Kürdistan’daki İdamlara Karşı Genel Grevin Zaferi

Kürdistan Eyaleti’nde Genel Grevin Zaferi:
İran halkının İslam Cumhuriyeti’ne karşı devrimi
ileriye doğru dev bir adım atıyor

Senendec, Mahabad, Merivan, Boukan, Kamyaran, Miandoab, Oshnaviyeh, Nowsoud, Piranşahr, Sakız, Baneh, Divandareh, Dehgolan, Naqadeh, Sardaşt, Javanroud, Ravansar, Rabt ve Kürdistan eyaletinin diğer bütün şehirleri, köyleri ve mahalleleri, İslam Cumhuriyeti’nin bütün tehditlerine ve sıkıyönetime karşı genel greve gitti. Okulların ve üniversitelerin çoğunluğu, işyerlerinin yüzde sekseni ve fabrikaların ve üretim birimlerinin çok büyük çoğunluğu kapandı. İslam Cumhuriyeti, her zamankinden daha açık bir biçimde halkın nefretini gördü. Kürdistan halkının birleşik genel grevi yalnızca halkın sevgilisi beş siyasi tutuklunun geçen Pazar günkü vahşice idamına karşı bir protesto değildi. Bu aynı zamanda İslam rejiminin idam ve terör politikalarını yenilgiye uğratmaya doğru kararlı bir adımdı. Ancak, aynı zamanda İslam Cumhuriyeti’ne karşı İran’daki siyasi güç dengesini ciddi bir şekilde değiştirmektedir ve geniş çaplı sonuçları olacaktır. Bu hareket, halkın eşitlik ve özgürlük için İslam rejimine karşı devrimine doğru önemli bir adımdı.

13 Mayıs Perşembe günkü genel grev, Kürdistan halkının mücadelesi ve İran’daki devrim için tarihsel önemdeki bir hareket olarak kayda geçecektir. Bu grevle, Kürdistan’daki halk Kürdistan’da giderek daha da şiddetlenen siyasi baskı bariyerini kırdı ve İran’daki devrimi bir adım daha ileriye taşıdı. Bu, İran halkını cesaratlendirecek ve İslam Cumhuriyeti’nin umutsuzluğunu ve çıkmazını artıracaktır. Sadece Senendec ve Mahabad halkı değil, Tahran, Ahvaz ve diğer şehirlerin halkı da kendilerini İslam rejimine karşı mücadelelerinde daha güçlü hissediyorlar.

Bu kitlesel hareket, süregiden devrimi de her zamankinden daha da radikalleştirecek ve onu Sol’a doğru daha fazla itecektir. Kürdistan, 1979 Devrimi’nin kalesiydi. Kürdistan, İslam Cumhuriyeti’ne daima “Hayır” demiştir. Kürdistan’daki halk daima İslam rejiminin bütününden nefret etmiştir. Kürdistan halkının siyaset sahnesine girdikçe, İran’da süregiden hareketin yalnızca bir “reform” hareketi olmadığı, aslen İslam Cumhuriyeti’nin bütününü gömmeğe yönelik bir hareket olduğu daha açık görülmektedir. “Kızıl Senendec” ve “Devrimci Kürdistan”, aynı zamanda İran’da örgütlü solun, özgürlükçülüğün ve komünizmin kalesi olmuştur. Grev çağrısının komünist güçlerce yapılmış olması, Kürdistan’daki bütün siyasi hareketlerce desteklenmesi ve bu çağrıya böyle geniş bir ölçekte karşılık verildiği gerçeği, İran’daki devrimin aldığı her adımla birlikte daha da Sol’a yöneldiğinin bir başka kanıtıdır.

İran’daki halkın desteklediği Kürdistan’daki birleşik genel grev ve bunu takiben beş siyasi tutuklunun idamına karşı ülke dışındaki İranlıların radikal ve geniş çaplı gösterileri, İran halkının kurtuluş mücadelelerinde kaderlerinin ortaklığını göstermektedir. Bu genel grev, “Etnisiteye Hayır, Dine Hayır, İnsanın Yönetimi” sloganının bir başka ifadesidir ve etnik ve mezhep farklılıklarını derinleştirmeyi amaçlayan nasyonalist, sağ kanat hareketlerin ve İslam Cumhuriyeti’nin girişimlerini ezmiştir.

Taktik ve mücadele biçimi açılarından ve süregiden devrimi ilgilendirdiği kadarıyla, Kürdistan’daki genel grev ileriye doğru dev bir adımdır. Halkın mücadele biçimleri arasında kitle gösterilerinin yanına genel grevi eklemiştir. Bu, şu anda süregiden devrimin ilerlemesi için zorunlu ve etkili bir taktiktir. Kuşkusuz, Kürdistan halkının bugünkü kahramanca hareketi, İran’ın her yerinde devrimci mücadelenin örneği olacaktır.

İran Komünist-İşçi Partisi, Kürdistan halkını ve bu zafere katkıda bulunan bütün komünistleri, özgürlükçüleri ve siyasi örgütleri içtenlikle selamlar.

Kahrolsun İslam Cumhuriyeti
Yaşasın İnsanın Yönetimi için İnsan Devrimi
Yaşasın Sosyalist Cumhuriyet

İran Komünist-İşçi Partisi
13 Mayıs 2010
http://worker-communistpartyofiran.blogspot.com/

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *