غزه، پایان یک نسل‌کشی فراموش نشدنی؟ کاظم نیکخواه

جنگ غزه دارد به پایان خود نزدیک میشود. قرار است از روز یکشنبه ۱۹ ژانویه جنگ و درگیری یا بهتر است گفته شود نسل‌کشی در غزه پایان یابد. کابینه امنیتی اسرائیل به آتش‌بس رای مثبت داده و حماس هم با آن توافق کرده است. قرار است در مرحله اول ۳۳ گروگان اسرائیلی و نزدیک به ۲۰۰ گروگان فلسطینی آزاد شوند، اسرائیل بتدریج از مناطق حائل عقب بنشیند و طی ماه آتی گفتگوهای صلح آغاز شود.

دنیا به توقف کامل این جنگ و جنایت چشم دوخته است. درست در لحظات نهایی امضای توافق‌نامه آتش‌بس، ارتش اسرائیل حمله هوایی تازه‌ای را علیه ساکنان غزه به جریان انداخت و طی آن ۱۱۳ نفر از جمله ۲۸ کودک را به قتل رساند.

پایان‌یافتن این موج کشتار که جان نزدیک به ۵۰ هزار نفر را گرفته است، برای همه مردم جهان بسیار خوشحال‌کننده است. در این ۱۵ ماه حداقل برای صدسال آتی بذر نفرت قومی و مذهبی، و جنگ‌ها و نسل‌کشی‌های بعدی کاشته شده است. چگونه می‌توان این‌همه کشتار، این‌همه ویرانی، این‌همه جنایت، این‌همه آوارگی، این‌همه بی‌رحمی را فراموش کرد؟ بر بستر جنایاتی که دولت و ارتش اسرائیل ازیک‌طرف و از آن طرف تروریست‌های اسلامی حماس مرتکب شدند، جریانات جنگ‌طلب هر دو سو می‌توانند سال‌های سال سربازگیری کنند و فضای تروریسم و جنایت و جنگ را گرم نگه دارند.

به هر رو پایان جنگ کنونی، به بشریت فرصتی برای نفس‌کشیدن خواهد داد و می‌توان به درجه‌ای امیدوار بود و تلاش کرد که جبهه انسانی مدافع برابری و صلح و انسانیت، بتواند از این فرصت برای پایان‌دادن به فصل کینه و نفرت و خون و جنگ استفاده کند و شاهد این باشیم که مردم و نیروهای صلح‌طلب در اسرائیل و در فلسطین و در منطقه، برای بازکردن گره فلسطین تلاش کنند و این زخم کهنه روزی التیام یابد.

به طور واقعی اگر جنگ کنونی پایان یابد فضای حسابرسی از نتانیاهو و شرکایش در اسرائیل و در سطح بین‌المللی فراهم‌تر خواهد شد. مردم اسرائیل از چشم‌بستن بر جنایت تروریست‌های حماس در هفت اکتبر توسط نتانیاهو عصبانی هستند و بسیاری آنرا عامدانه می‌دانند. در اسرائیل علیه او پرونده‌هایی گشوده مانده است که با حاشیه‌ای‌تر شدن مسئله جنگ، جلو خواهد آمد. در فلسطین نیز حماس ضربات کاری‌ای خورده و درعین‌حال مردم فلسطین از این‌همه جنگ و آوارگی و قربانی دادن خسته شده‌اند و حماس را عامل اصلی این وضعیت می‌دانند. مردم فلسطین به دنبال پایان‌دادن به این شرایط واقعاً جهنمی هستند. این دو جبهه انسانی می‌توانند دست‌به‌دست هم دهند و کاری کنند که نیروهای تروریست اسلامی و فاشیست‌های اسرائیلی کنار زده شوند، و فضای فلسطین و اسرائیل به آرامش برسد.

شکست و تضعیف جدی حماس و کوتاه‌شدن دست جمهوری اسلامی که عامل اصلی تروریسم‌پروری است و در لبنان نیز ضربات کاری‌ای خورده است، فضا را برای تحولی انسانی در منطقه فلسطین آماده‌تر خواهد کرد. شاید هنوز سخن از صلح پایدار و تشکیل عملی دو دولت فلسطینی و اسرائیلی زود باشد. اما این گفتمان را باید تقویت کرد. صلح پایدار و تشکیل دو دولت مستقل فلسطینی و اسرائیلی در کنار هم تنها راه‌حل قابل‌تصور برای حل مسئله فلسطین و پایان‌دادن به جنایات و کشتارها و نسل‌کشی‌ها و گروگان‌گیری‌ها و کل نفرت‌پراکنی‌هایی است که دهه‌هاست بر این منطقه حاکم شده است.

فلسطین دهه‌هاست که نقطه کور دنیاست. محل تلاقی مصالح دولت‌ها و نیروهای ارتجاعی جهان است. این را همه می‌دانیم. اما اگر جبهه قدرتمندی از مردم پیشرو و انسان‌دوست تشکیل شود، اگر چشم‌انداز نزدیک سرنگونی جمهوری اسلامی به‌عنوان یک عامل مهم دامن‌زدن به نفرت مذهبی در منطقه، متحقق شود، می‌توان امیدوار بود که روزی شاهد تحولی اساسی در این منطقه باشیم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *