک جنبش های اصلی جامعه بود. سال وسیعترین اعترض و نارضایتی به نابرابری اقتصادی و سال بی اعتمادی به دولتها و نظام های سیاسی و سرمایه داران بود.
سال ٢٠١٦ در فرانسه مردم زیر حملات تروریستی اسلام سیاسی سال سیاه و خونینی را تجربه کردند. و در سال ٢٠١٦ فرانسه شاهد بزرگترین و رادیکالترین اعتراضات کارگری بود. اعتراضات کاران در فرانسه علیه اصلاحیه قانون کار یکی از بزرگترین اعتراضات در چند دهه گذشته بود. مخالفان قانون کار در فرانسه از شهرهای مختلف به پاریس آمده و بزرگترین تظاهرات سه ماه گذشته را شکل دادند. در ادامه مبارزات مخالفان اصلاح قانون کار فرانسه معترضان میخواهند رکورد تظاهرات ٣١مارس را بشکنند. در آن زمان، تعداد تظاهرکنندگان به گفتۀ برگزار کنندگان یک میلیون و دویست هزار نفر برآورد شده بود. این در حالی است که در مناطق مختلف کشور علاوه بر اعتصاب، آکسیون های مبارزاتی هم راه افتاده اند. همچنین سندیکالیست ها با پخش تراکت فراخوان شرکت گسترده کارگران را اعلام می کنند. این تظاهرات گسترده بعد از هشت روز تظاهرات پراکنده، در سراسر فرانسه رخ میدهد. اعتراضات اخیر با اعتصاب های بیشتر مراکز حساس اقتصاد کشور، مانند پالایشگاه ها، راه آهن، مراکز سوخت زباله ها، مراکز تولید انرژی همراه بوده است. کارکنان پالایشگاهها فرانسه از روز جمعه، بیستم ماه مه در اعتراض به لایحۀ اصلاحات قانون کار دولت این کشور دست به اعتصاب زده اند. این اعتصاب منجر به تشکیل صف های طولانی در مقابل ایستگاههای پمپ بنزین شده است. اعتصاب کنندگان راههای منتهی به این پالایشگاهها را با سنگ و لاستیک های به اتش کشیده شده مسدود کرده اند. شش پالایشگاه از هشت پالایشگاه فرانسه به دلیل مشارکت کارکنان آن در این اعتصاب به حالت تعطیل یا نیمه تعطیل درآمدند. کنفدراسیون عمومی کار که یکی از اتحادیه های کارگری مهم فرانسه است، اعلام کرده است این اعتصاب ها تا زمان کنارگذاشتن این لایحه در مجلس ادامه خواهد یافت. یکی از اعضای اتحادیۀ کارگری می گوید: “ما امیدواریم که رفقای دیگر نیز در این اعتصاب به ما بپیوندند. ما برای ایجاد آشوب در اینجا جمع نشده ایم بلکه حقوق بگیران عصبانی و شهروندان سرخورده از این دولت هستیم. حالا دیگر وظیفه دولت است که تصمیمات درست را بگیرد.” مجلس سنای فرانسه روز سه شنبه ٢٨ ژوئن لایحه اصلاحات قانون کار این کشور را با ١٨٥ رای موافق در مقابل ١٥٦ رای مخالف تصویب کرد. نشست سنا درحالی برگزار شد که هزاران معترض به این لایحه، بار دیگر به خیابانهای پاریس آمدند. اتحادیه کارگری «س ژت» فرانسه شمار معترضان را ٢٠٠ هزار نفر و مقامات این کشور ٦٤ هزار نفر اعلام کرده اند. فیلیپ مارتینز، دبیرکل اتحادیه «س ژ ت» می گوید: “ما از همان چهار ماه گذشته اطمینان داشتیم که این ما نیستیم که در موقعیت ضعف قرار داریم. من یک بار دیگر تکرار می کنم ما در همه سطوح از حمایت اکثریت برخورداریم و اکنون به دولت بستگی دارد که مسئولیتش را بپذیرد. ما بارها گفته ایم که به مردم گوش دهید و اکنون دولت و رئیس جمهوری فرانسه این فرصت را دارند که این کار را انجام دهند.”
در ادامه اعتراضات به اصلاحات در قانون کار فرانسه ده ها هزار تن روز پنجشنبه٢٣ ژوئن در پاریس در تظاهراتی از پیش تعیین شده شرکت کردند. این راهپیمایی تحت تدابیر شدید امنیتی برگزار شد و گفته می شود در جریان آن نزدیک به یکصد تن بازداشت شدند.
تظاهرات روز سه شنبه٥ آوریل دانشجویان و دانش آموزان فرانسوی در پاریس علیه لایحۀ جدید اصلاح قانون کار دولت به زدوخورد با پلیس کشیده شد. دولت سوسیالیست فرانسه برغم تعدیل و عقب نشینی هایی چند در اصلاحات مورد نظر خود در قانون کار، به اجرایی شدن آن مصمم است و کمیته ای در پارلمان فرانسه بررسی قانون کار را آغاز می کند. اتحادیه های کارگری و معترضان، اصلاحات را به سود شرکتها و کارفرمایان و به زیان کارمندان و کارگران می دانند. یکی از جوانان معترض در پاریس می گوید: “بخاطر باورهایمان اینجا هستیم، نیامده ایم تا بشکنیم و ماموران پلیس را کتک بزنیم. آمده ایم تا صدایمان را به گوش آنهایی که می خواهیم برسانیم و اینجا خواهیم ماند. ” جوان دیگری می گوید: “هنوز دبیرستانی هستم و چند سالی را برای وارد شدن به بازار کار در پیش رو دارم. اما امروز باید بدنبال ایجاد تغییر برویم و منتظر فردا نمانیم چرا که ما نسل فردا هستیم. ” تا امروز پنج تظاهرات عمده علیه لایحه اصلاح قانون کار در شهرهای مختلف فرانسه برگزار شده است.
اعلام اعتصاب گسترده کارگران نیروگاه های هسته ای در ادامه اعتصاب ها در فرانسه در اعتراض به اصلاحات قانون کار، “ث ژ ت” بزرگترین اتحادیه کارگران این کشوراعلام کرد که ١٩نیروگاه هسته ای، پنجشنبه ٢٦ مه دست به اعتصاب سراسری خواهند زد. حدود ٧٥ درصد برق فرانسه از نیروگاه های اتمی تامین می شود. کارکنان کارخانه “نوژان سورسن” در نزدیکی پاریس از چهارشنبه شب اعتصاب ٢٤ ساعته خود را آغاز کردند. ژان کلود، از اعضای “ث ژ ت” میگوید: “دیگر اعتراض خیابانی فایده ای ندارد. آنها به ما گوش نمی کنند. دیگر می خواهیم با ابزار سنگین تری اعتراض خود را به گوششان برسانیم. کمی دیگر مقاومت میکنیم و به دولت می فهمانیم که مقاومت چیست.”
یونان؛ کارگران و مزدبگیران برای رو در رویی های جدید علیه صندوق بین الملل پول و دولت یونان آماده میشوند. تجدید نظر در قرارداد میان وام دهندگان(دولت ها و بانکهای اروپایی) و دولت یونان نگرانی مردم یونان و بویژه کارکنان و کارگران را افزلیش داده است. آنها میگویند «ممکن است که در قرارداد میان وام دهندگان و دولت تجدید نظر شود و این احتمالا باعث ریاضت بیشتر خواهد شد. اتحادیه ها از کاهش دوباره دستمزدها و حقوق های بازنشستگی بیم دارند و در حال حاضر اعتراض شدید خود را نشان می دهند» معیارهای جدید برای برنامه ریاضت اقتصادی در بودجه سال آینده یونان شامل کم کردن دستمزدها، افزایش مالیات و اعمال موارد جدید مالیاتی مانند مالیات خودرو، انرژی، دخانیات، تلویزیون و حتی بعضی مواد غذایی می شود. در همین رابطه در ٨ دسامبر ٢٠١٦ کارمندان و کارگران بخش های دولتی و خصوصی یونان دست به اعتصاب سراسری زدند. کارکنان حمل و نقل، کشتیرانی و کارمندان یونانی در اعتراض به تدابیر ریاضتی جدید که از سوی وام دهندگان اروپایی و صندوق بین المللی پول از دولت این کشور خواسته شده است دست به اعتصاب بیست چهار ساعته زدند.
اتحادیه های کارگری یونان، معیارهای سیاست جدید ریاضت اقتصادی که قرار است تا قبل از پایان سال ٢٠١٦ در پارلمان این کشور تصویب شود را تحمیلی، سرکوبگرانه و عامل فقر و بحران اقتصادی می دانند.
یکی از شرکت کنندگان در این اعتصاب می گوید: “همه خانواده ها افسرده شده اند. مشکلات زیادی نه فقط در حوزه اقتصاد بلکه در حوزه اجتماعی نیز وجود دارد ”
یکی دیگر از اعتصاب کنندگان می گوید: “حقوق بازنشستگی ما حداقل ٤٠درصد کم شده است. مردم پولی ندارند که بخواهند مالیات بیشتر بدهند. مردم سخت کار کرده اند و درآمد خود را برای نیازهای تامین اجتماعی ای خرج کرده اند که قبلا از حقوق آنها کم شده بود ”
هزاران تن از بازنشستگان در یونان راهپیمایی کردند. این تظاهرکنندگان که از تصمیم اخیر دولت به اعمال طرح هایی در مورد وضعیت بازنشستگان خشمگین بودند، روز سه شنبه ١٩ ژانویه اعتراض خود را در خیابان های آتن به نمایش گذاشتند. یک شهروند بازنشسته یونانی می گوید: “ما باید این طرح اصلاح بازنشستگی را متوقف کنیم زیرا در نهایت می خواهند ما را بدون حقوق بازنشستگی و درمان رها کنند. با هر بسته کمک مالی که می رسد، اینها یک چیزی را کم می کنند.” دیگری می گوید: “هدف آنها حذف تأمین اجتماعی است، می خواهند تأمین اجتماعی دیگر نباشد.” دولت یونان مشغول بررسی طرحی برای افزایش پرداخت حق بیمه از سوی کارکنان و کاهش حقوق بازنشستگی است.
کره جنوبی، مردم خواهان استعفای رئیس جمهور این کشور هستند. ماجرای سوء استفاده مالی و سیاسی چوی سون سیل، دوست صمیمی رئیس جمهور که میلیونها دلار از شرکتها کمک مالی دریافت کرده است، کره جنوبی را با بحرانی بی سابقه روبرو کرده است. مقامات قضایی در کره جنوبی هفته گذشته اعلام کردند که به نظر آنها پارک گون هه، رئیس جمهوری کرهجنوبی، خود نیز در پرونده فساد مربوط به چوی سون سیل، یکی از دوستان بسیار نزدیکش، در سوءاستفاده از فرصت و امکانات دولتی دخیل بوده است. دهها هزار نفر از مردم کره جنوبی نوزدهم نوامبر، در تظاهراتی در سئول پایتخت و همچنین دیگر شهرهای این کشور، خواستار برکناری پارک گون-هه از مقام ریاست جمهوری کرده جنوبی شدند. این برای چهارمین بار طی هفتههای اخیر است که چنین تظاهراتی در سراسر کره جنوبی برگزار میشود. تظاهرات هفتههای اخیر علیه رئیس جمهوری کره جنوبی، مهمترین تظاهرات اعتراضی از ده ١٩٨٠ تاکنون در این کشور ارزیابی شده است. تظاهرات اعتراضی در کره جنوبی در ماه های اکتبر ببعد با شرکت بیش از یک میلیون از مردم ناراضی شروع شد. برگزارکنندگان این تجمعها میگویند در سئول حدود یک میلیون و ٥٠٠ هزار نفر به خیابانها آمدهاند و در دیگر نقاط کرهجنوبی هم حدود ٤٠٠ هزار معترض در تجمعهای مختلف حاضر شدهاند.
سال ٢٠١٦ در ترکیه سال متفاوتی بود. سال کودتای نافرجام، و سال تحرک سرکوبگرانه و فاشیستی دولت اسلامی اردوغان بود. حملات نظامی به شهرهای کردستان ترکیه توسط ارتش و جنگ های خیابلنی توسط ارتش و نیروهای ویژه دولت مرکزی در طول سال ٢٠١٦ درجریان بود. در سال ٢٠١٦ در ترکیه هزاران نفر بزندان افتادند و ده ها روزنامه نگار و نویسنده دستگیر شدند. در سال ٢٠١٦ دولت اسلامی اردوغان با اقدامات امنیتی و نظامی کردن شهرها تنها اپوزیسیون مخالف در “پارلمان” را عملا منحل و صدها نفر از اعضای «حزب دمکراتیک خلق» را دستگیر و رهبر ان این حزب از جمله صلاح الدین دمیرتاش را زندانی کرد. مردم ترکیه سال ٢٠١٦ را با دادن هزینه های گزاف انسانی پشت سر نهادند. با وجود خونین بودن هژمونی دولت اسلامی اردوغان اما در ترکیه نارضایتی توده ای مردم برگزار میشد. در ماه نوامبر هزاران زن در استانبول و چند شهر دیگر ترکیه با در دست گرفتن پلاکارد و پارچهنویسیهایی که روی آنها نوشته شده بود “من ساکت نمیمانم” به خیابانها آمدند. هزاران زن در خیابانها شعار میدادنئ؛ « “ما سکوت نمی کنیم. ما اطاعت نمیکنیم. این لایحه را فورا برچینید.” این اصلاحیه جدید به مردانی که با دختربچهها رابطه جنسی برقرار میکنند به عنوان متجاوز برخورد نمیکند اگر آنها با قربانی ازدواج کنند.
در تظاهراتی که به مناسبت روز جهانی منع خشونت علیه زنان در استانبول برگزار شد هزاران نفر مخالفت خود را با خشونت علیه زنان به نمایش گذاشتند. این شهر پیشتر شاهد تظاهراتی گستردهای بود که حکومت را ناچار به عقبنشینی کردند. به گزارش خبرگزاری فرانسه در تظاهرات استانبول در روز جهانی منع خشونت علیه زنان (٢٥ نوامبر ) بیش از ٢ هزار نفر با شعارهایی نظیر “ما مقاومت میکنیم” و “با مقاومت پیروز میشویم” شرکت کردند. شرکتکنندگان مشاهدات خود را در شبکه اجتماعی توئیتر با استفاده از هشتگ “تحت هر شرایطی مقاومت میکنیم” است به اشتراک گذاشتند.
زنان ترکیه پیشتر علیه یک طرح قانونی بهپا خاسته بودند که که از سوی حزب حاکم “عدالت و توسعه” ارائه شده بود و باعث لغو مجازات برخی متجاوزان به دختران میشد. تظاهرات گسترده مخالفان این طرح باعث شد که حکومت عقبنشینی و این طرح را دوباره بررسی کند.
آلمان – چهارمین اعتصاب بزرگ و قدرتمند کارکنان شرکت هواپیمایی لوفتهانزا در سال ٢٠١٦. در روزهای ٢٩ و ٣٠ نوامبر حدود بدلیل اعتصاب قدرتمند کارکنان لوفت هانزا،٢٧٥٥ پرواز لوفت هانزا لغو و بیش از ٣٤٥هزار مسافر سرگردان شدند. خواست اعتصاب کنندگان شرکت هواپیمایی لوفتهانزا افزایش ٢٠درصدی دستمزدها بود. شرکت لوفت هانزا حاضر شده است در دو مرحله به افزایش ٤/٤ درصدی حقوق خلبانان اقدام کند اما خلبانان تاکنون با این پیشنهاد موافقت نکرده اند.
آمریکا – تظاهرات برای افزایش حداقل دستمزد. هزاران نفر در سراسر آمریکا روز سه شنبه ٢٩ نوامبر برای درخواست افزایش حداقل دستمزد به ساعتی ١٥ دلار تظاهرات کردند. کارکنان رستوران ها، پیمانکاران فرودگاه ها و رانندگان تاکسی صبح روز سه شنبه در تجمعی موسوم به جنبش “مبارزه برای ١٥ دلار ” در نزدیکی خیابان وال استریت تجمع کردند. تجمعات دیگری نیز در شیکاگو، لس آنجلس، فورت لودردال و فلوریدا برگزارشد که کارکنان بخش های زیادی مانند بخش بهداشت و سلامت و خدمات منزل در این تجمعات حضور یافتند. در این تجمعات به ویژه کارکنان خدمات فرودگاه ها، کارکنان نظافت هواپیما و انبار داران فرودگاه های بزرگ این کشور مانند شیکاگو، لس آنجلس حضور داشتند.
انگلیس – تظاهرات گسترده دانشجویان علیه سیاستهای آموزشی و ریاضت اقتصادی دولت . هزاران دانشجو با برگزاری تظاهراتی گسترده در لندن به سیاستهای آموزشی و برنامههای سختگیرانه دولت اعتراض کردند. شرکتکنندگان دراین تظاهرات که از سوی دو اتحادیه بزرگ دانشجویی برنامهریزیشده بود، خواهان برقراری ‘نظام آموزشی رایگان، باکیفیت و قابلدسترس برای همگان در انگلیس شدند. تظاهرات کنندگان که شمار آنها بیش از ١٥ هزار نفر برآورد شده است، همچنین شعارهایی علیه سیاستهای ریاضتی دولت انگلیس، نژادپرستی و اسلام هراسی سر میدادند. دانشجویان در برابر پارلمان شعار می دادند: ” نه به شهریه، نه به ریاضت اقتصادی و نه به بدهی دانشجویان ” آنها همچنین پلاکاردهایی که بر روی برخی از آنها نوشته شده بود، ” آموزش رایگان برای همه “، ” نه به نژادپرستی، نه به ترامپ”، “ما به مهاجران خوشامد میگوییم”، “هزینههای جنگ را کاهش دهید، نه هزینههای رفاهی” در دست داشتند.
انگلیس – طومار ١٠٠ هزار نفری در اعتراض به هزینه تعمیرات کاخ ملکه . اقدام دولت انگلیس در موافقت با تامین هزینه بازسازی”باکینگهام”ازمحل هزینه های عمومی با مخالفت مردم روبرو شده بطوریکه تا صبح روزدوشنبه ٢١ نوامبر ١٠٠ هزار نفر با امضای طوماری به این موضوع اعتراض کرده اند. به گزارش دیلی تلگراف، ١٠٠ هزار نفر از مردم انگلیس با امضای طوماری خشم خود را از صرف ٣٦٩ میلیون پوند از مالیات مردم برای بازسازی کاخ باکینگهام، ابراز کردهاند. کاخ باکینگهام که در لندن واقع شده، محل زندگی الیزابت دوم، ملکه بریتانیا و خاندان سلطنتی است. معترضان به این اقدام معتقدند با توجه به حجم عظیم ثروت خاندان سلطنتی، آنها باید از پول خود، و نه بودجه عمومی، برای بازسازی کاخ هزینه کنند. این در حالی است که تنها دو روز از تصمیم “ترزا می” نخستوزیر بریتانیا، مبنی بر صدور مجوز برای استفاده خاندان سلطنتی از بودجه عمومی جهت بازسازی این کاخ میگذرد. بر اساس قوانین انگلیس، اکنون که این طورمار به ١٠٠ هزار امضا رسید، پارلمان انگلیس باید درباره آن تشکیل جلسه دهد.
معترضان معتقدند این پول میتواند صرف بهبود خدمات سلامت همگانی انگلیس شود و یا به خانوادههایی که تمکن مالی ندارند کمک شود.
در ٥ ژوئیه اعتصاب معلمان در اعتراض به کاهش بودجه های آموزشی و دستمزدها ، هزاران مدرسه را به تعطیلی کشاند . اعتراض به کاهش بودجه مدارس و روند منفی اثر کاهش بودجه ها بر آموزش، معلمان اعتصاب ٢٤ ساعته خود را از صبح روز سه شنبه ٥ ژوییه آغاز کردند.
دهها هزار پزشک شاغل در سازمان خدمات بهداشت ملی انگلیس روز سه شنبه٩ فوریه برای دومین بار طی یک ماه گذشته، دست به اعتصاب گسترده و فلج کننده ای به مدت ٢٤ ساعت زدند. پزشکان انگلیسی نسبت به طرح جدید دولت در خصوص قراردادهای کاری خود معترض هستند. براساس طرح جدید دولت، قرار است پزشکان مراکز خدمات بهداشت ملی این کشور در تمام ایام هفته فعال باشند، اما حقوق پرداختی به آنان در روزهای تعطیل و شب ها همانند روزهای عادی خواهد بود. به گفته معترضان، این امر سبب کاهش حقوق پزشکان در بیمارستان های عمومی خواهد شد. دولت محافظه کار انگلیس در حال حاضر به منظور کاهش کسری بودجه، به دنبال کاهش هزینه های عمومی رفاهی از جمله در بخش بهداشت است.
بلژیک – تظاهرات هزاران نفر در بروکسل علیه سیاستهای ریاضتی دولت هزاران نفر در بلژیک، در ٢٩ سپتامبر با برپایی تظاهراتی در بروکسل، اعتراض خود را به سیاستهای ریاضی دولت دست راستی این کشور ابراز کردند. یکی از تظاهرکنندگان درباره پیامدهای سیاستهای دولت گفت: “حال باید مردم بیشتر کار کنند، کمتر مزد بگیرند و ساعتهای کاری متغیری هم داشته باشند. ما مخالف این برنامه هستیم.” افزایش سن بازنشستگی از ٦٥ سال به ٦٧ سال و همچنین افزایش و متغیر کردن ساعت کار، از جمله برنامه های دولت شارل میشل، نخست وزیر بلژیک است. شهروند دیگری درباره مطالبه معترضان گفت: “خواسته امروز ما برقراری عدالت در پرداخت مالیات است. امروزه تنها کارگران هزینه جامعه را به دولت می پردازند. در مقابل کسانی که درآمدشان از طریق سرمایه گذاری و فعالیت در بخش املاک تامین می شود هزینه ای پرداخت نمی کنند. باید از کسانی پول گرفت که درآمد دارند” شاندور ژیروش، گزارشگر یورونیوز در بروکسل با اشاره به دلایل متفاوت این تظاهرات می گوید:”سیاستهای ریاضتی دولت بلژیک تنها عامل خشم تظاهرکنندگان نیست، انتشار خبرهایی درباره سرمایه گذاری مقامات اروپایی در بهشت های مالیاتی نیز موجب ناراحتی آنها شده است.”
بحرین – اعتصاب سه هزار کارگر بدلیل تعویق در دریافت دستمزد
به گزارش روزنامه بحرینی “مراه البحرین” حدود سه هزار کارگر آسیایی که مشغول کار در یکی از شرکت های خصوصی در بحرین هستند، روز یکشنبه ١٧ ژوییه به دلیل تاخیر در پرداخت حقوق سه ماه خود در خیابان الاستقلال در شهر عیسی اعتصاب کردند و خواستار پرداخت حقوق معوقه خود شدند. کارگران شرکت کننده در این اعتصاب گفتند که وضعیت پرداخت حقوق در شرکتی که مشغول به کار هستند، بد است. این شرکت حقوق آن ها را به مدت سه ماه پرداخت نکرده و همین امر باعث شده که آنها به لحاظ تامین معاش خود با مشکلات بسیاری روبه رو شوند. این افراد همچنین اعلام کردند که برای دریافت حقوق شان تلاش کردند با مسئولان شرکت تماس بگیرند اما موفق نشدند به همین خاطر در اعتراض به اوضاع بد کاری شان دست به اعتصاب زدند. احمد الحایکی مدیر اداره نظارت در وزارت کار بحرین گفت که اعتصاب این کارگران به دلیل به تاخیر افتادن حقوق سه ماه شان بوده و پس از صحبت با دو طرف شرکت و کارگران، وزارت توانسته مشکل آنها را حل کند. از صحت گفتههای این شخص از طرف کارگران هنوز گزارشی دریافت نشده است.
سریلانکا بیش از ٣ هزار فعال کارگری در سریلانکا در اعتراض به تحت فشار قرار دادن اتحادیه های کارگری و اذیت و آزار فعالان در مناطق آزاد تجاری این کشور دست به اعتراض زدند. اتحادیه های کارگری سریلانکا همچنین قرار است در تاریخ ٢٢ ژوئیه تجمع گسترده در مقابل دفتر مرکزی مناطق آزاد تجاری این کشور برگزار کنند. فعالان کارگری سریلانکا خواستار پایان دادن به فشار علیه اتحادیه های کارگری مناطق آزاد، به رسمیت شناختن حق چانه زنی و مذاکره برای کارگران و خاتمه دادن به بی قانونی های سرمایه داران در این مناطق شدند.
برزیل -افزایش اعتراضها در آستانه المپیک ریو. چهارشنبه شب،٦ ژوییه صدها نفر از کارگران در اعتراض به عدم پرداخت دستمزدها در ریودو ژانیرو اقدام به تظاهرات کردند که به خشونت و درگیری با نیروهای پلیس انجامید. دیزی اولیویرا، معلم یک مدرسه دولتی است که در اعتصاب است، می گوید: “دولت حقوق کارگران بازنشسته را نمی پردازد و پول آنها برای المپیک خرج می کند. می گذارند مردم در بیمارستانها جان خود را از دست بدهند و به جای آن درآمدهای عمومی، صرف المپیک شود”
برزیل – میلیونها نفر دست به تظاهرات ضدّ دولتی زدند. صدها هزار نفر از مردم برزیل در در تظاهراتی سراسری در شهرهای مختلف این کشور خواهانی استعفای دیلما روسف، رئیس جمهوری شدند. این خواسته در روزهای اخیر از زبان شماری از سیاستمداران حزب رقیب هم مطرح شده بود. بر اساس تخمین پلیس برزیل، بیش از سه میلیون نفر در ١٥٠ شهر این کشور در این تظاهرات سراسری به خیابانها آمدند. جنجالهای اخیر درباره اتهامات فساد مالی علیه لولا داسیلوا، رئیس جمهوری سابق برزیل که از متحدان خانم روسف محسوب می شود این بحران سیاسی را برای رئیس جمهوری کنونی پدید آورده است. اتهامات مطرح شده علیه آقای داسیلوا مربوط به تحقیقات درباره فساد گسترده در شرکت نفت دولتی پتروبراس است.
ایتالیا؛ روز جمعه ٢٠ مه، دانش آموزان و پرسنل بیش از ٨٦٠٠ موسسه آموزشی و مدرسه در سراسر ایتالیا در اعتراض به شرایط کاری خود دست به اعتصاب و تظاهرات زدند. طبق گزارش منتشره، در پی فراخوان اتحادیه های کارگری، دانش آموزان، محققان، معلمان و پرسنل مدارس در سراسر ایتالیا بار دیگر اقدام به برپایی تظاهرات و اعتصاب کردند. معترضین در این تظاهرات و اعتصاب، خواستار افزایش سطح حقوق و تمدید قراردادهای کاری خود شدند که به گفته اتحادیه های کارگری از سالها قبل به حال تعلیق درآمده است. کارگران حمل و نقل عمومی در پایتخت ایتالیا نیز در حمایت از این اعتراضات، همزمان دست به اعتصاب زدند.
ایتالیا! روز شنبه ٢٦ دیماه، هزاران تن از بی خانمان ها و مهاجران مقیم کشور ایتالیا در اعتراض به ادامه شرایط دشوار اقتصادی در شهر “رم” تظاهرات کردند. معترضان در این تظاهرات با بیان اینکه دولت به بهانه مبارزه با تروریسم و اتخاذ تدابیر امنیتی، توجهی به حقوق اساسی طبقه ضعیف جامعه و به ویژه فقیران در داشتن کار و مسکن ندارد، خواستار برخورداری از حق مسکن، کار و تامین اجتماعی شدند. براساس مرکز آمار ایتالیا، شمار افرادی که در ایتالیا از فقر مطلق رنج می برند به حدود ٦ میلیون نفر افزایش یافته است که بیش از ٥٠ هزار نفر از آنان بی خانمان هستند.
اندونزی – تظاهرات کارگران در اعتراض به سطح نازل دستمزد ها! بیش از ٣٠ هزار کارگر اندونزیایی در اعتراض به سطح نازل حقوق و افزایش قیمت ها و همچنین عدم امنیت شغلی خود در “جاکارتا” پایتخت این کشور تظاهرات کردند. کارگران اندوزیایی در بسیاری از شهرهای دیگر این کشور نیز تظاهرات مشابهی برگزار کردند. کارگران با تجمع در مقابل کاخ ریاست جمهوری در ” جاکارتا” خواستار افزایش حقوق و کاهش نرخ کالاها شدند. تظاهرکنندگان همچنین با اشاره به اخراج هزاران کارگر در شرکت های بزرگ الکترونیکی بین المللی، خواستار تامین امنیت شغلی شان هستند. اتحادیه های کارگری معتقدند، ١٠ هزار کارگر اندونزیایی با توجه به رکود اقتصادی کنونی و تعدیل نیروی انسانی، کار خود را از دست می دهند.
اندونزی – تظاهرات کارگران در اعتراض به سطح نازل دستمزد ها! بیش از ٣٠ هزار کارگر اندونزیایی در اعتراض به سطح نازل حقوق و افزایش قیمت ها و همچنین عدم امنیت شغلی خود در “جاکارتا” پایتخت این کشور تظاهرات کردند. کارگران اندوزیایی در بسیاری از شهرهای دیگر این کشور نیز تظاهرات مشابهی برگزار کردند. کارگران با تجمع در مقابل کاخ ریاست جمهوری در ” جاکارتا” خواستار افزایش حقوق و کاهش نرخ کالاها شدند. تظاهرکنندگان همچنین با اشاره به اخراج هزاران کارگر در شرکت های بزرگ الکترونیکی بین المللی، خواستار تامین امنیت شغلی شان هستند. اتحادیه های کارگری معتقدند، ١٠ هزار کارگر اندونزیایی با توجه به رکود اقتصادی کنونی و تعدیل نیروی انسانی، کار خود را از دست می دهند.
عراق – تظاهرات در بغداد علیه کمبود خدمات رفاهی و فساد مالی! مردم بغداد پایتخت عراق در اعتراض به کمبود خدمات رفاهی و فساد مالی در دولت، دست به تظاهرات زدند. معترضان در چهارراه “الدرویش” واقع در شرق بغداد تجمع کرده و این چهار راه را مسدود کردند. تظاهرکنندگان با سردادن شعار و حمل پلاکاردهایی، خواستار بهبود خدمات دهی و مجازات مقامات فاسد شدند. کمبود خدمات و امکانات رفاهی و فساد مالی مقامات دولت عراق، موجب خشم و اعتراضات وسیع مردم این کشور شده است.
چین – هزاران کارگر معدن ذغال سنگ دست به اعتراض زدند
روز شنبه ١٢ مارس هزاران کارگر معدن ذغال سنگ در شمال شرقی چین در اعتراض به عدم پرداخت دستمزد دست به راهپیمایی زدند. دستمزد این کارگران ١٠٠٠ یوهان (١٥٣ دلار) است ولی خیلی از آنها میگویند، که دستمزد دریافتیشان فقط ٨٠٠ یوهان (١٢٣ دلار) بوده است. شاهدان عینی میگویند که تعدادی از کارگران توسط پلیس بازداشت شده اند. کاهش قیمت ذغال سنگ دلیل اصلی اخراج سازیها و عدم توانائی کارفرمایان در پرداخت دستمزدها عنوان شده است.
تونس – صدها تن در اعتراض به بیکاری به خیابان آمدند!
روز چهارشنبه٢٠ ژانویه تظاهرات صدها تن که برای اعتراض به بیکاری در شهر قصرین تونس به خیابان آمده بودند، به خشونت کشیده شد و پلیس برای متفرق کردن تظاهرکنندگان از گازاشک آور و خودروهای آب پاش استفاده کرد. درگیری ها از شامگاه سه شنبه شدت گرفت و روز چهارشنبه مردم در برابر یک ساختمان دولتی در قصرین تجمع کردند.یکی از جوانان بیکار می گوید: “ما برای حق خودمان برای داشتن شغل مبارزه می کنیم. تنها راهی که حرف ما را بشنوند، تظاهرات است. پنج سال است که ما همین را می خواهیم، ولی پاسخی نمی دهند.” فرد دیگری می گوید: “ما یک خانواده هشت نفری هستیم و خواهرم خرج مان را می دهد. او فارغ التحصیل دانشگاه است اما رفتگری می کند. ٢٣٤ دینار (١١٠ دلار) برای هشت نفر، می توانید تصور کنید؟ ما مستأجریم و سه سال است که صاحبخانه می خواهد ما را بیرون کند. نمی دانم هر روز صبح به چه امیدی باید بیدار شوم.” ناآرامی ها در تونس از روز شنبه و در پی مرگ یک جوان بیکار معترض آغاز شد. این جوان که به نشانه اعتراض از تیر چراغ برق بالا رفته بود، بر اثر برق گرفتگی جان باخت. در درگیریهای شهری دیگر در تونس نیز یک مأمور پلیس کشته شده است.
مالزی – هزاران معترض به فساد خواهان استعفای نخست وزیر شدند
روز شنبه ١٩ نوامبر ، هزاران نفر در اعتراض به یک رسوایی فساد مالی در کوالالامپور تجمع کرده و خواهان استعفای نجیب رزاق، نخست وزیر مالزی شدند. معترضان پیراهنهای زرد به تن داشتند.
معترضان خواهان محاکمه نخست وزیر در ارتباط با اتهام اختلاس میلیاردها دلار از یک صندوق سرمایهگذاری دولتی هستند.
٧ ژانویه ٢٠١٧